Löpning Träning 8 inlägg 5380 visningar

Marathonlopp på löpband -vs utomhus

1975 • Växjö
#1
16 maj 2010 - 19:04 (Redigerad 16 maj 2010 - 19:14)
Gilla
Hur stor är skillnaden, enligt panelen??

Detta är det sjukaste jag någonsin varit med om. Svär vi allt heliigt att jag haft huvudvärk varje dag förutom en de senaste 4,5 veckorna.varit hos doktorn som bara hävdar stress. Tappat formen totalt under de pass man försökt sig på. Säkert 30 sek långsammare per km. orkade 9,5km häromdagen utomhus på typ långsamma 58 min. Ingen mening att försöka snabbare med huvudvärk iofs. Suckade och insåg att kondisen är bättre att försöka bygga upp istället för snabbhet gick till gymmet idag, la mig på betydligt långsammare tempo än vanligt, 6min/km och började springa lite på rullbandet. 4.5h senare har man sprungit en mara..(blev en massa drickapuaser emellan)

Ehhh,.. jag antar att det är extremt mycket enklare att göra en mara på rullband, men detta var nog fanken det absolut knäppaste jag någonsin gjort. Frågade gymmet om de någonisin haft nån dåre som sprungit en mara på rullbanden. De sa Nej. Det hjälpte förmodligen. Mår fruktansvärt dåligt nu förvisso, men det får det ju vara värt.

Synpunkter på skillnad på rullband och asfalt tack
Per Bjuhr
1988 • Borås
#2
16 maj 2010 kl 23:11
Gilla
Har tyvärr inga synpunkter på skillnader då jag aldrig sprungit en mara, var däremot nära att simma 10000m (simhallen stängde när jag nådde 9500:( ) Men jag måste säga att detta är minst sagt en imponerande bedrift!
Erik Brandén
1972 • Öjersjö
#3
17 maj 2010 kl 08:44
Gilla
Körde du samma lutning hela tiden, eller på någon "runda"? Annars har du ju en skillnad där.
En annan skillnad är att löpbandet är mjukare (ponerat att vi jämför med ett asfalts-marathon).
Annars tycker jag största skillnaden borde ligga på det psykiska planet. Nog för att det kräver hårt psyke att springa 42 km asfalt, men att göra det på ett löpband vete tusan om det inte krävs ännu mer... bra jobbat i alla fall!
1969 • Sala
#4
17 maj 2010 kl 08:47
Gilla
Jag tror som Erik, att det är en större bedrift rent psykiskt. På rullband tröttnar man ju efter bara några kilometer och tycker att man har sprungit i en evighet. Jag skulle inte klara ens en halvmara på löpband!
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#5
17 maj 2010 kl 09:56
Gilla
Snyggt jobbat :)

"vädret" blir en faktor. På löpband så har du 20 grader och ingen fartvind, så du borde svettas motsvarande att springa utomhus i kanske 25 grader (gissar gradantalet här). Å andra sida har du helt vindstilla vilket du tjänar lite på (man får inte igen det man förlorar i motvind pga medvinden även om man springa tillbaka till samma ställe). Dricka/gel/mat borde också bli lättare då du alltid kan ta det du vill vid vilken tidpunkt som helst utan att behöver bära drickan grejerna.
1978 • Göteborg
#6
17 maj 2010 kl 10:25
Gilla
Blir oerhört imponerad av att du hade "pannben" nog att springa i 4,5 timmar på löpband. Själv blir jag, precis som Mårten, trött på att springa på stället efter några kilometer (läs: 10-15 minuter). Mitt eget "pers" på löpband är nog 8-9 km...

Skillnaderna mot en vanlig mara är nog ganska många och vissa har redan tagits upp men trängseln (om du jämför med Stockholm) är en sak. Andra mindre maror har ju inte samma trängsel. Där vinner du nog på bandet, men stämningen kring banan och hejarop från publik och funktionärer är ju nåt du saknar på bandet vilket kan hjälpa till en bättre tid.
1975 • Växjö
#7
17 maj 2010 kl 10:53 Redigerad 17 maj 2010 kl 10:54
Gilla
Tack för synpunkterna.

Det var ju samma lutning hela tiden. Inga backar och ingen blåst. Sämre luft dock kanske. Har inte tiondelen så ont i benen som jag hade när jag sprang utomhus förra året. Så nog är det skonsammare för kroppen på rullbandet. Men min dåliga trygg och den konstiga skadan i ljumsken/bålen mår inte alls bra idag. Fyyyy fasen. Men huvudvärken är borta!! Underbart. Tror följande faktor hjälpte till lite, och det är att jag tänkte att det kanske var sista gången man hade en chans att springa en mara, och då går det ju liksom inte att ge sig. Får man chansen så måste man ju. Sista 12km var en mardröm. Jag gick förvisso av bandet och drack vatten då och då, Sprang och köpte bananer + red bull efter 28km, måste sett rolig ut i kön när jag stiod och hoppade för att inte bli stel.

Den psykiska faktorn är rätt intressant. Jag är en bekräftelsesökande individ. Står man på ett rullband i ett par timmar så får man ju bekräftelse hela tiden av alla som glor och .undrar vad det är för en galning. Måste göra det igen när/om kroppen hämtar sig. En gansaka bisarr upplevelse:)

Erik Brandén
1972 • Öjersjö
#8
17 maj 2010 kl 13:14
Gilla
Ok, så du sprang och köpte bananer också, då har du ju sprungit längre än en mara :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.