Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 21601 visningar

Ena foten domnar av (tår och fotsula) efter ca 6-7km.

1981 • Stockholm
#1
4 juli 2010 - 20:37
Gilla
Jag har ett problem med min vänsterfot som har yttrat sig genom att den domnar av "underifrån" (tår och fotsula) efter jag har sprungit ca 6-7km. Detta problem har uppkommit denna säsong, de gånger då jag tänkt springa lite längre pass. 10-15km. Jag har inte haft detta problemet tidigare.

När det händer så försöker jag först bara springa vidare, men tillslut så sprider det sig så pass över hela foten så det inte går att fortsätta.. och jag måste stanna och ta av mig skon. När cirkulationen är tillbaka igen så brukar jag springa vidare.. men oavsett om jag snörar löst eller hårt så brukar det komma igen ca 2 ggr under en 15km-runda.

Jag hoppas att detta var något som kunde ordnas med nya skor, men idag så fick jag problemet igen när jag försökte mig på en 10kmrunda med de nya skorna också.

Kan detta ev bero på min långa mellan-tå? Jag har alltid fått lite blånaglar och den brukar ömma efter jag sprungit. (framförallt långt)

Förra säsongen sprang jag minst ett långpass i veckan utan att få något problem alls... det enda som fysiskt kan ha hänt är att jag lagt på mig lite mer vikt på gymmet...

Idéer? Kommentarer?

Tack!

David
2006 • Alingsås
#2
4 juli 2010 kl 20:51
Gilla
Spontant låter det som att du knyter dina skor alldeles för hårt.

Edit: Läste nu att du testat det. Kan det vara ovana? Kan inte komma på något annat än att skorna sitter för hårt och stryper således blodtillförseln..
1981 • Stockholm
#3
4 juli 2010 kl 21:15 Redigerad 4 juli 2010 kl 21:18
Gilla
jo, jag har testat o knyta på alla sätt och vis känns det som... men det konstigaste är ju att jag inte hade några problem alls förra säsongen, och jag har ju inte ändrat på något i år.. förutom att testat o byta skor.. sjukt irriterande,
Christian Bergqvist
1971 • Stockholm
#4
4 juli 2010 kl 23:23
Gilla
Jag har haft exakt samma problem i tre år nu och jag har tyvärr inte blivit bättre. Jag ska dock kortfattat berätta vad jag gjort för att försöka få bukt med problemet. När jag först fick symtom (exakt samma symtom som dig) var min egen diagnos mortons neuroma (nerv klämmning) men efter undersökning på idrottskliniken (Råsunda) och magnetröntgen visade det sig inte vara problemet och jag fick ingen annan diagnos heller. Sedan dess har jag provat att vila bort problemet, alternativ tränat, gått hos en kiropraktor under en sex månaders period, tejpat tår, stretchat löpar musklar extra noga, tränat fötter och vader extra, formgjutna inlägg i skorna (utan pelott) samt en del annat hokus pokus.

För två månader sedan var jag hos en ortoped, dvs ca tre år efter att jag var på idrottskliniken i Råsunda, och fick diagnosen troligt förstadium till fullt utvecklad mortons neuroma. Jag blev ordinerad (som alla ortopeder gör) inlägg med pelott och att stretcha vaderna vädigt noga? Jag har nu sprungit med dessa inlägg plus nya skor (fjärde paret på tre år) i ca en månad och mitt problem har bara blivit värre, dvs domningarna kommer redan efter ca 20 min löpning. Det är uppenbart att pelotten bara gör det värre när det är den som skall hjälpa mot diagnostiserat problem. Jag börjar tro att det är något helt annat en mortons. Frågan är bara vad?

Det finns ett gäng trådar i forumet om dessa symtom och mortons neuroma och jag tror mig ha läst de flesta men jag har inte sett någon som har lyckats få bukt med problemet. Möjligen en och annan genom att knyta skorna annorlunda, men då har det handlat om mildare problem tror jag.

Tyvärr var detta kanske inte vad du ville höra David, men förhoppningsvis kanske det är någon annan här på jogg som kan komma med konkreta ledtrådar, tips eller idéer om detta problem.
Anders E
1968 • Sollentuna
#5
4 juli 2010 kl 23:56
Gilla
Jag cyklade Vätternrundan och fick domningar i ena lillfingret som hängde efter mig i månader. Eftersom jag inte cyklade några längre sträckor på ett bra tag efter Vätternrundan var jag symptomfri efter 3-4 månader. Även om det var en annan kroppsdel visar det på att det kan ta lång tid att återhämta sig från dessa domningar och vore jag du skulle jag ta det försiktigt med träningen. Kanske kan du testa att cykla eller simma under några veckor för att se om detta har positiv inverkan.

Det är heller aldrig fel att konsultera en läkare (ortoped eller neurolog) för att få ett medicinskt utlåtande. Det kanske är ett dokumenterat tillstånd med en väl fungerande behandling.
Tor
1975 • Göteborg
#6
5 juli 2010 kl 08:53
Gilla
Så här skrev jag i en annan tråd ang. detta:
**************
Jag har haft stora problem med skor som klämmer. Eftersom jag har högt fotvalv så klämmer 3 av 4 skor på ovansidan av foten och det får som konsekvens att tårna somnar på mig.

Jag har ändrat knytningen på dom skor som klämde och det har funkat till 100%.

1. Där foten är som högst så struntar jag i att dra skosnörena i kryss över foten utan låter bara skosnörena löpa parallellt med foten (det betyder att jag hoppar över 1-2 hål).

2. Sedan knyter jag i kors igen vid det översta hålparet men enligt den här metoden http://www.youtube.com/watch?v=rDdyZeY3QZo

För mig har det som sagt var löst problemet med trånga skor.
*************
1981 • Stockholm
#7
5 juli 2010 kl 10:31
Gilla
Tack för tipsen och kommentarerna!
Andréa
1978 • Lund
#8
5 juli 2010 kl 11:04
Gilla
Du kanske behöver ortopediska inlägg i skorna? Förut hade jag också probs med sovande högerfot och det kom oftast vid 15 km löpning. Vilket omöjliggjorde långpass då jag fick stanna och masseda foten var 5:e km :) Men nu är det borta med mina nya inlägg...värt att testa om du inte redan gjort det!
1986 • Helsingborg
#9
5 juli 2010 kl 12:08
Gilla
jag har liknande också..
provar varje gång jag använder mina nya skor att knyta de lösare resp. hårdare.

Har hört att strumporna kan spela roll också.. men använder man löparstrumpor så ska det vara det bästa.

Mitt problem ligger nog i att foten sväller så mycket, speciellt nu på sommaren, när den blir varm och skon blir därför för trång = ont i naglar, tår får blåsoroch får ont under "fram-foten" och tårna.

När jag, om jag, hittar någon lösning så kan jag dela med mig.
André Holmberg
1986 • Lund
#10
5 juli 2010 kl 15:02
Gilla
Detta är om jag förstår dig rätt precis samma grej som jag hade för något år sen.

Om jag förstått dig rätt så har du inte sprungit så mycket på ett tag och har börjat igen ganska nyligen.

För mig var det inte nya skor eller knyta lösare eller något sånt som fixade det åt mig. Utan det var endast träning. Jag är 99% säker på att det var blodkärlen i mina fötter som inte hade tillräcklig kapacitet att hålla igång på det viset jag ville.
Det fixade till sig på en eller två månader, sakta men säkert.
Det du beskriver låter ganska likt och i så fall är det bara att fortsätta träna upp fötternas blodkärl. Jag rekomenderar starkt att sluta springa när foten domnar bort, så länge den gör det. ha tålamod.
1981 • Stockholm
#11
5 juli 2010 kl 21:48
Gilla
Tack för alla svar. Det var väldigt blandad kompott också... :) men jag får väl försöka lite av varje, och rapportera om jag hittar något som funkar för mig. sprang 5 lätta km idag, och då (som vanligt, på mina korta pass) hade jag inga problem.
1964 • Perstorp
#12
6 juli 2010 kl 05:54
Gilla
Kanske du skall gå upp en halv storlek,fötterna svullnar efter ett tag och då klämmer det mer.
Mikaela Almerud
1977 • Stockholm
#13
17 juli 2010 kl 16:13
Gilla
Jag hade exakt samma problem - började för ett par år sedan. Successivt blev det värre. Känns som att springa på en nål. Efter en stund domnar hela framfoten.

När jag började springa i Team Stockholm Marathon i höstas fungerade det fortfarande att springa hjälpligt - i synnerhet med lite bredare skor. Men så snart sträckorna började bli längre än 12 km började foten kännas mer och mer. Gick till läkaren i mars - de konstaterade Morton´s neurom - fick kortisonspruta. Det hjälpte. Kände ingenting. I ungefär två månader.

Tog mig igenom Maran men hade duktigt ont från 14 km och framåt. Kunde knappt gå på en vecka efter. Gick till läkaren igen. De magnetröntgade och för att få bekräftat att det var Morton´s Neuroma vilket det var. Eftersom jag fått en kortisonspruta och den inte hjälpt blev jag ordinerad operation.

Operation är inte första lösningen men kan vara bra att få diagnostiserat vad det är. Kan hjälpa med hålfotsinlägg för att avlasta trampdynan och en kortisonspruta om det är inflammation. Risken finns att du drar på dig andra skador om du felbelastar eller överkompenserar vilket man gör när något smärtar. Hade jag gått tidigare hade jag kanske sluppit operationen. Trodde det var jag som var kinkig. Dessutom kom alla med kloka råd om hur jag skulle göra:D

Gå till fotspecialist. Motron´s är vanligt bland löpare. Ibland löser det sig själv men inte alltid. Eftersom jag opererades i tisdags kan jag inte säga hur det gått men det känns bra. När jag vaknade konstaterade de dessutom att nerven var så inflammerad att den aldrig skulle ha läkt av sig själv. Får börja springa om tre veckor och ser fram emot det.

Lycka till. Hör av dig om du vill få rekommendationer till en riktigt duktig läkare.
1981 • Stockholm
#14
20 juli 2010 kl 18:46
Gilla
tack för svaren.

Jag har haft lite dåligt med tid på siståne, bara sprungit kortare sträckor, men idag så tog jag en 9km-runda iallafall. det verkade som jag lyckades hindra domningarna denna gången, genom att från början knyta skon väldigt väldigt löst, samt även sätta lite plåster över min långa mellantå. detta verkar faktiskt ha funkat, även fast jag tyckt att jag testat liknande innan. skumt.. men skönt om det nu är ett sett att undgå problemet.
Jag kände vissa antydningar till domningar runt 6km, men för en gångs skull var det bara antydningar.

efteråt nu så ömmar mellantån ganska ordentligt..

återkommer om det håller i ännu längre sträckor...
Henrik Andersson
1971 • Mantorp
#15
4 augusti 2010 kl 18:30
Gilla
Har samma bekymmer med mina gamla inneträningsskor men ute går/gick det helt utan problem. Innedojjorna är lite smalare + att jag knyter uteskorna enligt länken ovan ( skriver den här så slipper du scrolla: http://www.youtube.com/watch?v=rDdyZeY3QZo ) Har inte ångrat en sekund att jag spenderade pengar på ett par NB 1064 helt sjukt sköna.
1967 • Laxå
#16
15 augusti 2010 kl 13:57
Gilla
Här är länken till världens bästa "knyta-skor" - sida. http://www.fieggen.com/shoelace/lacingmethods.htm
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.