Löpning Träning 15 inlägg 6353 visningar

Pronering, sula eller sko?

1992 • Sundsvall
#1
22 september 2020 - 10:26
Gilla
Hej!
Jag har rätt grov pronering, och tycker att det är svårt att välja sko.
Kör nu med saucony guide 13 som passar väldigt bra, men jag vill ha en snabbare sko med mer dämpning.
Ska man rikta in sig på en sula så man kan köpa en neutral sko? Tycker det är svårt att hitta en sko jag söker men som är ponerings anpassad.

Mvh Hans
1974 • Kalmar
#2
22 september 2020 kl 12:17
Gilla
Jag kör med Fastwitch som har stöd för pronation. Men jag kör egen sula i dem. Kör även Hooka Carbon X utan egen sula i och dem är helt underbara att springa i. Ger både dämpning, stabilitet med ändå ett bra tryck iom kolfiberplattan.
1992 • Sundsvall
#3
22 september 2020 kl 13:20
1 Gilla
Härligt! Carbon x funkar alltså bra även om man har pronation?
Mvh Hans
1969 • Norrtälje
#4
23 september 2020 kl 12:56
Gilla
Carbon X är en väldigt stabil neutral sko. Vill man gå ytterligare ett snäpp upp i dämpning så kan jag rekommendera Brook Hyperion Elite 2. Även den är väldigt stabil för att vara en neutral "supersko" (men den är inte direkt billig).
1987 • Halmstad
#5
29 september 2020 kl 20:00
4 Gilla
Skit i sko för ponering eller sula och träna upp styrkan i din fot där de riktiga problemet är så kan du använda neutrala skor :)
1987 • Mariefred
#6
30 september 2020 kl 14:06
Gilla
Jag har kört med gjutna inlägg enligt mina fötter, flyttar dem mellan skorna och gjort det sedan mars 2018. De är perfekta för mig, dock en nummer större sko än normalt.
Sprungit fem maran med dessa .
1969 • Norrtälje
#7
30 september 2020 kl 19:45
Gilla
#5: Otippat att det skulle dyka upp smartass-kommmentarer så fort någon börjar prata pronation. Synd att inte du berättade det här för Gebreselassie på 90-talet så han hade sluppit ha formgjutna iläggssulor i sina skor på distanspassen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
30 september 2020 kl 22:15
3 Gilla
Alla är vi olika. Det finns många löpare som springer omkring i "pronationsskor" för att någon skoförsäljare en gång sagt "du pronerar, du behöver ha skor som motverkar pronation". Att många av dem kan träna upp fotstyrkan så att de kan byta till neutrala skor betyder dock inte att det funkar för alla. Men att träna upp fötterna och se vad som händer kan knappast vara fel. Jag känner löpare som blivit hjälpta av det.
1974 • Stockholm
#9
30 september 2020 kl 22:41
1 Gilla
Om det ändå bara var "någon" skoförsäljare "en gång". I mitt fall har samtliga sportskoförsäljare sagt detta sedan jag prövade ut ett par löparskor på band första gången, dvs någon gång 1990-1991.

Springer ändå utan pronationsstöd emellanåt (alltid i terräng tex men även på asfalt/grus) men kan inte komma ifrån att jag har färre problem med skador och att det överhuvudtaget känns bättre när jag använder pronationsstöd.

Att man kan träna upp fötterna har jag också hört, men hur sådan träning skulle se ut vet jag inte.
1979 • Bromma
#10
1 oktober 2020 kl 07:32
Gilla
Jag pronerar(de) också väldigt mycket. Det såg ganska läskigt ut när jag blev filmad och fick se hur mycket fotlederna vek sig vid varje steg. Det var inte svårt att övertala mig att börja springa med skor som har pronationsstöd, trots att jag aldrig hade haft smärta i benen/fotleder/fötter. Därefter har jag haft 10 år med problem i fötter/fotleder och vader. Fram tills förra hösten då problemen var så svåra att jag knappt kunde springa längre. Då prövade jag att springa i Next% och även om det blev en brutal upplevelse för mina fotleder, med kraftig smärta under ett par tre månader, så släppte smärtorna alltefterson kroppen stärkte upp de delar som under lång tid blivit eftersatta (pga de artificiella stöden). Att mina problem med underben och fötter har varit relativt sparsamma det senste året, trots att jag tredubblat löpvolymen under samma period är troligen i huvudsak tack vara väldämpade skor. Men jag misstänker starkt att råden att jag skulle börja springa med (anti) pronationsskor har varit felaktiga.

Jag tror så här:
1. Pronation, även hyfsat ordentlig sådan (men kanske inte om man har ”onormalt” mycket) , är en del av kroppens stötdämpning,
2. Fixa inte något som inte är ett problem i praktiken,
3. Lyssna absolut på en specialist. Men tänk efter en gång extra innan du köper en pronationssko enbart pga rekommendation från en skoförsäljare.

Oldboy
1952 • Danderyd
#11
1 oktober 2020 kl 18:13
3 Gilla
"Hur skulle sån träning se ut? " Jo, spring barfota (eller i kasserade strumpor nu när det börja bli kyligt) på gräs, tartan eller lagom hård sand (sommartid då). Och spring i obanad terräng. Stå på balansplatta "i tid och otid", borsta tänderna på ett ben, hoppa hopprep, hoppa på ett ben blir en bra början. Inga konstigheter.
1987 • Halmstad
#12
1 oktober 2020 kl 18:58
1 Gilla
Menade inte att låta som någon smart ass men jag har själv blivit tillsagd att använda pronering hela mitt liv. Insett att den korta utbildning de får u en skobutik inte räcker till för att avgöra det och människan är trots allt skapad för att springa. Proneringsstöd blir som ett plåster på ett problem istället för att lösa grunden till problemet, för svaga fötter efter konstant användning i hela sitt liv av diverse skor, även privat och på jobbet.

Är ett genuint tips att skita i proneringsstöd och träna upp foten istället, köpa ordentliga skor till vardags med mycket utrymme för tårna så foten får fungera så som den är skapt att fungera. Tog mig 6 månader så försvann alla mina problem som jag lagt tusentals kronor på att försöka snabbfixa med skor och inlägg!

Vet att BTR Instagram lägger upp många övningar om man vill ha lite tips på hur man kan träna upp fötter och tår. Kan tipsa om ett par joe nimble skor att gå med till vardags. Lycka till!

1974 • Stockholm
#13
2 oktober 2020 kl 12:12
Gilla
Obanat och balansplatta kan jag bocka av redan nu.
Barfotalöpning tycker jag verkligen inte om så det kommer på sin höjd ske undantagsvis. Återstår tandborstningen...
1974 • Stockholm
#14
2 oktober 2020 kl 12:22
Gilla
...och barfotaskor använder jag dagligen på jobbet!
Janne Österman
1967 • Malmö
#15
2 oktober 2020 kl 13:09
1 Gilla
Prova spring i barfotaskor (eller utan skor) på Löplabbet eller liknande där du kan filma steget framifrån eller bakifrån. Jag sprang med kraftigt pronationsstöd innan jag började springa i VFF. Jag märker att foten vrids kraftigt inåt om det finns en tjock sula som viker sig, men är skon minimal och platt så vrids inte foten alls på samma sätt. Sedan kan du välja om du springer helt barfota eller med barfotaskor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.