Våga vägra plankan

Har aldrig varit något fan av plankan. Vet att den är väldigt populär, men jag har lite svårt att förstå varför den ska vara så bra?

 

Om vi utgår från en löpares perspektiv så känns det inte riktigt som den tillför så mycket? Att stå statiskt i så många minuter som möjligt är inte direkt något vi gör då vi springer. Det är såklart svårt att göra all kompletterande träning så specifik som möjligt, men det behöver den inte vara heller. Men just det här statiska arbetet  är en bra bit från den belastning som löpning innebär. Och vilka andra övningar tränar vi statiskt? Magens muskler skiljer sig inte från de övriga och kan tränas på samma sätt.

 

Jag är däremot en förespråkare av styrketräning rent generellt och även för löpare. Och all styrketräning är att föredra framför ingen styrka alls. Förstår också att det är en jobbig övning, klarar förmodligen inte av många sekunder själv om jag skulle försöka, men jag tror att det är en övning som ger dålig avkastning. En fördel är såklart att den kan utföras hemma utan utrustning, vilket kan vara en riktigt smidigt för många då det inte är så lätt, eller kul, att ta sig till gymmet alla gånger...

 

Läs vidare: http://johnnysellven.com/?p=2379

 

 

12 kommentarer till inlägget

Tanja Werner
1968 • Malmö
#1
25 februari 2015 - 10:01
Men plankan behöver ju inte vara statiskt, det finns oändliga variationer på den. Annan statisk övning, som många gör: jägervila ;-))
Maghjulet tar verkligen, men akta ryggen!!!
1981 • Örebro
#2
25 februari 2015 - 10:29
Den måste inte vara det, men överlag skulle jag säga att den utförs statiskt. Och jägarvila är också en riktigt jobbig övning som jag inte skulle välja framför knäböj :-)

Jo det är viktigt med att hålla ryggen neutral när man kör maghjulet. Man får arbeta långsamt och se till att bibehålla tekniken som alltid.
1958 • Borlänge
#3
25 februari 2015 - 10:38
Jag tränar aldrig plankan, däremot tränar jag många andra övningar för bålen, bl a tränar jag gärna med kettlebell. När jag ställde upp i plankutmaningen hemma på Friskis&Svettis i höstas var det ingen som matchade. I tuffaste heatet stod jag 10 minuter, drygt tre minuter mer än någon annan. För att bevaka min seger deltog jag i två heat till. Total tid i plankan blev 22 minuter. Om man tränar dynamiskt så orkar magen även vara stabil statiskt.
1981 • Örebro
#4
25 februari 2015 - 10:48
Tror du har en bra poäng där Lars. Omvänt är jag inte lika säker på att statisk träning gör dig stark dynamiskt.

Samma anledning till att köra tung styrka, allt därunder, även i fler reps, blir enklare då man höjer sin maxstyrka.
Lennart
1971 • Vallentuna
#5
25 februari 2015 - 11:04
Jag kör inte plankan för den är så tråkig. Inte för att jag vägrar utan bara för att den är så tråkig :-). Jag hoppas på att få bålträning genom mitt levnadssätt som att bygga på huset, trädgårdsarbete, skotta snö, osv :-).
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#6
25 februari 2015 - 12:50
Nja Johny det här håller jag inte med. Som 800 m löpare gäller det att hålla upp kroppen hålla den still och inte sjunka ihop. Lyckas du inte med det så tappar du med en gång kraft och därmed fart. Plankan är inte särskilt kul att genomföra men dess effektivitet ifrågasätter jag inte.
1981 • Örebro
#7
25 februari 2015 - 12:55
Mikael: Tror du inte att det finns bättre sätt än plankan för att åstadkomma den effekten? Knäböj är det jag spontant skulle föreslå.

Lennart/Mikael: Håller med om att den är tråkig, men det är inte primära orsaken till att jag inte gör den. Många andra nyttiga saker som också är tråkiga :-)
Tanja Werner
1968 • Malmö
#8
25 februari 2015 - 13:06
I delen innan beskriver han dem positiva effekter av statisk planka, sedan mer avancerade övningar. Många vägar leder till Rom, dock (enligt Gudiol) inte knäböj ;-))
http://traningslara.se/core-del-iii-stegring-av-traningen/
1958 • Borlänge
#9
25 februari 2015 - 13:30
Att jobba länge med dynamiska bålövningar ger också uthållighet. En muskel som jobbar statiskt däremot får inte mycket "styrketräning" då de processer som krävs för styrketillväxt kräver tillgång till syre.
1981 • Örebro
#10
25 februari 2015 - 13:37
Knäböj leder också till Rom säger jag, men inte i fallet av att aktivera magmuskler, helt klart. Jacob är en bra källa att återkomma till :-)

Då kan man ju säga att som vanligt verkar svaret ligga någonstans i mitten, inget är svart eller vitt. Jag kommer ändå undvika den då annat är mindre tråkigt för mig.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#11
25 februari 2015 - 14:16
Nej jag tror faktiskt inte det Johny, jag vill att min överkropp ska vara stel och orörlig, plankan återskapar situationen den lär min kropp hur den ska röra sig eller snarare inte röra sig.
1981 • Örebro
#12
25 februari 2015 - 14:25
Då kan jag förstå hur du tänker Mikael, kan föreställa mig att plankan är ett bra verktyg i det fallet. Även sidoplankan lär vara kanon då.

Man vet aldrig, jag kanske står där på startlinjen för 800-meterslopp i framtiden och ångrar att jag inte kört plankan. Eller så har jag ändrat mig vid det laget och kört massor, vem vet :-)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.