Ekvalls, Uhrboms och mina mentala barriärer

Efter att Mikael Ekvall missade OS-kvaltiden, och guldmedaljen på 10 000 meter på SM, samt Fredrik Uhrboms kollaps på Finnkampen för något år sedan, så har jag börjat fundera lite på olika mentala barriärer vi löpare lider av.

Som exempel på mentala barriärer kan vi titta på Ekvalls missade OS-kvalitid på maraton med 7 sekunder samt att Ekvall också skulle springa en halvmara på 65:00 min för att kvalificera sig till OS där tiden sedermera blev 65:01, alltså en miss med sju (7) respektive en miss med en (1) ynka sekund. Sist kan vi också hänvisa till att Ekvall missade SM-guldet på 10 000 meter med en (1) ynka hundradel.

Som alla förstår så är detta ett mönster som hänger ihop med psykologiska och mentala barriärer och om Ekvall vill lyckas inom löpningen så bör han ta tag i detta och se till att börja hamna på rätt sida om de olika tidsgränserna. Receptet brukar heta mental träning och om det inte blir någon ändring kommer inte Ekvall lyckas fullt ut, och det är väldigt synd då det är oerhört frustrerande att Ekvall inte vinner, trots att han i många fall har presterat de bästa tiderna.

För att se på de mentala aspekterna inom löpningen från andra hållet så kan vi ta Fredrik Uhrbom som exempel, och även om Uhrbom inte är lika bra tränad och springer lika fort som Ekvall så tror jag ändå att Uhrbom har lite mindre mentala barriärer än vad Ekvall har. Detta då Uhrbom på Finnkampen för något år sedan sprängde den mentala barriären efter den andra vilket i slutändan ledde till den berömda kollapsen i slutet av loppet. Den mentala prestationen Uhrbom gjorde i detta lopp var alltså i världsklass. En oerhört hög mental prestation.

För att hänvisa till mig själv och när jag själv sprang mer seriöst så sprang jag ofta mot klockan vilket ledde till att jag ”visste” precis hur fort jag kunde springa. Den kunskapen tror jag också skapade mentala barriärer för mig. Detta för om en kilometer gick 10 sekunder fortare än vad jag ”visste” att jag kunde springa så började jag tänka att jag dragit på mig mjölksyra och fick andra negativa tankar.

Den där klockan kan alltså med sin exakta vetskap ställa till det lite för oss löpare och jag är tämligen säker på att den ställer till det för Ekvall också. Mitt tips till vanliga motionärer är att faktiskt lämna klockan hemma ibland och försöka springa så fort som möjligt på ren känsla utan kunskap om kilometertider och feedback. Min erfarenhet är att det ger bra effekt och kan vara väldigt utvecklande.

7 kommentarer till inlägget

Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#1
31 augusti 2016 - 18:31
Du skriver, som alla förstår.

Nej jag förstår inte jag ser inte alls att tiderna du räknar upp skulle ha något samband med psykologiska eller mentala barriärer.

Du verkar ha väldigt ingående insyn i hur Ekvall tränar hur har du fått den informationen? Mig veterligen kör han de allra flesta passen utan klocka.
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
31 augusti 2016 - 19:04
Mikael - Men jag skriver ingenting om Ekvalls träning. Vad fick du det ifrån? Jag skriver om Ekvalls tävlingsresultat och ger motionärer tips baserat på mina erfarenheter. Ekvalls träning känner jag inte till.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#3
31 augusti 2016 - 19:17
Du skriver att klockan ställer till det för oss vanliga motionärer och att du är säker på att det gör det för Ekvall också. Det tolkar jag som att du tänker på träning och inte tävling.

Två av loppen som du hänvisar till var mästerskapslopp och där springer man för plac och och inte tid.
Lennart
1971 • Vallentuna
#4
31 augusti 2016 - 19:42
Mikael - Då tolkar du fel. Tänkte mest på tävling då kvaltider är viktiga.

Sen har jag inte heller skrivit det du påstår ovan utan det som gällde vanliga motionäre var tipset att springa utan klocka ibland för att det kan vara utvecklande.
1958 • Borlänge
#5
1 september 2016 - 12:49
En bra metod är att springa på känsla i sina tröskelpass ( ta med klockan ) och stäm sedan av i efterhand vilket tempo du hållt.
Lennart
1971 • Vallentuna
#6
1 september 2016 - 14:18
Lars - Precis. Att köra några mindre viktiga lopp (5 km och 10 km) funkar bra också bara för att se hur man hamnar.
Håkan Pettersson
1968 • Vallentuna
#7
1 september 2016 - 22:29
Annars är väl Bannistereffekten rätt så känd som just en mentalspärr, eller vad som händer då det visas när det inte finns en spärr


Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.