Foto: DECA Text&Bild

Bålstyrka – en del av Musses framgång

TräningLöpning är statiskt och kan ställa kroppen på hårda prov – inte minst när det handlar om asfaltslöpning och maraton. Därför är styrketräning viktigt för att förebygga skador och något som alla löpare bör bedriva i någon form, menar Mustafa Mohamed som är Sveriges främste långdistansare.

Mustafa är 172 cm lång och väger bara 53 kg. Med en så låg kroppsvikt blir belastningen på kroppen relativt liten men eftersom han tränar upp till 20 mil i veckan gäller det att vara stark inte bara i benen utan även i överkroppen.
– Bål, rygg och mage är det jag tränar mest när jag kör styrka. Är man stark där så sjunker man inte ihop när man blir trött och kan hålla steget bättre. Men denna träning har man nytta av också i det vardagliga livet, säger Musse som regelbundet också tränar baksidan av låren och vaderna.

Han kör 2-3 styrkepass i veckan och nästan alltid direkt efter löppassen.
– Jag kör 15–20 minuter och då oftast med endast kroppen som vikt. Jag har en pilatesboll hemma och med hjälp av den kan jag träna bland annat bål, rygg och mage på ett bra sätt. En pilatesboll kostar bara runt 300 kr och är väl värd pengarna! Man kan ha den hemma och enkelt använda den när man vill.

Musse kör oftast styrketräningen hemma men har inget emot gym och menar att man ska använda det som fungerar bäst. Av både praktiska och tidsmässiga skäl tycker han att flera korta pass är bättre än ett långt.
– Många som börjar på gym kör hårt i en timme och får ofta mycket träningsvärk vilket påverkar löpträningen negativt. Det är bättre att börja försiktigt och sedan successivt öka träningen och framför allt köra flera korta pass, säger Musse.

Han föredrar också att köra varje övning en viss tid istället för att räkna upprepningar.
– Jag kör en minut innan jag vilar eller byter övning. Genom att köra tidsintervaller blir det också lättare om man är en grupp där folk är på olika nivåer.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.