Yoie tillsammans med Louise Wiker och Frida Lundén i Kenya. Nu tipsar hon oss inför tjejmilen. Foto: Lars Bohlin

Tips för tjejmilen

ReportageImorgon är det dags för Tjejmilen. Över 30.000 anmälda löpare. Att tävla på milen är rätt tufft så för att få lite råd snackade vi med en av dem som kommer att starta i de främsta leden; Yoie Bohlin. Hon är ruskigt snabb och har höga ambitioner med loppet. Vi var naturligtvis sugna på att få lite tankar och tips på hur man kan tänka kring loppet.

Vad är viktigt att tänka på inför sitt första millopp?
Att springa en mil är en ganska jobbig distans för de flesta. Här får du svart på vitt hur pass bra form du är i. De som är mer "seriösa" och tränar löpning 2 gånger i veckan eller mer vill gärna ha en godkänd tid till sitt egna ideal, för ofta får man frågan -vad springer du milen på? Men egentligen så är det bara du själv som sätter dom kraven.

Vad gör man åt nervositet?
Har du lätt för att bli nervös så tala inte om vad du har för mål till dina bekanta om du känner dig i form, då kommer du känna att du måste leva upp till dem och har då mycket att förlora om du skulle få problem. Gå ut med inställningen att detta har du tränat för och du ska bara gå ut och ha kul. Välj också att vara med människor som stöttar dig till 110% innan loppet, kärlek är den bästa drivkraften.

Hur ser du på bansträckning och så?
Jag kollar aldrig upp banan innan lopp. Går mer på känsla och är ganska naiv. Fast för mig funkar det att vara spontan och ta det som det kommer. Jag ska bara försöka vinna helt enkelt. Blir det tufft under loppet dricker jag. Gärna sockerdricka som alltid brukar finnas längs med banan. Men inte för mycket och max 2ggr.

Mat och dryck- är det något speciellt att tänka på sista dygnet?
Ät och drick regelbundet alltså inga missade luncher eller frukostar utan se till att ät regelbundet dagen innan. Drick som vanligt, har du svårt att dricka vatten köp juice eller massa frukt som vattenmelon osv, då får du i dig tillräckligt.

Hur lägger jag bäst upp loppet, för att göra en bra tid?
Håll ett jämnt tempo. Första 100-600m kan du försöka springa fortare än din tänkta takt för att få lite space och för att dom bakom inte ska behöva sicksacka sig fram, sen ska du fokusera framåt, framåt och driva på steget. Se till att slappna av nedför och låta benen rulla för att inte bromsa farten. Spring inte för sakta utan våga pressa dig själv det är inte farligt att bli helt slut och någon gång måste man våga, så kanske du ska våga just på lördag.

Stressen inför lopp kan ofta leda till magproblem, har du några tips?
Drick bara vatten inte sportdryck. Ät som du brukar och inget 4-5h innan start. Starta tom i magen. Undvik fibrer i stor mängd.

Vi önskar Yoie och alla andra löpare stort lycka till!

1 kommentarer till artikeln

1978 • Åkersberga
#1
31 augusti 2012 - 13:05
haha kul att hon skriver att första 100-600 m kan du försöka springa fortare än din tänka fart...
Det funkar säkert om man startar längst fram i grupp ett... i övrigt är det rätt kört faktiskt
startar man i en något senare grupp så är det i princip omöjligt att springa första kilometern. Förra året startade jag i grupp 3 och det var så knökat med folk som gick och så kom hela svansen från grupp två , första kilometern var det gångfart som gällde, gick ju inte alls att ta sig fram. på vissa ställen hoppad jag ner i diket och sprang en stund för att komma lite fram. .

I övrigt mycket bra tips tycker jag!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.