Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 27280 visningar

Smärta på fotens ovansida / stortå-senan

Anders E
1968 • Sollentuna
#1
16 oktober 2010 - 13:41
Gilla  
Jag fick efter Berlin Marathon känningar i senan som går från stortån längs fotens ovansida mot ankeln. När det var som värst hade jag känningar även när jag gick. Genom alternativ träning (simning / cykling) har jag kunnat fortsätta träna samtidigt som smärtan försvunnit. När jag idag stack ut igen på ett längre löppass fick jag känningar igen (jag sprang i samma skor som på Berlin Marathon - Asics DS Trainer 15).

Jag har aldrig känt av denna smärta tidigare och det enda som skiljer sig mot förr är skorna - jag springer i ett par ASICS Gel Trainer DS 15, skor som är tunnare än tidigare skor och som dessutom har asymmetrisk snörning (med asymmetrisk snörning löper snörningen över just denna sena).

Jag har svårt att komma fram till om det är den tunnare framsulan i skon eller om det är den asymmetriska snörningen som är boven i dramat.

Har någon haft liknande besvär och kommit till rätta med detta genom att välja tjockare framsula eller övergå till sko med symmetrisk snörning?
1983 • Stockholm
#2
16 oktober 2010 - 13:53
Gilla  
Testa att snöra skorna på något annat sätt och se om det hjälper.
1969 • Piteå
#3
16 oktober 2010 - 19:31
Gilla  
Du har en stressfaktur!! ledsen för din skull har självt haft det i somras och lider av det fortfarande. Konsultera en läkare och be dem röntka foten garanterat spricka i benet vilket kommer gå av om du fortsätter träna. Jag vilade ett par veckor med alternativ träning sen smög jag igång och det går men lider som sagt fortfarande av det, kan inte knyta skon så hårt då bränner det i hela ovansidan.
En tjej på jobbet hoppar nu på kryckor av samma anled, hon var ute och joggade och pang gick benet av, nu gips 4 veckor:( ta det försiktigt
Mvh Peter
Anders E
1968 • Sollentuna
#4
24 oktober 2010 - 12:59
Gilla  
Träffade ortoped som konstaterade inflammation i den senskida där stortåsenan löper. Har följt ordinationen att smörja med Voltaren morgon och kväll och nu blivit av med besvären.

I mitt fall visade sig den asymmetriska snörningen i Asics DS Trainer 15 (snörpaketet ligger förskjutet mot fotens insida) vara boven i dramat - snörpaketet trycker mot stortåsenan när man löper. Ett antal träningstimmar krönt med ett marathon utlöste inflammationen. Säkert ganska individuellt men kan vara bra att känna till för den som börjar känna liknande symptom.

Kan tillägga att stressfrakturer i foten enligt ortopeden sällan uppstår i första mellanfotsbenet (benet som mynnar i stortån) men desto oftare i fjärde mellanfotsbenet (benet som mynnar i ringtån).

För egen del blir det skor med symmetrisk snörning hädanefter. Det har fungerat bra tidigare. Kanske ett och annat pass i Asics DS Trainer 15 men inga ytterligare långlopp i dessa skor.
F
1983 • KD
#5
25 oktober 2010 - 17:08
Gilla  
Jag har också fått ont på fotens ovansida/mitten i foten! Gör särskilt ont när jag springer såklart, men känns också när jag går och i vissa andra "lägen".

Har sprungit mycket på asfalt med utslitna skor, vilket säkert är anledningen... Men kan det vara en stressfraktur? Har varit såhär i 1 och en halv vecka ungefär.
Anders E
1968 • Sollentuna
#6
25 oktober 2010 - 22:29
Gilla  
Stressfrakturer i fötterna kan uppkomma då man springer i dåligt dämpade skor, så visst finns det risk för att du drabbats av detta. En vanlig plats i foten för en stressfraktur är som sagt "ringtå"-benet. Smärtar det när du klämmer på just det benet i foten har sannolikheten ökat för stressfraktur.

Vad du än kommer fram till när du klämmer skulle jag om jag vore du uppsöka en vårdcentral för att få foten undersökt. Har du begynnande stressfraktur och springer vidare riskerar du att få en fraktur som kan kräva gipsning. Kan man istället som i mitt fall konstatera inflammation i en sena kan Voltaren lösa problemet, du slipper oroa dig och kan springa vidare.
1970 • Sala
#7
26 oktober 2010 - 08:36
Gilla  
Jag köpte ett par Inov-8 terrängskor och fick otroligt ont just i stortå-leden. Skorna har en söm som går precis där, det är konstigt för jag sprang långt i dem bara två dagar innan och kände inget men med andra strumpor blev det katastrof. Det enklaste sättet för dig att ta reda på om skon är bekymret är väl bara att byta sko? Jag vilade några dagar och bytte till andra skor och har inte haft några bekymmer alls.
F
1983 • KD
#8
28 oktober 2010 - 20:01
Gilla  
Det är just precis vid "ringtå"-benet jag har ont... Hm, får nog åka till vårdcentralen och hålla mig från löpning ett tag då...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.