Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 23053 visningar

Problem med höft och bäckenbotten efter för tidig uppstart av löpning efter graviditet

Anna Engström
1980 • Karlstad
#1
1 mars 2011 - 12:59
Gilla
Hej på er go vänner!

Så här är det. Min son föddes i juli 2010. När han var 4 månader började jag löpträna så smått. Tog det väldigt väldigt försiktigt. Avbröt så fort jag kände minsta lilla konstiga känsla eller smärta. Jag var noga med min bäckenbottenträning och även övningar för att stärka bukmuskulaturen. Efter en månad trappade jag upp rejält. Skulle söka till phs och sprang sex dagar i veckan. Efter ett par dagar började jag bli hemskt stel på morgonen, sen kom smärtan. Jag vilade bort allt. Tänkte skippa löpningen och gick på ett spinningpass när jag kände mig bra igen. Dagen efter var allt tillbaks.

Kommer jag aldrig mer att kunna springa? Har jag förstört mig nu? Jag vill så gärna söka igen men vill verkligen kunna känna mig säker på att att jag kan genomföra det isf. Kan man springa lite lugnt utan att det blir värre? Då menar jag typ bara 1 km och sen trappa upp om det inte blir värre. Någon som har erfarenhet av detta? Hur gjorde ni för att komma tillbaks?

Mvh Anna
Valter Johansson
1962 • Umeå
#2
1 mars 2011 kl 19:14
Gilla
Allmänt sett är vila sällan någon lösning på ett problem förutom just i den första akuta perioden efter skada. Det är bättre att träna lugnt för att förbättra blodcirkulationen.
LÅGINTENSIV träning är bara bra men välj konditionsträning som inte gör ont. Speciellt inte om det känns mer dagen efter! Att det känns lite under träningen kommer du nog inte ifrån i början.
Du kan ju variera mellan gång, löpning, cykling, crosstrainer, skidåkning, simning etc för att undvika ensidig belastning.
Att träna upp bålstyrka är naturligtvis också bra så länge det inte gör ont.
Kanske behöver du träna upp någon speciell muskel också ifall du har någon muskulär imbalans. Det bästa är ju att träffa någon bra sjukgymnast som kan ge dig specifika råd.
Charlotta Zander
1968 • Halmstad/Skedala
#3
2 mars 2011 kl 18:57
Gilla
Jag började springa när barnet var 5 veckor, vilket troligen inte var helt smart. Men jag fick samma smärta som du pratar om. Jag kunde dock inte vila bort smärtan, utan det enda sättet att komma över det var att jogga lugnt. Första km var det vidrigt, men sen släppte det. Jag sprang aldrig mer än 3 km, och vilade 1-2 dagar mellan varje pass. Efter 3-4 träningspass blev det bättre och jag kunde öka tempo och distans.

Varje gång jag fick lov att vila efter en förkylning eller liknande var jag tillbaka på ruta ett igen. Bara att börja om med korta lugna pass. Det tog nog nästan ½ år innan smärtan var helt borta.
Ulf S
1951 • Malmö
#4
2 mars 2011 kl 21:02
Gilla
Jag har också haft problem med höften/ljumsken. Har gått och dragits med detta (i onödan?) i ett år ungefär. Bestämde mig för ett par veckor sedan att besöka en sjukgymnast. Detta skulle jag naturligtvis gjort tidigare!! Efter ett par tre veckor med individuellt anpassade övningar/stretchningar är nu problemen nästan borta.

Så det absolut bästa rådet är: Sök upp en sjukgymnast - de är jätteduktiga på den här typen av problem. Det känns nästan som om de kan trolla!
Susse
1968 • Löddeköpinge
#5
2 mars 2011 kl 21:20
Gilla
Spinning är nog inte så bra, du ska inte stå upp och cyckla i så fall.
Jag kunde få ont i ena ljumsken och mellan benen både när jag var gravid och sen efter förlossningen om jag sprang ett hårt lopp eller på en backig bana.
Vänta tills smärtan försvunnit och börja sen om försiktigt igen, kör sen försiktigt under en längre period och öka sen belastningen långsamt.

När du skriver bäckenbotten så blir jag lite osäker om du menar smärta mellan benen eller svårt att hålla tätt. Har du ont så är det fogarna, har du svårt att hålla tätt så gå till gyn.

Susse
1968 • Löddeköpinge
#6
2 mars 2011 kl 21:22
Gilla
Sen har man ju ökad elasticitet i leder och fogar i allafall i ett halvår efter förlossningen.
Anna Engström
1980 • Karlstad
#7
2 mars 2011 kl 23:02
Gilla
Åh jättetack för alla era svar! Underbart! :-D
Var igår hos en kiropraktor som knäckte och böjde en hel del på mig. Något med höftlederna som en följd av överansträngning. Idag känns det sådär men ger det en chans iaf... Jag kommer gå långa promenader varje dag tills smärtan är helt borta. Är bara så rädd att det inte försvinner?!
Har ringt min sjukgymnast som en tok men nu har hon gått på ledighet. Hoppas få hennes hjälp till veckan. Har även köpt konsultaion med träningsupplägg hos Underbara Olga Rönnberg. Vi så gärna ut igen!

Har även funderat på att springa bort det... men vet inte om jag vågar? Kan yoga vara bra tro? Simma skulle jag inte göra och som någon mer skrev häruppe, bara sitta på cykeln om jag ska på spinning...

tack igen för era svar! oerhört tacksam för tips!
Kram
Anna Engström
1980 • Karlstad
#8
3 mars 2011 kl 07:13
Gilla
Hej igen!

Tänkte att jag måste förtydliga mig lite. Ni som har haft ont har ni haft det även när ni vilat? För så är det för mig. Bättre nu men fortfarande inte BRA. Och om ni haft det så, körde ni på iaf?

:-)

Kram
1971 • Malmö
#9
3 mars 2011 kl 07:25
Gilla
Jag har höftproblem sedan en månad, spinning är det som är bäst för min del.
Det ger blodgenomströmning samtidigt som det är skonsamt och får upp pulsen så att du inte förlorar kondition under tiden.

Prova även Myrtlövningar.. http://www.metacafe.com/watch/1876675/general_strength_myrtl_routine/

Du kan även prova lite lätt styrketräning när du inte längre har ont vid vila..

Jenny
1979 • mölndal
#10
3 mars 2011 kl 07:49
Gilla
Tror verkligen inte att du ska springa bort detta!
Rekommendationen är ju att man väntar minst 6 månader efter en förlossning innan man börjar löpträna det rådet har jag följt efter båda min förlossningar och jag har aldrig haft problem med smärta.
Vila och promenader, eventuellt styrketräning skulle jag råda dej till. Jag hade även tagit kontakt med mödravården samt sjukgymnast men jag hade inte löptränat!
Susse
1968 • Löddeköpinge
#11
4 mars 2011 kl 23:16
Gilla
Jag började springa efter 4 veckor med de två första och efter 2 veckor med den minsta. Jag fick bara ont när jag pressade mig under tävling, sedan tog det ca en vecka för att släppa igen. Jag vilade ett par dagar när jag kände av det och sedan småjoggade jag så nätt tills det var borta. Jag har för mig att smärtan i ljumsken nästan kändes som att benet liksom låste sig, eller skulle låsa sig. Svårt att specisera.

Jag hade nog varit försiktig med yoga, eftersom det handlar om att inta olika positioner som kanske inte är så bra om man är överrörlig i lederna. Likadant med att gå till kiropraktor, om det inte är en som har god kontakt med mödravården eller håller på med gravida och nyförlösta.
I ditt fall handlar det nog mest om att låta tiden ha sin gång och vänta ut smärtan och undertiden promenera och stretcha lätt utan att dra till några ytterlägen. Sedan börja småjogga lätt blandat med gång, och ta det den vägen.
Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#12
5 mars 2011 kl 09:46
Gilla
Lugn yoga bör inte vara något problem. Säg till instruktören. Om han/hon är bra, vet de vad du INTE ska göra.
anna rr
1971 • Bromma
#13
5 mars 2011 kl 18:42
Gilla
Hallå! Ditt bäcken kan vara roterat t ex. Då springer du "snett". Efter mitt tredje barn fick jag en rotation som aldrig kommer försvinna utan jag måste gå t naprapat för korrigering och träna mycket core. Naprapater är fantastiska! Ljumskarna är allmänt känsliga under och efter graviditet - har du testat att äta extra magnesium? Bäst för mig var att öka löpningen lugnt, långsamt och successivt och stretcha och massera i mängder, hur tråkigt det än var. Ligament och leder mjukas upp under graviditeten och det är individuellt när du blir återställd. För mig tog det två år att bli stabil efter trean och jag körde massor m yoga! Yoga är kanon m rätt lärare, tycker jag i alla fall : ) Balansboll är oxå en favorit, max 55 cm och HÅRT pumpad. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.