Torill märkbart pigg efter målgång Foto: Niklas Karlsson

Torill svensk mästare i ultradistanslöpning

ReportageTorill Fonn Hartikainen är en av våra mest framgångsrika kvinnliga ultralöpare. 2010 vann hon RM i 24 h men detta var debut i SM både för henne och ultra.

Hur kändes det att springa nu när det är ett "riktigt" SM?
Ingen egentlig skillnad men tanken på vad som väntade vid en seger var lite annorlunda. Jag hade tjuvkikat på guldmedaljen och den var betydligt snyggare än silver och bronsmedaljerna.

100 km är väl egentligen inte din huvudsakliga distans?
Nej detta var mitt andra 100 km lopp, det är lite för kort för mig, det går lite för fort. Jag föredrar egentligen de lite längre loppen där man kan ta det lugnare och mala på. Men det var roligt idag, det kanske blir fler lopp.

Har du förberett dig annorlunda än när du springer 24 eller 48 h?
Nej, jag har egentligen inte förberett mig speciellt alls och hade inte förväntat mig det här resultatet. Jag ställde upp då min klubb (Team Ultrasweden) var arrangörer och en ultra är ju alltid en ultra.

Mot slutet av loppet plockade Kerstin Rosenqvist in ett par minuter per varv, hur kände du inför den kampen?
Det var väldigt jobbigt, jag är inte duktig på att jobba under press bara för att någon kommer snabbare bakom, särskilt inte när krafterna tryter. Som jag sa innan, jag ville verkligen ha medaljen. Kampen blev snarare en belastning än sporre så jag kände att jag kanske gått ut lite för hårt, hade det varit ett varv till hade hon tagit mig.

Vad tänker du om att representera Sverige på distansen?
Man tänkte på det när man sprang. Kanske var det på gång att bli en tid som skulle räcka till landslaget, men det finns flera duktiga tjejer i landet. Men det det är klart, får jag erbjudandet så åker jag.

Vad har du för övriga lopp planerade under säsongen?
Nästa lopp är ett 12 timmars lopp i Norge om två veckor, nu ska inte folk tro att tror att jag ska göra det jättebra, men det är fint lopp. Sedan har jag bokat in Ultrafestivalen i Skövde i år igen då jag hoppas det blir 48 h.

Slutligen vill Torill tacka all publik och alla medlöpare som supportat henne under loppet och alla som hon vet håller koll på tävlingen över nätet, det är väldigt uppskattat.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.