Lycka till alla Stockholm Maraton-löpare! | Blogg: Staffan Dahlgren

Lycka till alla Stockholm Maraton-löpare!

Imorgon är det Stockholm Maraton och jag har skrivit många gånger att det loppet och hela arrangemanget har en mycket speciellt plats i mitt löparhjärta. Det var riktigt häftigt att springa New York Maraton 2015 men Stockholm maraton är "hemma". Laddningen innan, resan till Stadion, surret före på Östermalms IP, känslan i startfållan på Lidingövägen med helikoptrar ovanför och speakern som välkomnar löpare från olika länder. Själva loppet med all hemmapublik och den vackra banan och inte minst, att efter loppet dricka ljummen öl, äta varmkorv och bulle i obegränsade mängder och samtidigt nörda ner sig i hur loppet har gått ihop med löparkompisarna och till sist glassa och njutspringa i Finishertröja när sommar-Sverige är som finast - det är väldigt väldigt svårslaget!

Jag brukar känna mig utanför racebubblan och vara avundssjuk på er som springer imorgon. Det är jag inte i år. Jag bestämde mig tidigt för att stå över, då jag sprungit både 2016 och 2017 och gjort totalt sju lopp i Stockholm. Min målsättning på sub 2:50 har jag inte varit i närheten av sedan 2014 och att göra ytterligare ett lopp på ca 2:55 motiverar mig inte tillräckligt, just nu. Dessutom har jag inte fått till träningen och rehabar hälsporre. Fördelen med att stå över är dock att suget att springa maraton återvänder och därför har jag ofta sprungit vartannat år och det lär bli fler lopp i Stockholm men fokus nu är att komma tillbaka i mer regelbunden löpträning utan att ha ont i hälen.


Värmen gör också sitt till, den är underbar men inte att springa i. Samtidigt, den går inte att påverka och är det något som är dumt så är det att lägga mycket energi på något som är utanför ens kontroll. Många av er har tuffa målsättningar inför loppet och har tränat hårt och kanske deppar ni också nu över att det blir svårt att nå dem på lördag. Gör inte det! Är det något jag lärt mig efter tio maratonlopp så är det att glädjen över en uppnådd målsättning är stor men också kortvarig. Vi verkar fungera så, så fort vi klarat av något, och det inte varit alltför hemskt att genomföra, så ställer vi väldigt fort in oss på någon ny, ännu tuffare målsättning. Därför, tänk bort de där målsättningarna så gott det går. Gör ditt bästa utifrån förutsättningarna just imorgon och glöm för all del inte att njuta av festen, du som löpare är huvudperson och själva festföremålet!

Drick lagom och kom ihåg att för mycket vätska kan vara lika farligt som för lite. Få i er något salt innan, klä er i ljusa kläder ni vet fungerar, sök skugga längs gatorna, sänk tempot och njut av loppet och var beredd att det blir mindre njuta och mer slita ju närmare mållinjen du kommer. Och till dig som ändå har målsättningar och kanske t o m gör ditt första maratonlopp. Gör inte samma misstag som jag gjorde 2008, att gå i mål missnöjd. Det är väldigt dumt att vara missnöjd när du precis genomfört ett maratonlopp! Vinka till publiken Stadion, sträck händerna i luften och skrik ut din glädje när du går i mål och skryt sedan ohämmat med medaljen och Finisher-tröjan!

Stort lycka till alla Stockholm Maraton-löpare!

2010 - min tredje mara och den första jag lyckades genomföra i jämn fart,
jag sprang t o m negativ split.

Den kalla, blöta upplagan 2012 till trots sprang jag som en klocka och gjorde min första sub3.
Ett lopp jag aldrig glömmer!2014 gjorde jag mitt livs lopp så här långt, jag satte upp en otroligt tuff målsättning och nådde nästan ända fram.
Stoltheten över mitt "PB" finns kvar fyra år senare.2016 hade jag en ganska strulig träningsvår med knäsmärtor bakom mig och jag tvivlade på min kapacitet. Det hade jag inte behövt göra,
jag höll tungan rätt i mun, sprang ett jämnt disponerat lopp och var därför så här glad att ha hela familjen på läktaren när jag gick i mål.

2017 bestämde jag mig att verkligen ta ut mig från 40 km och in i mål och att sätta min näst snabbaste tid.
Det gjorde jag och det såg så här plågsamt ut med ca 400m kvar att springa...
...men det glömmer man ju fort och känslan i målfållan var precis lika härlig som vanligt! Foto: Kenth Svensson.

11 kommentarer till inlägget

Ante
1971 • Stockholm
#1
1 juni 2018 - 10:33
Bra skrivet, tack för kloka insikter och pepp!
1972 • Sjövik
#2
1 juni 2018 - 11:10
Tack för goda råd och lycka till. Lycka till med rehaben, hoppas vi ses på startlinjen nästa år... och i vimlet redan i år :)
1971 • Nykvarn
#3
1 juni 2018 - 13:16
Tackar Ante, och som sagt, lycka till!

Tack själv Niklas! Som sagt, fördelen med att stå över är att lusten att springa maran återkommer. Jag hade planerat för att komma upp och titta men det blir nog inte så i år, vädret gör att badstranden lockar mera :)
1974 • Mölndal
#4
1 juni 2018 - 20:08
Jag kan inte påstå att jag har något psyke överhuvudtaget när det är dags att tävla.
Alla har redan nu (eller senaste 10 dagarna) grävt ner sig om att det kommer gå uselt på maran imorgon. Förberedelser är väl A och O som inför andra lopp (har fått den insikten nu :) )
Att fylla på med vätska inför och under loppet och springa genom duschar funkade riktigt bra för mig i 25 grader. Jag var väl lite orolig också ska erkännas
Nu ser jag vissa ladda upp med gel som om domedagen vore kommen. Hoppas bara deras magar håller. Om det är nåt som tar knäcken på nån är det väl all gel??

Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#5
1 juni 2018 - 21:10
Härligt skrivet Staffan! Stockholm har en speciell plats även i mitt hjärta, vet inte om det är för att de var de första loppet jag gjorde i "vuxen" ålder eller om det är den fantastiska inramning och allt runt omkring. Jag har inte modet att stå över, även om jag gjort en DNS p.g.a sjukdom. Blir min 7:e start imorgon och 1:a gången jag är riktigt avslappnat. Mycket annat en träning och avsaknad av långpass har istället öppnat upp för ett lopp där jag skall försöka njuta så mycket som möjligt och inte stirra mig blind på farten (även om jag aldrig bangat för en highfive tidigare)
Veronica Byström
1971 • Bjästa
#6
2 juni 2018 - 09:45
Tack för dom orden! Nu sänker jag farten och reviderar tidsmålet till att njuta och se hur kroppen fungerar i denna utlovade värme, spännande. Och jäklar vad jag ska skryta ohämmat med medaljen och tröjan haha! Bästa jag läst på länge!
1971 • Nykvarn
#7
4 juni 2018 - 07:49
Du höll ihop det bra Christoffer! Många som normalt springer klart under sub3 verkar ha kommit in på ca 3:10.

Härligt Veronica. Hoppas det blev 42 bra kilometer genom Stockholm i lördags!
Veronica Byström
1971 • Bjästa
#8
4 juni 2018 - 08:17
Staffan det blev 42,2 plågsamma km i värmen. Försökte göra allt "rätt" genom att sänka tempot 20-30 sek från start och dricka rikligt på alla stationer, men redan vid dryga 10 km var pulsen mycket högre än normalt och allt blev en kamp. Jag förstod att det skulle gå långsammare än under normala förhållanden, vilket det gjorde, men att det skulle vara så plågsamt på vägen hade jag inte kunna tro. MEN...även om känslan i mål var att det var det värsta jag gjort i hela mitt liv så lärde jag mej nya saker om hur min kropp reagerar på att springa i den värmen. Och skryter jag med medaljen och tröjan? Yes!
1971 • Nykvarn
#9
4 juni 2018 - 10:13
Härligt Veronica, du genomförde en riktigt tuff mara och fick massor av erfarenhet, klart du ska skryta med tröjan och medaljen! :)

Jag har läst många rapporter och det verkar som om det var allra varmast första milen och att det sedan kom lite moln men samtidigt tar ju värmen ut sin rätt mera ju längre man är ute! Maraton fungerar ju så, har många gånger tänkt "aldrig mer" vilket man glömmer snabbt och sedan anmäler sig igen :)
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#10
4 juni 2018 - 20:10
Tack Staffan, funderade på om jag borde sprungit ännu långsammare i början, men jag tror att de hade förtagit lite av upplevelsen "allt kändes så lätt". Bara konstatera att jag har dåliga gener och mina vader kräver rejält med stryk innan en mara för att de skall hålla ihop hela distansen.
1971 • Nykvarn
#11
4 juni 2018 - 21:37
Samtidigt var det ju 28 grader varmt Christoffer. Hur ofta är det så varmt på maran? Inte lätt disponera ett lopp då ju!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.
 annons