Foto: Per Karlsson

Winter is coming!

TipsKompressionstajts, t-shirt som andas, short-bh som transporterar fukt. Och underkläder som dryper av svett. Inte så skönt, va? Vi listar fyra material som andas och är bra att ha närmast kroppen!

Bomull
Fördelarna: hög slitstyrka, våthållsfasthet, tvättålighet och god fuktabsorbtion. Nackdelen med bomull är ganska dålig värmeisolerande förmåga.

Ull
Stor absorptionsförmåga. När ett material tar upp vatten bildas värme och det är därför ullvantar värmer trots att de är blöta. Eftersom ullfibern är krusig innehåller den mycket luft, och det är därför en ulltröja värmer kroppen effektivt. Luft är nämligen bäst på att isolera värme. Ulltyger är dessutom mycket hållbara och tåliga. Ull är dock känsligt för starkt ljus och hög värme. Det skall helst inte tvättas i tvättmaskinen eller med hög värme eftersom det då kan tova ihop sig och krympa. Ull bör därför istället handtvättas.

Silke
Silke värmer bra eftersom det finns mycket luft i fibern. Det är däremot inte elastiskt. Silke har hög absorptionsförmåga vilket innebär att det lätt tar upp vatten. Liksom ull utvecklar silke värme till skillnad från bomull och viskos.

Polypropen
Fuktupptagningsförmågan är så gott som obefintlig och därför används materialet mycket i sportunderkläder som då gör att fukten transporteras vidare. Men transport- och torkningsprocessen kräver energi i form av värme/kroppsvärme eftersom svetten/vattnet måste förångas. Och när värmeproduktionen avtar (tex du slutar springa) så slutar även materialet sin transport av svett. Och vatten närmast huden = dålig isolering = kallt.

1 kommentarer till artikeln

Raz
1977 • Katrineholm
#1
15 december 2014 - 08:23
Bomull!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.