Pryltest – Coros Apex

apex_1_original.jpg2019 får väl räknas som året då Coros slog igenom ordentligt och kom att bli en riktig utmanare till de två stora giganterna på området. En efter en har de stora stjärnorna på ultra-scenen signats upp av märket och lovorden haglar såklart. Eftersom jag aldrig blev riktig nöjd med min Suunto 9, vare sig med Movescount, den nya appen eller touchscreenen så fick det bli ett byte även för mig.

Coros lineup består i nuläget av tre stycken modeller där Pace är instegsmodellen, Vertix står högst upp och så har vi Apex som ligger däremellan.

vs_3_original
Aningens mer slimmad design från Coros

Men båda klockorna vill åt oss ultralöpare som behöver lång batteritid och det är väl det första man brukar titta på, som ultraintresserad, så vi börjar där.
Det skräds inte med orden, varken från tillverkaren eller deras atleter. Just den 46mm Apex som jag skriver om klarar 35h på normalt GPS-läge, dvs mätning varje sekund. På ultra-Max läget klarar den 100h och ändå väger klockan ändå bara 55.3g, snacka om batterier på steroider. De officiella siffrorna ser fantastiska ut men är den verkligen så bra? När jag slog på klockan första gången så hade den 78% juice kvar. Efter två veckors användning, med 24/7 mätning av puls, höjd, sömn etc. och 6-8h träning per vecka så fegade jag ur dagen innan ett längre pass i hammarbybacken och laddade den när den var nere på 10%. Det är inte bara säljsnack, Apex levererar verkligen bra med batteritid.

Rent form och designmässigt är jag ett stort fan av klockan. Jag gillar att det inte syns, knappt ens på nära håll att det är en så kompetent träningsklocka. En knapp och ett rullhjul styr hela enheten. Armbandet byts enkelt ut om man vill testa lite nya färger, även om utbudet inte är jättestort.  Det finns ett visst knarr i armbandet som jag i alla fall uppfattar som aningens störande, förhoppningsvis försvinner det med tiden då gummit mjuknat lite.Baksidan ser ut som andra klockor med optisk pulsmätning. Min uppfattning hittills är att mätningen är bättre än Suunto 9, som alltid hade en 10-minuters pulstopp innan den stabiliserades och blev bättre.Coros-appen är på många vis väldigt lik Suuntos men jag håller Coros som den bättre av de två just nu. Det krävs inte många minuter innan man fått grepp om saker och ting. Superenkelt att ändra urtavla, ändra vad man vill se för siffror när man tränar eller ladda upp en GPX-fil att följa när man är på outforskad mark.Några invändningar på gps-mätningen har jag egentligen inte, den gör det den ska göra. Några större avvikelser från tiden innan med Suunto 9 har jag inte märkt av heller.

Prismässigt ligger Coros Apex på strax under 4000 för 46mm-versionen och strax över 3000 för 42mm. Skillnaden mellan klockorna är inte jättestora, allt är mest bara lite mindre på den mindre versionen. Lite mindre batteritid, lite mindre skärm och upplösning. Båda har safirglas men boetten är gjord i titan (46) eller keramik (42). Som sagt, små skillnader och vad man väljer beror kanske mest på hur stora eller små handleder man har.

Överlag är jag väldigt nöjd med bytet. Eftersom jag uteslutande använder klockan till löpning så passar den mig perfekt. Det är ingen nackdel att det inte finns 80 olika aktivitetstyper, de 11 som Coros har fungerar ypperligt.
Kvalitén känns minst lika bra som övriga tillverkare och det har inte snålats med sämre typer av material.

Finner man inget behov av att ha Spotify/kreditkort osv under sin dagliga träning så behöver man inte lägga ut 8-1000 kronor. På en marknad med skenande priser anser jag Coros Apex vara en väldigt kompetent utmanare till ett faktiskt rimligt pris.

6 kommentarer till inlägget

Samuel Sundberg
1973 • Harbo
#1
7 augusti 2019 - 23:01
Intressant med nya utmanare på marknaden. När jag kollat på tester av denna klocka har flera tyckt att knappen med rullfunktionen inte funkat så bra och varit ett irritationsmoment under passet. Hur har du upplevt det?
1985 • Handen
#2
8 augusti 2019 - 06:17
Inget jag tänkt på faktiskt. Knappen är låst med "knapplås" under aktivitet , stannar man klockan ofta så kanske det är irriterande men det går att stänga av. Har inte haft några problem att bläddra mellan sidorna med rullhjulet
Samuel Sundberg
1973 • Harbo
#3
8 augusti 2019 - 11:11
Sen läste jag också ett test som tyckte att värdena på V02Max och föreslagna tröskel-tider inte stämde överens så bra, men det är ju sånt som är approximationer i grunden, så det är kanske inte så konstigt om det blir fel ibland. Sen har även pulsmätningen varit lite ifrågasatt har jag sett.

Nåväl, om man behöver batteritiden och inte vill köpa Garmins dyraste klockor bara därför, så gissar jag att den hamnar ganska högt upp på inköpslistan... :)
1986 • Falkenberg
#4
8 augusti 2019 - 23:49
Men den har alltså ingen riktig pulsmätning, eller går det att köpa till? Du glömde nog Polar i den här jämförelsen eftersom du nämner två giganter som faktiskt inte kan mäta sig med den riktiga giganten på träningsklockor. När det kommer till träningsanalys alltså. Tittar man bara på aktivitetstracking är jag också helt övertygad om att den klocka du testat kan mäta sig med de senaste Suunto och garmin. Som i sin tur tyvärr inte kan mäta sig med den gamla Suunto ambit3-serien (:
1985 • Handen
#5
9 augusti 2019 - 05:57
Går att ansluta ANT+ grejer så möjligheten finns :)

Ja faktiskt, Polar nämnde jag inte mest för att jag inte haft deras klockor senaste åren men tittade på Vantage V inför detta byte men touchscreen ogillar jag efter Suunto 9 så den föll bort.

På tala om Suuntos Ambit3 är den ju fruktansvärt prisvärd nu, man borde nästan skaffa en bara för att se vad det är som gör att alla talar så gott om den :)
Johan Mörck
1970 • Västerås
#6
15 augusti 2019 - 08:22
Jag tycker klockan är grymt trevlig och dessutom mycket prisvärd. Har kört dem nu i snart två månader och har egentligen bara några små anmärkningar som jag hoppas att kanske Coros fixar. Det enda är när du pausar klockan så kan du av misstag komma åt "finish" som avslutar passet Helt utan du fråga ja eller nej en extra gång. Har råkat ut för det två eller tre gånger och det känns egentligen inte som ett stort problem men vore ju superenkelt att fixa. Det andra är när man är ute och kutar och pausar klockan så vore det bra om man kunde se distansen också, särskilt bra på lite längre pass när man inte känner till banan. En tredje grej är att appen gärna får logga längre serier, så så att man kan se exempelvis puls, fitness level, vo2max, etc över en längre tid.
I övrigt, otroligt trevlig klocka för dig som vill slippa släpa med extra batteri och ladda under långa lopp som dessutom är lätt och smart i flera avseenden.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.