Den sista invägningen

Det känns som om jag skrivit det här inlägget tusen gånger, men då får det blir en gång etttusenett. För jag tänker inte ge upp, och en dag så vet jag att jag kommer att lyckas gå ner i vikt, bara jag fortsätter att försöka. Så imorse passade jag på eftersom jag är ledig idag. Jag vägde in mig, mätte hela kroppen på olika ställen och passade dessutom på att ta några förnedrande fotografier på mig själv i en gammal favoritbikini. När jag har några efterbilder att visa upp kanske ni får se förebilden med, men än så lär det dröja ett tag.

Faktum kvarstår dock att jag har konstant, gått upp 2 – 4 kg per år sedan jag blev vuxen. Det är så långsamt att det inte märks förrän det är för sent och inget i garderoben passar och man undrar hur man kunde låta sig själv gå så här långt. Nu vid 31 års ålder så väger jag 102,1 kg – minst 40 kg mer än min idealvikt. Så jag skriver det är inlägget igen, med förhoppning om att denna gången ska det här funka. Det känns lite uppgivet, men samtidigt vet jag inte vad mitt val är, för jag tänker INTE acceptera den här kroppen. Jag får plocka ut alla mina ess ur rockärmen och köra all in, det är dags att bränna det sista krutet och göra det här till den allra sista viktresan.

Startmått:

 • vikt: 102,1
 • BMI: 35,7 (fetma grad 2)
 • midja: 105 cm (grav bukfetma)
 • mage: 125 cm
 • rumpa: 125 cm
 • midja/rump-kvot: 0,84 (bukfetma)
 • bröst: 100 cm
 • lår: 79 cm
 • arm: 39 cm
 • hals: 39,5 cm
 • kroppsfett: 50,0 % (fetma)

Som ni ser består halva jag av fett just nu. Enligt alla tillgängliga mätmetoder så är jag inte bara överviktig, utan fet. Fetma. Ett ord jag verkligen hatar. Jag har för länge sedan passerat gränsen för “lite extra trivselhull”, och det där man säger om att hellre några kilon för mycket än några kilon för lite applicerar inte längre på mig. 40 kg ska bort till en börja med, sedan får vi se vad jag tycker och vad jag anser att priset är värt. Men mitt mål är att sikta på 60 kg, vilket är en normal vikt för någon med min längd, och en vikt jag tidigare har trivts bra med (fast jag inte insåg det då…).

Vad är planen?

Så hur ska jag göra för att gå ner 40 kg? Ja, den som ändå visste det. Jag tror iallafall benhårt på kalorier in, kalorier ut. Iallafall så länge man som jag är metabolt frisk, har ett aktivt liv och koll på näringsinnehållet. Så jag tänker helt enkelt utgå från att kalorierna ska stämma för att ge mig en teoretiskt viktminskning på ca 1 kg i veckan. Det kommer så klart att fluktuera med vätskenivåer, inlagrat glykogen, tarminnehåll och yada yada, men jag är fast övertygad om att man zoomar ut lite och tittar över tid så är 1 kg per vecka ett rimligt åtagande.

Jag gjorde faktiskt ett lyckat försök att gå ner i vikt under min radioskugga, och lyckades då gå ner 6 kg på 3 veckor. Det jag gjorde var exakt det jag beskrev ovan; jag räknade varje kalori och såg till att jag låg i balans. Jag föll sedan när jag fick prestationsångest och perfektionisten inom mig tog över, och jag började ställa krav att jag förutom att hålla mig inom kaloribudgeten dessutom måste äta tre regelbundna och balanserade måltider om dagen, med noga uträknade mellanmål och ingen pepsi max. Det var all or nothing. Det höll i 2 dagar och sedan var jag tillbaka i diket igen och gick raskt upp nästan alla kilona jag gått ner.

Men positivt är, att det där var första gången jag genom en medveten ansträngning (och inte genom att ha magsjuka eller tandinfektion som gör att jag inte kan äta) bevisade för mig själv att jag faktiskt KAN gå ner i vikt och att jag HAR förmågan. Det har jag aldrig gjort förut, och jag har ingen historia av jojobantning. Det är faktiskt något som talar för mig, då min ämnesomsättningen är normal, eller tom ganska så hög. Jag har med andra ord samma goda fysiska förutsättningar som alltid, men med en mental boost då jag sett med egna ögon att det faktiskt fungerar, även för mig. Så jag känner mig redo att en gång för alla ta tag i den här vikten, och bara genom att skriva det här här inlägget så har jag gått från uppgiven och trött till taggad och bestämd, bara för att ni ska få följa med på min sista viktresa och min första lyckade sådana. Näfan, det här kan nog blir bra trots allt.

The post Den sista invägningen appeared first on Emma Hällbacka.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.