Löpning Kom igång 14 inlägg 11168 visningar

Kombinera joggning, styrketräning och yoga.

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#1
17 juli 2010 - 22:58
Gilla
(Varnar redan nu för långt inlägg! ;) )

Hej!

Jag är ny på forumet och ny på allt vad joggning heter, så det här känns lite läskigt och utlämnande!

Jag har hela mitt liv varit överviktig men för en tid sedan började jag ta tag i den saken och har till dags dato gått ner ca 15 kilo, har runt 20 kilo kvar tills jag har normalt BMI och då är jag nog rätt nöjd.

För några år sedan började jag med yoga och det har varit min enda träningsform på många, många år. Det har gett mig lite styrka, flexbilitet, kroppskännedom och framförallt en tro på att jag faktiskt kan göra en massa saker som jag aldrig trodde att jag kunde göra. Hela filosofin och andemeningen i yoga passar mig perfekt och jag skulle inte byta bort det för allt smör i Småland.

På senare tid, då kroppen börjat lätta och jag börjar känna att jag faktiskt har koll på saker och ting, har en önskan börjat växa om att göra min kropp ännu starkare och friskare. Yogan tar mig långt, men jag känner att jag skulle behöva mer styrka för att känna mig säkrare på mattan och bättre kondition för att kunna koncentrera mig mer på vad jag GÖR och inte bara på att få i mig nog med syre.

Att jogga har alltid varit nåt jag sett som omöjligt, det är för smala människor som är bra på sport, typ. :D Nu har jag bestämt mig för att lära mig och valt att börja med ett fyraveckorsprogram som ska göra att man kan springa en engelsk mil utan att stanna.

Så till mina frågor... ;)

Det är ju en hel del att tråckla ihop; yoga, joggning och styrketräning.

Om jag hade fått drömma så hade jag utövat yoga (ca 90 minuter långa pass, varierande intensitet) 3 gånger i veckan och kört styrka och kondition 3 gånger i veckan. Styrketräningen på gym och sen jogga i en halvtimme-trekvart. En hel vilodag per vecka.

Men är detta möjligt? Det är ju under vilan kroppen byggs upp, men hur fasen gör då folk som faktiskt tränar varje dag?

Det kommer vara styrketräningen och joggandet som står för den stora belastningen på kroppen, yogan är ganska snäll i det avseendet, så frågan är om kroppen återhämtar sig nog trots att jag kör yogapassen. De är som sagt varierande i intensitet och jag har inga problem med att göra dem extremt milda om kroppen vill det.

Så... Tankar, åsikter, råd?

STORT tack på förhand!

MVH Jenny
1963 • Bromma
#2
17 juli 2010 kl 23:12
Gilla
Fast dygnet har 24 timmar så det blir ganska mycket vila med ditt program! (Men det är jätteambitiöst) Om det är god hälsa som är ditt mål så tror jag att du har komponerat det ultimata programmet. Med den blandningen så är det liten risk för skador, om du bara tar det försiktigt med sånt du är ovan med (som löpningen) och trappar upp i lugn takt.

Lycka till!!!
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#3
18 juli 2010 kl 11:47
Gilla
Hej Åke!

Tack för ditt svar! :)

Det låter ju som att det finns hopp för mitt ambitiösa program.

Det är absolut god hälsa jag är ute efter, att känna att kroppen är frisk, stark och balanserad. Resultat eller personliga rekord är jag i dagsläget väldigt ointresserad av, det är egentligen bara för att hålla koll på utvecklingen som jag kommer hålla koll på tider, hastigheter och vikter.

Tack än en gång!

MVH Jenny
sofia jevtic
1981 • lidingö
#4
18 juli 2010 kl 14:26
Gilla
vad kör du för yoga?

Jag håller på med ashtanga yoga och tycker att det är hur bra som helst.
det är fysiskt krävande och jag som tidigare haft svårt att bygga muskler (hade tidigare fysik som en flaggstång) tycker att jag blivit starkare i hela kroppen. Så, mitt råd är tre dagar ashtanga, tre dagar löpning.

jag gick tidigare på gym, men tyckte det var trist, gav inget resultat och det var alltid mycket folk.

löpning + yoga tycker jag är bästa kombon.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#5
18 juli 2010 kl 14:58
Gilla
Hej Sofia!

Vad kul med en yogini till!

Jag kör också primärt Ashtanga (Primary Series) eller andra former av vinyasa yoga. Lite kundalini ibland, och tuff kundalini är TUFFT.

Och visst är det fysiskt krävande, men jag känner att jag är väldigt "obalanserad", i brist på ett bättre ord. Jag har bra med styrka i ben och rygg, delvis även i magen, men är väldigt svag i yttre delen av höfterna, bröstrygg, axlar och armar. Visst märker jag att jag gör ständiga framsteg, ibland rätt stora sådana, men på det stora hela känns det som att överkroppen är tre steg efter underkroppen, om du förstår hur jag menar.

Dessutom är jag rörligare än vad jag är stark så jag måste hela tiden vara uppmärksam på hur djupt jag går, för det har hänt mer än en gång att jag tar mig in i en asana utan problem men sen är enda sättet att ta sig ur att ramla. ;)

Tränar du yoga på en yogastudio, gym, privatlärare, själv? Berätta mer!

//Jenny
1963 • Bromma
#6
18 juli 2010 kl 15:12
Gilla
Kan nån tipsa om en yogavariant för nybörjare? Jag har grymt dålig rörlighet o ännu sämre balans...
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#7
18 juli 2010 kl 15:28
Gilla
Hej Åke!

Alla yogavarianter har nybörjar- intermediate- och avancerade nivåer, så alla varianter passar alla i det avseendet. Sen handlar det ju om vad du vill ha ut av yogan.

Ashtangayoga är väldigt vanlig i Sverige och det anses nog vara en av de fysiskt tuffare varianterna. Där jobbar man mycket vinyasa, alltså att man hela tiden sammanbinder olika rörelser och förflyttar sig mellan dem med hjälp av en - för det mesta - förutbestämd sekvens.

Kundaliniyoga är på frammarsch och här arbetar man lite annorlunda. Här jobbar man med kriyas, olika rörelser som upprepas i ett antal minuter och i ett visst tempo. Mellan varje kriya har man i regel en centrering, så kundalini upplever jag som något snällare just för att man hinner "landa" mellan varje sak man gör.

Iyengaryoga är också rätt så poppis i Sverige numer. Den här typen av yoga handlar mycket om att hitta rätt positionering och att verkligen kunna slappna av in i varje asana (position). Man använder ganska mycket hjälpmedel för att man ska kunna fokusera på att känna sin kropp istället för att lägga all energi på att inte tappa balansen eller vara rädd för att musklerna ska ge vika.

Hathayoga kan man stöta på också, som Ashtanga egentligen tillhör. Här kan man få lite vad som helst, men generellt sett är den lite snällare än Ashtanga då det inte är benhårt på att alltid använda vinyasor mellan de olika positionerna.

Jag skulle säga att om du främst är ute efter att öka din rörlighet och få bättre balans så är nog Iyengaryoga det du ska titta på, och då givetvis en nybörjarkurs. Men egentligen kan du köra på nästan vilken variant som helst, bara du tar en nybörjarkurs.

Fråga gärna om du undrar nåt mer! :)

//Jenny
Jennie A
1979 • Karlskrona
#8
19 juli 2010 kl 12:28
Gilla
Hej hej!!

Vilket inspirerande inlägg!! Härligt att höra att du blivit lättare o mår bättre!

Jag vill absolut inte få dig att tappa farten, men vill ändå framföra mina tankar.. :-) Jag tror det är för mycket att införa både styrka och löpning utöver yogan så här direkt. Du känner dig full av energi nu, och det beror på din träning, det är den känslan du vill behålla!

Jag hade satsat på att smyga in EN av grejjerna, förslagsvis löpning! :-) Sätt upp ett halvlångsiktigt mål, som att du ska jogga två gånger i veckan i tre månader, och yoga två gånger i veckan. Redan då tränar du MYCKET!

Det kan inte sägas nog många gånger, börja lugnt med löpning, man känner sig stark fort och det är lätt att trycka på förmycket och ledsna. Du har hela livet på dig att träna, du behöver inte stressa i gång med sex pass i veckan!
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#9
19 juli 2010 kl 14:21
Gilla
Hej Jennie!

Tack för dina tankar, å vad kul att lilla jag kan vara lite inspirerande! :D

Yogan är jag van att köra 5-6 dagar i veckan, så på den fronten blir det ingen jättestor omställning, det är mest aktiviteterna som förändras. Men jag förstår absolut vad du menar och jag står på bromsen redan nu för att inte förivra mig, och det är superbra att bli påmind.

Min ursprungliga plan var att börja styrketräna nu och börja med konditionsträning i höst, och kanske ska jag helt enkelt vända på det? Vänta lite med styrketräningen, kanske man kan dra igång med det samtidigt som mörkret och vintern kommer, och då fortsätta med konditionsträningen inomhus också.

Joggningen gör jag enligt en rad program som jag uppfattar som väldigt snälla. Det första är en engelsk mil på fyra veckor, men jag lär inte göra klart det så snabbt utan det får kanske ta 6 eller 8 veckor. Efter det lär det bli att trappa upp till kanske 3 eller 5 km, sen lär jag inte gå så mycket längre än så, jag tror det kommer att räcka för att underhålla den konditionsnivå jag vill ha.

Hur tycker du den planen låter? :D

//Jenny
Jennie A
1979 • Karlskrona
#10
19 juli 2010 kl 14:52
Gilla

Låter som en superplan! Jag började jogga från noll i februari, med övervikt och nyopererad så jag är "nybörjare" jag med fast jag sprungit i tio år.

Annars är mitt bästa tips med löpningen att satsa på att inte springa för fort. Sätt upp mål men hur länge du ska springa, inte hur snabbt! Det är superbra träning att springa sakta och länge för att gå ner i vikt.

Jag tycker absolut du ska börja jogga nu direkt (idag!!), det är nu det är som härligast, tex tidigt på morgonen om det är sisådär 18-20 grader och lätt vind.. Det är sånt man får drömma om sen i vinter!
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#11
19 juli 2010 kl 16:16
Gilla
Får jag fråga hur mycket övervikt du har (hade)?

Springa fort är inte min grej, utan jag vill hellre kunna springa länge. Det här första programmet som jag kör nu ska resultera i 10 minuters oavbrutet springande, som då ska motsvara en engelsk mil, men jag bryr mig inte om jag så springer på stället; 10 minuter är mycket för mig!

Och jag har redan börjat jogga enligt programmet ovan. :) Andra passet körde jag idag, och den löpning som ingår nu första två veckorna är 4 x 45 sek med två minuter promenad emellan. Det klarar jag, men det känns tydligt att musklerna ger upp innan flåset gör det. Alla timmar på yogamattan med väldigt stark, kontrollerad andning har tydligen gjort nytta för jag känner verkligen att syre har jag ingen brist på och det känns himla bra.

//Jenny
sofia jevtic
1981 • lidingö
#12
25 juli 2010 kl 01:23
Gilla
Hej Jenny!

Jag tränar på yogastudio. De har bara yoga, och kör ashtanga enligt pathabi jois (stavn?)tradition. Jag tycker det är ett jättebra ställe och alla lärare är super och kommer ihåg vad man är bra och mindre bra på. Dessutom gillar jag den lugna stämningen och att det alltid luktar gott och plingar lite skön musik utanför shalan. Dessutom gillar jag att de bara sysslar med yoga och inte har annan träning.

Jag tycker yogan gett mig mest armstyrka! Så olika det kan vara! Även bålen har blivit mer "stabil". Jag är inte sjuk lika ofta som tidigare, peppar peppar, inte ens förkylning sen januari!





Jag har också lite problem med att vara överrörlig, dock är det mest knän och armbågar.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#13
25 juli 2010 kl 10:01
Gilla
Hej Jenny!
Jag håller med Jennie A. Försök inte göra för många saker samtidigt. Styrketräning kan med fördel göras under en begränsad tid och ge bra resultat som bibehålls bättre än vad kondition gör.

Roligt att höra att du kommit igång med löpträningen. Jag skulle föreslå att du börjar och slutar löpträningen med promenader för att vänja kroppen med längre konditionspass. Men det kanske du redan gör?
Du kan tex gå till något motionsspår, strandpromenaden vid älven etc med mindre stumma underlag än asfalt för din löpträning.

När du sedan börjar med styrketräning kan du ju underhålla löpträningen endera genom uppvärmning på löpband eller kanske med ett träningspass i veckan.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#14
25 juli 2010 kl 13:11
Gilla
Sofia: Pattabhi Jois är välkänd inom yoga, han lärdes ju upp av den man som anses vara den som förde yogan till väst. Du har en stark kontakt med yogans histora där. :)

Jag letar fortfarande efter "min studio", men har kontakt med bra lärare så lite vägledning får jag ändå. Saknar verkligen, verkligen att få gå till en bra studio... :(

Valter: Ja, Jennie A hade en väldigt bra poäng och jag har valt att följa hennes råd. Jag kommer vänta med styrketräningen tills det inte går att springa ute längre, och då underhålla löpningen med löpband och börja styrketräna. Då har jag ett projekt att syssla med under vintern, heeelt perfekt!

Jag går ungefär 15-20 minuter före och efter mitt "löppass". Löpningen består just nu av 90 sek jogg och 90 sek gång gånger 4 (står i min löpdagbok), så det blir betydligt mer gång än löpning. Har en del långdistanslöpare i bekantskapskretsen som sa att det var väldigt viktigt, det som du också säger, att vänja kroppen vid att vara igång länge.

Jag bor på Teg så jag ränner mest runt längs älven och på Bölesholmarna, är väldigt glad att jag bor så nära det vackra området! Är livrädd för att få benhinneinflammation (har haft det en gång förr, trodde jag skulle avlida) så jag tänker trappa upp tiden jag spenderar på asfalt väldigt långsamt.

Har ni fler råd och tankar så BOMBA PÅ! Jag är så himla tacksam för att ni tar er tid att hjälpa en liten nybörjare! :D

//Jenny
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.