Mentala förberedelser, eller frånvaron av det

Kullamannen sket sig för min del. Jag rafsade ihop grejorna och sammade av ett möte på torsdagkvällen. Åkte tidigt på fredagmorgonen och först på startlinjen gav jag mig tid att tänka på vad jag hade framför mig. Funkar inte för mig! Redan efter 27 km bestämde jag mig för att det inte fungerade. Varje fråga som dök upp kändes som ett slag på käften. Normalt har jag svar på frågorna, sätt att hantera dem. Nu bara kom de i en strid ström och alla drabbade de mig. Jag hade ingen taktik, ingen mental plan, inga strategier. Kroppen kändes ok.

Några slutsatser vågar jag dra:

Jag behöver ägna tid åt att förberedda huvudet på vad som ska göras. 

Att springa 160 km är inget jag gör på rutin. På en tuff bana där jag är ganska jämn med trillade in på 27-28 timmar är det förstås allt annat än en ordinär utmaning.

Att tagga igång efter att man nått ett stort och viktigt mål är inte lätt. Jag valde att inte tagga igång och det fungerade inte. Kanske orkade jag inte, själv tyckte jag att jag valde. 

Det är enormt häftigt att följa ultralöpares kamp. Att se dem komma in till varvning som spillror av sig själva, käka, ta hand om sig, få lite hjälp att återfå fokus på vad som ska göras och sedan se dem ge sig iväg igen med förnyade krafter och förnyat mod, är en häftig upplevelse. 

Nu kämpar jag med att hitta ett angreppssätt. Nästa tävling känner mig motiverad och mentalt förberedd för men ett vanligt löppass har jag svårt att motivera mig för. Jag måste göra vägen till att vara väl förberedd fysiskt och mentalt för tävling intressant igen. Letar lite. Kanske behöver jag bara vila.

3 kommentarer till inlägget

Johan Mörck
1970 • Västerås
#1
16 november 2017 - 17:20
Just nu är ju en bra tid för vila eller åtminstone för alternativ träning. Testa ??
1972 • Växjö
#2
17 november 2017 - 13:09
En tävling till bara.
1975 • Växjö
#3
18 november 2017 - 10:24
Intressant läsning
Motivation, vila, utmaning, glädje och beslutsamhet är mycket av nyckelkomponenter. Vad händer om man tullar på detta och bara kör?
Tack för tankarna.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.