Loppet i Örebro var finalen på sommarens stora satsning Foto: Mats Karlén

När jobbet inspirerar till hälsa

ReportageAtt träna på arbetstid eller få del av en friskvårdspeng för att kunna ta hand om sig själv är numera mer regel än undantag. Fler och fler företag inser värdet i att ha en frisk och stark personal som rör på sig och mår bra, och möjligheterna är oftast ganska stora. Revisions- och konsultföretaget Grant Thornton valde att skapa en lagutmaning för sina anställda som fokuserade på gruppens gemensamma prestation.

Ert friskvårdsprojekt har ju pågått under hela sommaren, med start 1 juni. Vad var syftet med projektet?
Som revisorer och rådgivare jobbar vi i en bransch som periodvis har det mycket stressigt. För oss som företag är det därför viktigt att vi gör vad vi kan för att våra medarbetare ska må bra. Vi ville visa hur viktigt det är att röra på sig för att må bra men också hur kul det är att göra det tillsammans. Att skapa en egen sida där alla medarbetare kunde registrera aktivitet fick bli startskottet för en tydlig friskvårdssatsning inom Grant Thornton. Eftersom vi har 24 kontor och många är tävlingsinriktade skapade vi en tävling mellan kontoren vilket kontor som rör på sig mest per medarbetare.  

Hur många medarbetare valde att delta i projektet?
577 medarbetare har deltagit aktivt i tävlingen, dvs. gått in och registrerat aktivitet. 

Som final på projektet arrangerade ni i lördags ett lopp i Örebro. Berätta!
Det var fantastiskt att se närmare 800 medarbetare ge sig ut på Örebros gator denna soliga lördagseftermiddag. Loppet var 5 km och för varje medarbetare som tog sig i mål skänkte vi 100 kronor till Hand in Hand och möjliggjorde att ca 100 nya företag kunde startas i Indien. Loppet var med andra ord inte en tävling utan det viktigaste var att så många som möjligt deltog. 

Hur tror ni att de som deltagit i projektet påverkats i sitt hälsotänk?
Hela projektet har skapat ett stort engagemang och det har varit svårt att inte ryckas med. Loppet i lördags var det vi hade laddat för men vi är övertygade om att många fått upp ögonen för hur kul och bra det känns att röra på sig. Vi har flera exempel från kontoren där man gjort saker tillsammans som Zumba-pass, gemensamma löpträningar, promenader m.m. Vi ser inte detta som slutet utan början på vår friskvårdssatsning! 

Har ni några tips till andra företag som vill göra liknande satsningar?
Det skapar ett otroligt engagemang bland medarbetarna att ha ett gemensamt och tydligt mål att sträva efter, och i det här fallet träna till. Det ska vara enkelt och alla ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar.    

Vi önskar alla deltagare i utmaningen lycka till i framtiden!

2 kommentarer till artikeln

Acke5
1959 • Göteborg
#1
24 september 2012 - 18:15
"Det skapar ett otroligt engagemang bland medarbetarna att ha ett gemensamt och tydligt mål att sträva efter, ..."

Känns som om en managementkonsult skulle ha en del att göra där, bl a jobba med kommunikation/förankring av företagets affärsidé. Sorry, kunde inte låta bli ;)
Pernilla Nabb
1984 • Replot
#2
25 september 2012 - 07:39
Va roligt! Mer företag här i Finland borde ta efter :)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.