Löpning Kom igång 4 inlägg 3511 visningar

Hur lägger jag upp träningen för att nå ett bra resultat?

Helen Bjerke
1980 • Skegrie
#1
7 september 2010 - 20:41
Gilla
Jag ska springa milen om 2 veckor och undrar hur jag ska lägga upp träningen på bästa sätt för att få ett bra resultat?

Jag har inte sprungit så mycket tidigare utan det var tidsbristen som gjorde att jag började springa. Fanns inte tid att åka iväg till ett gym när man har två små barn 1 och 2,5 år. Men Jag tycker det är riktigt skönt och roligt att springa och man kan snabbt se resultat, tycker jag. Det är också roligt att man lätt kan pressa sig själv med antingen springa längre eller med en bättre tid.

Mina rundor har varit mellan 5 - 7 km, 2 - 3 gånger i veckan. Milen har jag srungit 2 gånger de senaste 2 veckorna. Jag försöker springa på 6 min /km.

Hur ska jag nu träna de 2 veckorna som är kvar?

/H
Andreas Nilsson
1985 • Töcksfors
#2
7 september 2010 kl 23:21
Gilla
Jag brukar variera mellan olika långa rundor, snabbt på de kortare och lite långsammare på de längre. Detta har fungerat för mig och jag springer snabbare nu än för ett år sen. Det känns som man lätt kan fastna i samma tempo hela tiden annars. Variation är viktigt.

Tror inte det kommer göra speciellt mycket på din miltid efter två veckor, men kanske något och i förlängningen kommer du se större resultat.
1981 • Göteborg
#3
7 september 2010 kl 23:37
Gilla
Att förändra mycket på 2 veckor kan du inte göra, hittar inte din träningsdagbok.

Tycker du ska ut tex imorgon och jogga 1 mil om du inte gjort det innan, så gå, spring. Jag tror du kommer stärkas mentalt av det
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
8 september 2010 kl 22:14
Gilla
Prova att springa lite mer än en mil, men aningen långsammare kanske. Mot slutet kan du gärna öka om du har krafter kvar.

Det andra du kan hinna med är att springa med högre fart ett par gånger, men då kortare. Försök hålla jämn fart eller öka mot slutet.

Möjligen kan du vinna lite på att göra tåhävningar den närmaste veckan, gärna excentriska sådana (finns bara beskrivningar både i jogg-trådar och på marathon.se).

Om du hinner med ett milpass ca en vecka före ditt lopp så prova att starta lugnt men spring antingen fortare efterhand eller andra halvan i den fart du hoppas kunna hålla på loppet.

Sista veckan kan du minska träningen, kanske en runda på ca fem km där du varierar farten, största delen lätt men några bitar ganska snabbt. Vila 2-3 dar före loppet. Värm upp före tävlingen, antingen med lite lugn jogg eller t ex genom att stå och svänga ett ben fram och tillbaka så långt som möjligt och sedan likadant åt vänster och höger, lutad mot en vägg.
Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.