Henrik Berg

Tips på träningsprylar

I takt med att träning blir mer och mer populärt dyker det upp fler och fler träningsprylar på marknaden. Många, om ärligheten ska fram, kanske inte alltid tillför så mycket. Det kan vara helt vansinniga träningsredskap som t ex Shake Weight. Det enda det redskapet har bidragit med är förmodligen underhållning. Se själv.


Funkar det då? Njae (Consumer report). De flesta av oss har nog tillräckligt bra koll för att inse vad som faktiskt fungerar och när tillverkare överdriver effekten av det som de säljer. Men det finns alltid de som inte har så mycket erfarenhet som blir lurade av sånt här och gärna vill hitta en genväg.

I alla fall. Kul, men nej tack. Jag använder några träningsprylar i min egen träning. Det är inga direkt avancerade grejer som lovar underverk på mindre tid, utan beprövad utrustning som fortfarande kräver en hel del arbetsinsats. För det mesta tränar jag på gym där den sedvanliga utrustningen finns, jag använder i princip bara skivstång, ställning och bänk för tillfället och det räcker hur bra som helst. Men ibland när jag inte tar mig till gymmet brukar jag träna hemma. För det har jag ett litet utbud med prylar som underlättar. Eftersom jag även springer en hel del emellanåt har jag prylar för att ta hand om mina muskler och träna upp min balans.

Här kommer mina tips på träningsprylar. Jag har valt att länka till Gymgrossisten. De har ett stort och brett utbud och bra leveranser så jag handlar själv därifrån. Så om ni blir sugna på att skaffa något, så använd gärna länkarna nedan, så bidrar ni till min framtida träning :-).

Styrketräning

Det är svårt att få till riktigt tung träning hemma utan rejält med vikter. Men med lite uppfinningsrikedom och viss utrustning kan du komma en bit på vägen.

Först och främst: Kettlebells. Tungt och väldigt jobbigt i all sin djävulska enkelhet. Du kan träna hela kroppen med ett par kettlebells. De behöver inte vara så dyra heller, däremot brukar sportaffärer och lågprisbutiker inte ha så värst tunga. Men för nybörjare räcker de oftast till. De tar inte så stor plats, och vill du kan du träna ute i solen. Perfekt. Kanske inte det smidigaste att beställa via nätet, så kolla i din närmsta sportaffär. Här hittar du ett tvådelat träningsprogram som jag själv kört hemma.Kroppsviktsträning kan vara riktigt tung, åtminstone vissa övningar. Chins är t ex en tung övning för de allra flesta. Släng på en ryggsäck om det är för lätt. Chins tränar stora delar av ryggen, armarna och greppstyrka. Jag har genom åren använt stänger som du kan sätta upp hemma. De är ett enkelt och bra redskap för hemmaträning. Det finns allt från enkla stänger till mer avancerade med olika grepp. Välj en efter plånbok och smak.
För några år sedan tillverkade jag en egen TRX/Jungle gym av spännband och lite annat (tyvärr dokumenterade jag det inte, men det kanske går att fixa om nån är intresserad). Den fungerar bra och kostade nästan ingenting. Däremot krävdes det en del jobb och fixande för att få till. Men den här typen av redskap gör det möjligt att träna hela kroppen hemma. Du kan komma åt alla muskler och det är tungt. Passar bra att ta med på resan. Orkar du inte tillverka en egen så köp en. De finns i olika märken med olika mycket tillbehör och annat grejs. Vissa är dyra och andra är billigare. Helt klart värt priset om du tänker träna hemma.

Gummiband är ett annat bra redskap för hemmaträning. Det går att träna det mesta med gummiband. Finns med olika motstånd. Passar bra att ta med på resan.

Tänk bara på att fäst bandet ordentligt, så du slipper skada dig som den amerikanska senatorn som tydligen fäste bandet ordentligt på toaletten, men det släppte och han fick det i ansiktet. I sann amerikansk anda stämde han tillverkaren av bandet. Enligt filmen nedan finns det inte så många stabila fästpunkter på en toalett, och jag är beredd att hålla med. Bra tips :-)Återhämtning, prehab/rehab

Förutom för ren träning använder jag ett par prylar för återhämtning och prehab/rehab. Jag försöker bli bättre på detta, men är fortfarande ganska dålig. När jag skadade mig i somras började jag använda en balansbräda och en foam roller. Jag upplevde att det hjälpte. Jag fick bättre stabilitet och styrka i fotleden och bättre balans. Foam rollern använde jag för att massera och mjuka upp mina stackars vader. Jag har också använt den för att förebygga löparknä som jag har haft problem med innan. Det är relativt billiga redskap som kan göra stor nytta, särskilt om du använde dem i förebyggande syfte. Om du tycker att det är för enkelt att göra pistol squats kan du göra dem svårare med en balansplatta. Balansplattor och foam rollers finns att köpa nästan överallt. Det kan löna sig att kolla runt lite. Det var de tips jag hade den här gången. Förhoppningsvis har ni fått lite inspiration, och kanske lite underhållning. Att kunna träna hemma är bra för att inte tappa greppet när planeringen inte riktigt håller. VAB, tjänsteresor och andra saker ställer lätt till det. Då är det bra med smidiga alternativ.

2 kommentarer till inlägget

1967 • Mysinge
#1
5 februari 2016 - 16:14
Träningsbänk och två hantlar med lämpliga vikter.
Chins är en utmärkt kroppsviktsövning, också för att deffa och för balansmusklerna vid magen, men styrkeutvecklingen är långsam tycker jag. Fria vikter är långt bättre om man vill bygga starka muskler. Bicepscurl och press från axlarna räcker väldigt långt.

En litet fånig sak jag har märkt: Om man styrketränar (hårt) nära innan sänggåendet och inte stretchar kommer man att ligga vaken bra länge. Jag gissar att det är någon biologisk instinkt som spelar in, beredskap för flykt eller nåt. Och kör man med fria vikter bör hela kroppen, särskilt ben och höfter, töjas. Tro inte du jobbar mest med överkroppen!
Henrik Berg
1981 • Östersund
#2
5 februari 2016 - 18:24
Precis. Nästa steg är väl bänk och hantlar. Som du säger är det svårt att öka mycket i styrka med kroppsvikt och även lättare fria vikter. Hade gärna haft en rejäl skivstång med viktplattor, bänk och ställning hemma. Stora basövningar räcker långt. Men som nödlösning och under kortare perioder funkar kroppen och kettlebell bra för att åtminstone underhålla, tycker jag.

Har också märkt det där. Även när jag springer eller tränar annat på kvällen är jag hellt uppe i varv, trots att kroppen är helt slut. Jobbig kombination att vara helt slut och rastlös på samma gång :-).
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.