Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 8532 visningar

Motion och högt blodtryck.

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#1
31 augusti 2010 - 22:21
Gilla
Det är kanske lite av en chansning att fråga om det här, men jag tänkte att det kan ju inte skada.

Min pappa har högt blodtryck som han medicinerar för (när han kommer ihåg, glömska gubbe). Han är gammal bonde och är van att ge kroppen den motion den behöver genom jobbet, men nu är han pensionerad och mindre rörelse kombinerat med rökning är nog vad som gett upphov till det höga blodtrycket. Något annat "fel" är det inte på honom enligt läkaren, han är rätt frisk och hel för att vara en 65-årig fd bonde.

Att få honom att sluta röka är nog omöjligt, men med regelbunden motion kan man väl åtminstone motverka det hela litegrann?

Funderar på att utmana honom i någon sorts motionskampanj fram till ett visst datum för att se om han börjar må bättre (för nog känner han av blodtrycket även om han säger att han inte gör det, så pass bra känner jag honom allt).

Rent hypotetiskt, skulle det ha någon effekt på hans blodtryck om jag fick honom att gå hyfsat raskt 5 km varannan dag? Varje dag? Längre sträckor? Tid vs sträcka, vad är viktigast? Hur fort kan man se en möjlig förbättring?

Jag vill ha hyfsat sakliga argument för att övertyga honom om att prova, för jag vill inte behöva sänka mig till "Du får baskemig se till att hålla dig så frisk du kan och leva länge som satan eftersom mamma dog så tidigt". Skulle jag trycka på den knappen skulle det nog bli lite fart, men som sagt, jag undviker det helst.

Jag hoppas att det inte låter som att jag omyndigförklarar honom, vill han inte så vill han inte och då är det inte mer med det, men han är en klok gubbe när allt kommer kring och "sunt förnuft" och vettiga argument brukar kunna bita på honom.

Mycket tacksam för all input!

//Jenny
Valter Johansson
1962 • Umeå
#2
1 september 2010 kl 02:07
Gilla
Sök på "högt blodtryck" i siten http://www.doktorn.com/ så hittar du flera artiklar om träningens fördelar och hur mycket det förbättrar blodtrycket. Enligt det jag läste sjönk blodtrycket 10 timmar efter 30 minuters rask promenad med 3-5 mmHg vilket jag kan tycka lät lite med tanke på att det skulle vara mer än vad någon medicin skulle hjälpa (och utan deras biverkningar)

Hur som helst ger det ju dessutom andra positiva effekter och inte minst något att fördriva tiden med om han inte har någon tidskrävande hobby.
Det finns ju tex stegräkningstävlingar som lätt kan bli inspirerande. Ställ inga överdrivet höga krav utan låt honom själv känna en ökad motivation. Om han inte självmant ökar sin träningsmängd efter ett tag kan du ju däremot försöka motivera honom till högre mål.
1956 • PARTILLE
#3
1 september 2010 kl 06:01
Gilla
På sikt så har motion och rörelse en positiv inverkan på blodtrycket, dock inte under själva träningen. Även om det är mission impossible så skulle jag nog lägga krutet på att få honom att sluta röka, för det ställer till så mycket. Inte bara för honom själv utan även för omgivningen.
Ett led i detta är att använda motionen som vapen. Dessutom tycker jag att Du kan gott trycka på den knappen Du pratar om. Hälsan går trots allt före egna principer och att Du sänker till det, tycker jag är totalt fel uttryckt. Det visar i så fall att Du bryr Dig.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#4
1 september 2010 kl 19:25
Gilla
Tack för era svar!

Han har fortfarande mycket att göra trots att han är pensionär. Man kan ta bonden ur lagårn, men inte lagårn ur bonden. Han har fortfarande skog, brukar mark och har en halv miljon projekt på gång (just nu håller han på att bygga sig en ny kåk, t.ex.). Men trots det så får han, som sagt, inte den där riktiga vardagsmotionen.

Stefan: Tyvärr, verkligen tyvärr, så är nog rökningen ett totalt dead end. Han började röka mer efter att mamma dog och han avvecklade mjölkproduktion, men nu har han i alla fall dragit ner lite.

Skönt att du tycker att knappen är okej. ;) Det vore dock så himla praktiskt att kunna säga till honom att "Om du gör det här under 8 veckor så kommer du slippa din medicin sen".

Det bästa vore ju om man kunde få tag i någon som faktiskt sänkt sitt blodtryck med hjälp av motion, så att man kan förklara vad som händer i ens kropp och sinne när man känner att kroppen börjar må bättre.

Usch vad svårt sånt här är. :/

//Jenny
1956 • PARTILLE
#5
2 september 2010 kl 20:24
Gilla
Njae. Det är ingen garanti för att slippa medicinera. Det kan man åka på ändå. Däremot är rökningen boven i dramat. Det är nog ingen dead end där, bara ett mer svårforcerat hinder. För vill man innerst inne sluta röka så klarar man det, utan massa nikotintuggumi eller annat tjafs. Det är helt enkelt utnötningskrig som gäller...
Andreas Nilsson
1985 • Töcksfors
#6
3 september 2010 kl 10:10
Gilla
Eftersom han är en man så räcker det nog med att du utmanar honom för att han ska börja träna, avslutar du sen med "vågar du inte" så kan du va säker på att han antar utmaningen.

Funkar alltid.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#7
3 september 2010 kl 12:48
Gilla
Stefan: Jag ska ta och prata med honom. Kanske han kan gå med på att åtminstone trappa ner till att börja med.

Andreas: Min pappa är inte som andra män. ;) Mer prestigelös person med mindre vinnarskalle går nog inte att hitta. Så att trycka på den knappen går INTE. Då ligger det närmare till hands med känslo-knappen som jag pratade om tidigare, om än jag tror att den också blir svår.

Överlag går det nog inte att provocera honom till nånting. Jag har försökt i 27 år att ens få honom att höja rösten och det går bara inte! Han är omänskligt lugn, faktiskt. Men kanske är det det han behöver för att få ner blodtrycket? Att bli riktigt arg. ;)
Johan Bäck
1971 • Örebro
#8
3 september 2010 kl 14:25
Gilla
Motionen påverkar blodtrycket i gynnsam riktning, men kan inte sänka ett patologiskt blodtryck till normalnivåer. Däremot motverkar motionen den ökade risken vid högt blodtryck och rökning.

Det allra bästa är att han sköter sin medicinering minutiöst och går på sina läkarkontroller.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#9
3 september 2010 kl 16:02
Gilla
Tack för ditt svar, Johan. Tror nog vi ska lägga det stora trycket på medicinen och att minska rökningen, åtminstone för nu. Ska stämma av med mina syskon också, misstänker att de går i samma tankebanor.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#10
3 september 2010 kl 17:34
Gilla
jenny, det finns väldigt bra hjälp att få för att kunna sluta röka, speciellt hos er:
http://www.umea.se/arkiv/pressmeddelandearkiv/pressmeddelanden/vasterbottenbastilandetparokavvanjning.5.2aeb902411d30c9e460800046289.html
http://www.vll.se/default.aspx?id=32385&refid=32386&parid=1959

Om din gamle farsgubbe vill, men inte tror att han klarar av att sluta röka tycker jag definitivt att det är väl värt att begära remiss till tobakspreventiva enheten.

Lycka till
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#11
3 september 2010 kl 21:19
Gilla
Ja, jag känner till de där, dock bor pappsen 30 mil bort i en liten håla i Norrlands inland. :(
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#12
4 september 2010 kl 10:24
Gilla
Intressant i denna artikel att brist på fysisk aktivitet kommer före rökning ang. risk för stroke. http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=14828
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#13
4 september 2010 kl 10:59
Gilla
Intressant! Tack Maria. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.