Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 1883 visningar

Ojämna soleus?

Mathilda
1990 • Bromma
#1
2 april 2010 - 23:37
Gilla
På senaste tiden, sedan några månader, har jag reagerat på att min vänstra soleus (jag antar att det måste vara den muskeln, den lilla som sitter på skenbenets insida) är betydligt större än den högra. Detta är extremt kännbart om jag spänner benen på ett visst sätt. Jag kan även ha känningar just där, ont gör det inte riktigt, men lite konstigt känns det. Är det någon som har kunskap eller erfarenhet av den här typen av mystiska fenomen?
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#2
2 april 2010 kl 23:59
Gilla
soleus sitter mitt bak på vaden nedanför och under gastrocnemius, som man ofta menar som den "stora vadmuskeln", så insidan på skenbenet låter som något annat...
Mathilda
1990 • Bromma
#3
3 april 2010 kl 00:03
Gilla
Men jag tror att den muskeln svänger upp där utan att det märks, utom på mig där den är stor på ena sidan. Det ser ut så på anatomibilder iallafall.. Hmm.. För Vaden har ju inte så många muskler att välja på.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
3 april 2010 kl 01:20
Gilla
Det finns ett par mindre muskler också i vaden, fast jag har glömt vad de heter.
Det låter inte bra att ha tydligt olikstora muskler på benen men jag har hört talas om några saker som kan ge olika belastning och därför kan tänkas vara orsak:
När man springer på vägrenen så lutar ofta vägen lite utåt, springer man oftast på exv vänster sida får vänster ben längre ner till marken vid landning och frånskjut. Springer man på bana och oftast åt samma håll så får ytterbenet ta längre steg. Man kan naturligtvis ha ben som är olika långa eller av någon anledning ha ett löpsteg som är olika för vänster och höger ben. Man kan ha ett arbete som innebär ojämn belastning. Tänk igenom och se om du hittar någon ledtråd.
Mathilda
1990 • Bromma
#5
3 april 2010 kl 03:23
Gilla
Hmm.. Jag springer ju aldrig på bana, och såpass långa rutter att det knappast kan vara tal om någon statisk lutning. Däremot pronerar jag mer på vänsterfoten, något som jag fick konstaterat för mig igen när jag köpte mina nya skor. Det är tydligen väldigt uppenbart, för killen som hjälpte mig kommenterade det det första han gjorde. Kan det vara något?
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#6
3 april 2010 kl 10:02
Gilla
ja jag tror definitivt att det har med pronationen i sådana fall. Om dina fotleder ser olika ut på de olika benen ger ju det olika belastning. Men har det uppkommit efter att du köpt utprovade skor så är det ju något som är knasigt!
Mathilda
1990 • Bromma
#7
3 april 2010 kl 10:59
Gilla
Nej, jag har ju haft det så sedan i höstas åtminstone, och de nya skorna köpte jag ju i onsdags. Men jag hade faktiskt inte tänkt på att det kunde vara pronationen förrän nu.
Jag upplever ju inget direkt PROBLEM med det, men det ser ju lite obehagligt ut när det ser ut som om man har en extra muskel på ena benet.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#8
3 april 2010 kl 11:09
Gilla
Är det så stor skillnad så skulle ajg nog kolla upp det ordentligt hos en sjukgymnast... det låter ju rätt konstigt ändå!
1969 • Stockholm
#9
3 april 2010 kl 14:23
Gilla
Tibialis är nog muskeln du tittar på Mathilda. Som du säger själv så är det ju ingen fara i sig, om du har problem, så gå för all del och kolla (kanske räcker med att börja med en naprapat?). De flesta av oss är ju rätt långt ifrån symmetriska...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.