Intervaller med Garmin Forerunner 305

Precis när jag hade stängt ner min dator och gjort mig klar för att åka hem från jobbet ringde pappan till en av dotterns klasskompisar. Han stod på skolan och skulle hämta sin dotter, och tjejerna undrade om min dotter fick följa med henne hem. Och visst fick hon det.
På väg hem i bilen funderade jag på hur jag skulle utnyttja denna extra lilla fritid som hade givits mig så här hastigt och lustigt. Tidigarelägga dagens löprunda kom jag fram till var den bästa idén. Men nånstans i närheten av hemmet/bilen ifall något skulle strula hos kompisen och jag skulle bli tvungen att snabbt åka och hämta. Inte jättekul att bara lufsa runt kvarteret kors och tvärs… men intervaller kanske?!

Jag hade inte sprungit en intervall på säkert flera år. Men jag visste en bra 500-metersrunda. Frågan var vilket tempo jag skulle försöka hålla, hur många intervaller jag skulle sikta på att springa och hur lång paus jag skulle ha mellan intervallerna. Och hur jag skulle mäta intervallerna? Kanske finns det nått sätt i Runkeeper-appen (som är den jag brukar använda när jag är ute och springer) men jag lyckades inte hitta det. Istället bestämde jag mig för att damma av min gamla (!) Garmin Forerunner 305. Stor och klumpig, inte speciellt snygg, konstigt med två klockor på armen samtidigt, men alldeles utmärkt fungerande trots sin respektabla ålder.

5c4655a5-cc12-4003-9ea7-6b2ce7d685641 km långsam jogg för att värma upp. Bestämde mig sedan för 5x500m i 5:30-tempo, med 30 sekunder vila mellan. Första hundra i bra fart, men klockan visade 5:45-tempo. Ökade då ytterligare och 100 meter senare visade klockan på 5:11-tempo istället. Hmmm… krångligt att få det rätt. Väl i mål efter första 500 visade klockan ett snitt på 5:14 min/km. Andra gick i 5:17-snitt och tredje i 5:19-snitt. Sen blev jag rejält trött. Lyckades ändå slutföra de två sista intervallerna i 5:23 och 5:21-snitt. Inte illa. Men sen var jag galet slut. 1,5 km nerjogg blev det i alla fall, men pulsen var svår att få ner trots långsamt tempo. Definitivt värt att tänka på inför Göteborgs halvmaraton – låt inte pulsen gå upp för högt tidigt i loppet för då blir resten av loppet trögt som sirap.

Extra kul med dagens lilla runda var att jag fick lov att träna till musik jag annars inte tränar till, eftersom jag i upp- och nerjoggningen låg i ett lite långsammare tempo än vanligt (167-168 BPM) och i intervallerna i ett betydligt snabbare tempo än vanligt (180-182 BPM).

Funderar också på om det kan vara läge att investera i en ny träningsklocka. I dagsläget har jag en Garmin Vivofit som alltid sitter på min arm och mäter steg och sånt, men som inte funkar till ”riktig” träning, och som sagt då en gammal Garmin Forerunner 305 som funkar när jag springer men inte är nått jag går med till vardags. Vad ska jag köpa för klocka, som inte är allt för dyr men som ändå funkar både till vardags och till träning?

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.