Fötterna. Du glömmer väl inte av dem?

Träning/TipsEfter en lång dag i löpspåret kan fötterna ömma, skava och göra ont. Inte alls skönt. Och ibland till och med ett hinder för kommande löprundor. Onda fötter är inte peppande, precis. Eller hur? Ett ordentligt fotbad kan råda bot på problemen (eller bara vara sjukt skönt och avkopplande).

HÄR! Fotbad för atleter och motionärer. Gör så här:

Fyll en balja eller hink med ljummet vatten. Lägg i havssalt och olja.

Stoppa ner fötterna i vattnet. Luta dig tillbaka. Chilla en stund!

När du väntat ett tag. Lyft ur fötterna och torka av dem.

Plocka fram en fotfil och skrubba de hårda, spruckna delarna av foten.

Klipp naglarna! Om de är för långa kan du få blåa naglar, vilket inte är en jätteskön upplevelse. Verkligen inte, faktiskt. Se till att hörnen på naglarna inte är vassa så att de skär in i huden. Och klipp inte ned dem för mycket. Då kan du få nageltrång.

Smörj in fötterna med en riktigt fet kräm. Passa på att massera fötterna samtidigt, det förbättrar cirkulationen. Och är skönt.

Tips från en medlem: Det här kan du göra varje kväll de två sista veckorna innan tävling, så undviker du skoskav.

Apropå medlemmar. Här är två forumtrådar om saken!

Slipa bort förhårdnader, eller låta dem vara? Klicka här!

Allt och lite till om blånaglar. Klicka här!

Testa isbad, vetja!

Kyla innebär minskad svullnad och bättre cirkulation. Det drar samman blodkärlen och när kroppen sedan värms upp igen ökar blodgenomförseln. Det snabbar på återhämtningsprocessen! Testa kallt vatten i 10 minuter.

Kontrastbad då?
Växla mellan en minut i kallt vatten och en minut i ljummet vatten.

3 kommentarer till artikeln

Robin
1980 • Stockholm
#1
3 november 2014 - 14:51
Jag har provat att slipa ner förhårdnader några gånger. Kommer aldrig göra om det. Fick blåsor, skav och ömma punkter som tog flera månader att bli av med. Nu låter jag förhårdnaderna vara och har nästan aldrig problem med blåsor eller skav.
Tapio Sulasalmi
1957 • Eksjö
#2
4 november 2014 - 21:14
Jag har snälla fötter och nästan aldrig några bekymmer. Mina fötter är mina bästa redskap. Behöver inte slipa eller annat. Torra och rena fötter är nog A och O.
1965 • Eksjö
#3
8 november 2014 - 14:51
Jag har samma erfarenheter som Robin - aldrig mer att jag frivilligt slipar ner förhårdnader som inte också har besvärande sprickor - vilket jag inte har längre sedan jag lade om kosten i riktning mot LCHF/Paleo. Förr däremot hade jag alltid självsprickor på både hälarna, läpparna och framförallt fingrarna - no more!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.