Raw food och träning?

KostHej Erica Palmcrantz Aziz! Vad är raw food?
- Raw food är frukt, grönsaker, rotsaker, bär, nötter, frön, torkad frukt, alger, skott, groddar, vissa sädesslag, syrade grönsaker, kallpressade oljor, honung samt superfoods. Råvarorna äts som de är eller tillreds genom att de körs i matberedare, mixas, syras eller torkas.

 
Äts all raw food kall?
- Maten upphettas inte över 42 grader. Nu kanske du undrar varför gränsen ligger just vid 42 grader? När maten upphettas över 42 grader försvinner 60-80 % av näringen i maten. Vid 42 grader inaktiveras levande enzymer som finns i vegetabiliska råvaror. Levande enzymer hjälper vår matsmältning och våra celler att "läka sig själva".  Vid upphettning över 42 grader försvinner också något som kallas biofotoner. Biofotoner, man kan säga att det är den energi som vi inte alltid ser men känner. Då maten inte upphettas alls bevaras även all vätska i frukten och grönsakerna. Vatten är något oerhört viktigt för din kropp och för att din hjärna ska fungera så optimalt som möjligt. Cellerna i din kropp har väldigt lätt att tillgodogöra sig vattnet när det kommer genom frukt och grönt, annars kan det vara lätt att det vatten du dricker bara går igenom din kropp utan att tas in till cellerna.

Går det bra att träna och bara äta raw food?
- Jo, det går faktiskt. Både för dig som gillar att löpa och för dig som hellre bygger muskler. Proteiner får du gott om ifrån groddar, frukt/grönsaker, nötter/frön och superfoods. Träning handlar även om att kunna återhämta sig. Raw food hjälper dig att få en kortare återhämtningstid och eftersom du kan träna mer och oftare kan du även förbättra dina resultat.

Varför gör raw food så att det är lättare att återhämta sig?
- Ju mer basbildande mat du äter ju lättare har du att återhämta dig. Raw food är övervägande basbildande och det skapar en miljö i din kropp som gör att du syresätter dina celler. När du är försurad kan du känna dig slö, ont i leder, och så vidare. Det slipper du!

Hur kan du anpassa din raw food-diet till hård träning? 
 - Gröna blad och gröna grönsaker är perfekt när du vill träna, och detta är något som de som tränar mycket och äter mestadels raw food ökar i sin kost när de vill ha en större utveckling i sin träning.  Vill du komplettera med proteinpulver finns hampaproteinpulver och rårisprotein som du kan blanda med vatten, tillsätta till dina smoothies eller lägga i dina snacksbollar.  

  Vilka är de största fördelarna med att äta raw food?
- Genom att äta raw food håller du ditt immunförsvar högt, blir friskare och starkare. Du får en hög energinivå som gör att du orkar träna effektiv, ha största återhämtning och eftersom den rå och rena kosten gör dig mer lyhörd på din kropp ökar också dina resultat. 

33 kommentarer till artikeln

1977 • Eskilstuna
#1
25 februari 2013 - 08:21
Superfoods, är det en grönsak precis som powerbars? :-)

Annika A
1969 • Västerås
#2
25 februari 2013 - 10:25
Precis så är det med raw food det är helt fantastiskt och man känner hur kroppen mår toppen av denna underbara gåva till föda.

Oj så skoj att ni tar upp detta här :)

MAN ORKAR MER & BLIR FRISKARE!!!

Tack och jag hoppas fler kan bli inspirerade av att börja leva sundare då kosten har en stor inverkan på våra kroppar, inte bara träning som gäller,,, det har en stor betydelse på vad vi stoppar i oss som ger stora resultat och inverkan på hur motståndskraftiga vi blir då det verkligen påverkar våra kroppar och skapar en bättre miljön vi lever i.

Det blir en livsstil och vi äter och tränar för att leva!

Sen ska man inte förkasta att inta lite kosttillskott som vi kan behöva beroende på hur våra kroppar tar upp födan, detta är såklart individuellt en del behöver mindre och den del mer.

Lyssna på kroppens signaler och skapa en balans.

Vi alla väljer själva hur hårda vi blir och är med allt vi stoppar i oss, att inta denna föda och även utesluta gluten samt det "vita giftet" och inget från djurens värld bidrar till en underbart balanserad kropp, inget sug efter onödiga och onyttiga intag uppkommer, det är helt fantastiskt kan jag lova, man riktigt känner hur kroppen jublar och kraften ökar.

I början kan det vara en stor omställning för kroppen då det blir som en avgiftning, så be alltid om råd men ge inte upp, precis som med träningen ;)

Jag själv låter min kropp få avgöra vad jag ska inta, det är också en träning att verkligen lyssna på kroppens signaler... För den berättar för Dig vilka val du gör...

Tack igen & lev väl !






Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#3
25 februari 2013 - 11:13
Superfoods kanske är kött, fisk och ägg? Det är ju proteinrikt om inte annat.



Hans A
1967 • Västerås
#4
25 februari 2013 - 13:13
Jag tror att superfoods är mat som har väldigt högt näringsinnehåll i förhållande energiinnehåll, de är fulla av viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Tycker att artikelförfattaren missat att förklara den biten i artikeln och det vore förstås väldigt bra att ge några exempel eftersom det inte är allmänt känt vad superfood är.
1977 • Eskilstuna
#5
25 februari 2013 - 13:29
Jo det hjälpte en googling mig att komma fram till också.

Vad jag inte förstår är varför man använder uttryck i en artikel som mer verkar komma från en reklamkampanj.
Innebörden i artikeln hade varit precis den samma utan att nämna superfoods.

Däremot får ett sådant ord mig att bli skeptisk direkt; Varför behövs ord som superfoods för att jag ska bli intresserad?
Annika A
1969 • Västerås
#6
25 februari 2013 - 13:35
Helt riktigt Hans och det är ju inte självklart att alla vet vad rawfood och superfood är :)
Det går att hitta massor av information på webben om man är intresserad, för om fler övergår lite mer till denna kost är det mycket bra, då mår vi ännu bättre ;)

Här är en liten inblick av detta är: http://www.rawfoodrecept.com/
& http://www.iforma.se/32-superbar-superfrukter

Annika A
1969 • Västerås
#7
25 februari 2013 - 13:42
Så här är det ju med vår värld vi lever i och mycket handlar om pengar, sälja och köpa och då hittar de på olika ord på det för att försöka locka som en ny trend MEN detta är ingen nyhet för sån här mat har alltid funnits att tillgå ;)

Jag personligen tycker att detta ÄR bra för mycket av denna mat har hamnat i skymundan tyvärr...
Karl Avedal
1976 • Kvicksund
#8
25 februari 2013 - 14:08
Jag försöker hitta studier som vetenskapligt testat de teser som raw food-entusiasterna för fram.

Ett påstående i artikeln är exempelvis att det är "lätt att det vatten du dricker bara går igenom din kropp utan att tas in till cellerna". Det känns som ett ganska sensationellt påstående att vanligt rent vatten som man dricker inte skulle tas upp alls utan gå rakt igenom kroppen.

Finns det något vetenskapligt stöd för det?
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#9
25 februari 2013 - 15:00
Dessutom så gynnas ju upptaget av vissa antioxidanter av tillagning, ex lykopen och betakaroten.
1986 • Enköping
#10
25 februari 2013 - 15:14
Jag är inne på samma spår som Karl ovan. Att gå över till Raw food är en relativt radikal kostförändring för en medelsvensson, de flesta vill nog ha någon form av vetenskapligt stöd för de påstådda positiva effekterna innan de ens överlägger att experimentera. Jogg.se är dessutom fullsmockat med skeptiker när det gäller nya rutiner.

Att råkost(?) "håller ditt immunförsvar högt" t.ex är väldigt konkret och mätbart, stämmer det måste det finnas mängdvis av data som backar upp påståendet. Jag ska själv leta ikväll om inte annat.
Annika A
1969 • Västerås
#11
25 februari 2013 - 17:02
Detta är intressant :)

@ Peter - Ja det stämmer det du skrev att en del som exempel morötter och tomat tar fram betakaroten och lykopen efter att det kokas :)

Jag tror man får prova sig fram vad som passar en bäst, sen är det en stor omställning att ändra hela sin kost vilket man kanske inte skall göra på en gång.... MEN jag tycker det är starkt gjort att överhuvudtaget fundera och försöka ändra sin kosthållning och vara nyfiken på den "nygamla" födan ;)

Vi motionerar för att må bra och kanske vi även vill uppnå olika mål, då mår vi ännu bättre av att se över våra matvanor, det ger oss bara mer ut av det vi sen presterar.

Att försöka börja byta ut lite är gott nog, för ofta leder det till att fler ingredienser i sin kost byts ut på grund av att man märker hur bra man mår!

Vatten är källan till liv, men många dricker alldeles för mycket rent vatten ibland så saltbalansen försämras med flera liter/dag och ja det sköljer då rent kroppen på en del vitaminer samt salter.

Men OJ vad vatten är gott :)
Annika A
1969 • Västerås
#12
25 februari 2013 - 17:13
@Tomas du sa att "jogg.se är fullsmockat med skeptiker"

Tror de flesta är det överlag,, hoppas jag ;) det är ju bra och jag själv är en skeptiker på det mesta tills jag själv fått prova det ;)

Nyfikenhet är positivt ;)
1986 • Enköping
#13
25 februari 2013 - 17:16
Annika,

Visst är det bra - och jag har förstås höga tankar om mina medjoggare :-)
Annika A
1969 • Västerås
#14
25 februari 2013 - 17:19
:)
Petersson
1980 • Linköping
#15
25 februari 2013 - 18:42
De enda nötter den här artikeln gör mig sugen på är fotnötter.
1986 • Enköping
#16
25 februari 2013 - 18:48
Petersson,

Hah! :-)
1977 • Eskilstuna
#17
25 februari 2013 - 20:36
Funderade lite på om raw food är så väldigt radikalt egentligen.
"Vanlig mat" innehåller tillagade animalier och kolhydrater. Resten, dvs halva tallriken om man kör efter den modellen är ju rått.
Därmed tror jag att jag med min kosthållning får del av även denna lära.
Stefan Lundström
1978 • Sköndal
#18
26 februari 2013 - 08:01
Det finns studier som pekar på att kokt/tillagad mat är mer näringsrik är rå.
T.ex. en sammanfattad här: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/matlagning-gav-oss-var-stora-hjarna

Jag kan dock tänka mig att flera av de enzymerna som rawfood-följarna är nyttiga. Men ska man springa och träna mycker behöver man mycket av kolhydrater. Ska man dubbla sin kost så blir det väldigt knepigt at få ihop det tillsammans med hård träning och vardagslivet. Scott Jurek (ultramaratonlöparen) övergav raw-food efter problem med att han behövt äta så mycket. Han är fortfarande vegan och förespråkar det för hård träning.
Annika A
1969 • Västerås
#19
26 februari 2013 - 12:02
Att blanda in denna mat mer i den vanliga maten, tror jag är mycket bra!

Jag själv äter tillagade rotgrönsaker, så jag lever inte endast på rå och kall mat, ännu... Men inget från djuren förutom honung.
Min kropp valde helt enkelt bort det och smaken ändras med tiden...
Jag återhämtar min snabbare efter träning, det märker jag :)

@Stefan ! Ja det kan jag tänka mig med endast rawfood att det blir stora mängder man måste få i sig och det kan vara svårt ibland.
1977 • Eskilstuna
#20
26 februari 2013 - 12:14
Förstår jag rätt om man utesluter gravade, saltade och torkade animalier namnet till trots?
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#21
26 februari 2013 - 13:04
OT

varför har man "gömt" LCHF artiklen men inga av de andra kostinriktningars?
Magnus
0 • Stockholm
#22
26 februari 2013 - 16:22
Ät husmanskost..extrema dieter är inget för hårt tränande människor.
Karl Avedal
1976 • Kvicksund
#23
26 februari 2013 - 19:04
Henrik: Begreppet Raw Food utesluter inte nödvändigtvis animalier, utan man skiljer på "Raw veganism", "Raw vegetarianism" och "Raw animal food diets". Se exempelvis http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_foodism#Raw_animal_food_diets

Det centrala för begreppet är just att maten inte får upphettas över ca 40 grader.
1977 • Eskilstuna
#24
26 februari 2013 - 19:28
Då kommer nästa fundering. Jag kan ju googla, men det är trevligare med en dialog.
Det här med temperatur verkar ändå vara det centrala med raw-food.
Inte över 42 grader.
Hur många recept innehåller upphettning till 41 grader, eller 35 eller 30 för den delen.
Vad är vitsen med att värma maten 10-15 grader över normal rumstemperatur?
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
Hans A
1967 • Västerås
#26
27 februari 2013 - 09:24
De flesta kända växtantioxidanter inaktiveras vid temperaturer mellan 30° och 100°. Antioxidanterna i tex oliv- och rapsolja elimineras redan vid ca 30°, och starkare upphettning, tex med mikrovågor, eliminerar så gott som alla antioxidanter. I takt med att antioxidanterna försvinner accelererar bildningen av Maillardprodukter och fortsätter närmast exponentiellt i takt med att temperaturen höjs från ca 80° och uppåt.

Källa : http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=8397
1977 • Eskilstuna
#27
27 februari 2013 - 11:51
Hans, det är väl ingen större risk för rapsen, men vi får hoppas på en kall sommar i södra Europa.
Annika A
1969 • Västerås
#28
27 februari 2013 - 12:18
Tillsatta antioxidanter i livsmedel används för att hindra fett från att härskna och frukt- och grönsaksbaserade produkter från att missfärgas. Det medverkar också till att lättförstörbara vitaminer, som vitamin A, D, E och B2 (riboflavin), bevaras bättre i livsmedlet.

Antioxidationsmedel märks som tillsats med ett E-nummer från E 300 till E 385.

(Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Antioxidant)

Så dessa antioxidanter är tydligen till för att skydda livsmedel medan andra antioxidanter som inte värms upp för mycket skyddar oss :)

Vi får hoppas på en sommar med mycket av superbäret blåbär i våra skogar ;)
1978 • Malmö
#29
27 februari 2013 - 13:50
En stor poäng med att hetta upp mat till ca 40 grader är att den smakar annorlunda. Jämför rökt ål från kylen och rökt ål som du värmt till 40 grader (ja jag Skåning).
Jag har själv, efter att ha läst Scott Jureks bok "Eat and run" kollat över min kost. Min fru är dessutom gravid så det har rensats ut en hel del "skräp" ur kosten. Jag har inte blivit vegetarian men det ska alltid serveras en skål sallad till maten, mindre kött för att orka med mera grönt (tror ganska mycket på att den enda direkta negativa effekten av för mycket kött i kosten är just att man blir för mätt för att orka få i sig nog av de andra "ingredienserna"), mer fisk osv. Jag vågar påstå att det har givit en positiv inverkan på hälsan. Bättre återhämtning, mindre förkylningar mm. Jag har även införskaffat en VItamix 5200 mixer som jag gör grönsakssmoothies i. Inte som en del rawfoodhetsare vill att man ska göra (bara grönt och vatten) utan ordentligt med grönt men även t ex ett äpple, en citron och/eller en apelsin. Fördelen med att finfördela på det sättet mixern gör är att man verkligen kommer åt alla näringsämnen. Sedan ska man även komma åt klorofyllet bättre för att man mixar sönder cellväggar och det ska vara fantastiskt bra, men den biten känns lite hokus pokus tycker jag. Hur som helst, jag mår bättre!
Annika A
1969 • Västerås
#30
27 februari 2013 - 14:19
Låter underbart Henrik E :)

Jag själv vill inte kalla mig för vegetarian eller vegan men jag äter inget kött och inga mejeriprodukter, för jag tror inte mjölkprodukter är så bra för oss människor, de innehåller hormoner som vi inte ska ha, ex, mjölken är inte som den var förr, lika med mjöl där det tillsätts extra gluten :(

Jag gör alltid egen havremjölk som ej skall kokas, mycket bra att springa på och väldans gott är det :)

Precis mer plats åt grönt.

Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#31
27 februari 2013 - 17:49
Jag vill gärna tillägga att jag äter i princip bara vegetariskt, i kombination med ägg, viss fisk och vilt. Ser däri inte vitsen med "raw food", då det känns som en naturlig del av det jag äter. Håller dessutom med en del ovanstående skribenter om att det blir fånigt att kalla viss föda för "superfoods" istället för att skriva vad det egentligen är. Om alla tänkte lite på vad de stoppar i sig skulle vi inte behöva alla dessa specialdieter som vissa tjänar grova pengar på, utan helt enkelt bara använda sunt förnuft. Lyssna på din egen kropp.
1973 • Torslanda
#32
27 februari 2013 - 22:48
Jätteintressant tycker jag! Är någon intresserad av att höra mer av Erica och är i närheten av Göteborg den 13e mars, så håller hon en föreläsning på Arken Hotel Art Garden Spa mellan 18 och 19.30!
Mats Karlsson
1964 • Jönköping
#33
3 mars 2013 - 00:12
"Biofotoner, man kan säga att det är den energi som vi inte alltid ser men känner." Som Gud då ungefär? Raw Food, Islam och Kristendom- alla har en gemensam nämnare för att det ska funka riktigt bra: TRO. Och på en sådan blir var och en som bekant salig.
Jag tror på en allsidig, varierad kost från både växt- och djurriket. Gärna tillagad en bit ovan 42 grader.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.