Löpning Avancerad träning 9 inlägg 5537 visningar

tips inför max vo2-test önskas

Niklas
Boden
#1
22 juni 2010 - 18:51
Gilla 
Hej!

Jag deltar i en studie om bloddoping och har förmånen att genomföra en rad vo2-tester, (9 st). Nu återstår bara ett test nästa vecka och jag skulle vilja prestera så bra som möjlgt såklart.

Mina funderingar rör hur jag bör träna from idag till testet som genomförs på onsdag nästa vecka för att inte tappa flås, gärna öka, men samtidigt inte vara "övertränad" som jag upplevde att jag var på dagens test.

Alla ideér och förslag mottages tacksamt / Niklas
Frida
1986 • Sollentuna
#2
22 juni 2010 - 21:14
Gilla 
Höhö din ansvarige forskare skulle gråta och slita sitt hår om han såg detta! Du ska göra allting lika som du gjort inför föregående test, eftersom du annars (oavsiktligen) manipulerar dig själv för att påverka din prestation med en faktor som INTE har att göra med den studerade faktorn. Om du förstår hur jag menar... ? Nej min starka rekommendation är att du inte gör nånting annorlunda inför kommande test, upprepa dina förberedelser som du haft inför de tidigare försöksomgångarna! Annars blir det inte så bra, för forskaren... Däremot tror jag med 90 % säkerhet att du är välkommen tillbaka ett tag efter att du avslutat studien, och få ett "bonustest" där du kan förbereda dig optimalt. Så brukar iallafall vi göra med "extraintresserade" försökspersoner. Men återigen; manipulera inte med dig själv och din prestation under pågående studie.
mvh/Frida
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
22 juni 2010 - 21:35 Redigerad 22 juni 2010 - 21:36
Gilla 
Håller helt med Frida!
Sabba inte för oss andra genom att försämra studien, vi är ett antal som suktar efter fler forskningsresultat! Och de ska ju vara av så hög kvalitet som möjligt.
Forskare brukar vara hjälpsamma mot intresserade personer så fråga om du kan få ett extra test, bra idé.
Frida har t ex skickat mig en handfull jätteintressanta artiklar per mail, har redan ändrat lite på min träning, tack Frida!
Niklas
Boden
#4
22 juni 2010 - 22:27
Gilla 
jag var kanske lite otydlig med mitt syfte...

Det jag är ute efter är att kunna prestera ett maxresultat, både lokalt, (benen främst) och centralt. På dagens test var jag så pass påverkad av ett tufft backintervallpass i lördags att jag redan ca 10 bpm från maxpuls tvingades bryta pga av smärtan,(vekhet), i benen. Således kunde jag inte nå mitt vO2-max och bidrog på så sätt sämre till studien.

Så frågan är väl snarare hur hårt törs jag träna eller hur mkt bör jag vila innan det sista testet?
Frida
1986 • Sollentuna
#5
22 juni 2010 - 23:16
Gilla 
Okej Niklas då är jag mer med i spelet igen.
Du är en erfaren försöksperson vid det här laget, och jag tror inte att vi andra kommer att kunna hjälpa dig mer än du kan hjälpa dig själv. Vilket test har du haft 1) längst arbetstid 2) maxpulsnotering 3) vo2max-notering 4) högst skattning på Borg? Leta reda på det tillfället i minnet och fundera sedan över vad du gjorde under de två-tre dagarna före det testet. Repeat :) Lycka till!
Walker67
1947 • Växjö
#6
23 juni 2010 - 00:41
Gilla 
Har det inte gjorts upp i förväg exakt vad du skall träna och vilka dagar du genomför de olika träningspassen, vad du äter osv. Jag skulle kopiera varje vecka före testet fullt ut i möjligaste mån för att så lite som möjligt påverkade testresultatet.

Jag själv har genomfört ett amatörtest avs svettning med bomull alt polyester närmast kroppen, där förhållandena var mycket lika vid båda tillfällena. Jag hade tänkt redovisa resultatet här, men har tyvärr slarvat bort första testets resultat. Har försökt två gånger till, men förhållandena var inte jämförbara, ena gången regn.
Återkommer med redovisning ifall jag hittar resultatet från första testet.
Niklas
Boden
#7
23 juni 2010 - 06:56
Gilla 
Walker67 - Nej det har inte varit i detalj uppstyrt men med vissa restriktioner inför testen, (tex inga långpass, hårda intervaller etc 3 dgr innan).

Det huvudsakliga syftet med studien är inte att påvisa att bloddoping ökar syreupptagningsförmågan - det är redan klarlaggt - utan att försöka skapa en metod att spåra att det egna blodet varit utanför kroppen.

Själva maxtesterna tror jag är lite av en parallellstudie när det ändå finns lite dopade personer att testa och kanske därav de något oprecisa kraven?

Frida - Det låter ju klokt! Vid hittils högsta vO2-max, (69ml/kg/min), hade jag dock en hel veckas vila innan och det känns som att man skulle kunna lägga in ngn form av träning, men vad och hur? Hur många dagar kan man vila utan att sänka??


1943 • Täby
#8
23 juni 2010 - 10:19
Gilla 
Vill man på en vecka öka sitt VO2max-värde så är kanske viktminskning det effektivaste. Millilitrarna i täljaren står sig nog från en vecka till en annan medan kilona i nämnaren ju varierar dagligen och stundligen beroende på svettning och matintag..

Men testena har ett starkt subjektivt inslag. Testet avbryts när man känner för det. Så normal formtoppning borde också kunna öka millilitrarna samtidigt som man håller nere kilona.

För formtoppning rekommenderar jag korta intensiva pass dagligen men i allt kortare doser. Inga distanspass eller "junk-miles".

Se t ex.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12165889
Frida
1986 • Sollentuna
#9
23 juni 2010 - 10:56
Gilla 
"Hur många dagar kan man vila utan att sänka??" -
- Det sitter en lapp på kontoret med svaret på den frågan, jag återkommer om ca. 2-3 timmar ;)

En hel vilovecka kan väl medföra en del seghet utanför de rent fysiologiska (eventuella) tappet, men lägg in två lättare träningspass (varav ett ca. två dagar före test, vila dagen innan, har du kört ungefär så tidigare?) och håll den träningen "testspecifik" - dvs. om det är löptest så jogg (ev. lätttare intervallpass) + lite sk. stegringslopp (korta sprints ej riktigt på maxfart, men stegrande flytfart)

Försök också hålla kosten så som du gjorde innan det bästa testet, se främst till att du har gott om muskelglykogen (vilket du troligen hade om du hade helvilat en hel vecka och ätit ordentligt, då är du definitivt fulladdad). Även om du tränar några lättare pass före sista testet så se till att äta lite extra då, så att du inte "går back" s.a.s...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.