Löpning Träning 5 inlägg 8481 visningar

Hur går man vidare - Genom att springa längre eller fortare?

1967 • Lund
#1
13 april 2011 - 19:40
Gilla
Målet med min träning är bara att bygga upp en lagom bra kondition och jag har inte som mål att delta i några löpartävlingar någon gång. Förra hösten var min kondition usel och när jag började jogga orkade jag inte springa hela vägen ens om jag försökte springa en kort runda och då fick jag rådet att sänka tempot något. Efter att ha kört fyra hårda 60-minuterspass på en motionscykel över hela vintern och sen följt rådet om att dra ner tempot något när jag nu börjat jogga igen så orkar jag nu springa drygt en mil på 5,5 minuter per km vilket är en dramatisk förbättring : )

Men hur går jag vidare om jag vill använda löpningen för att förbättra min kondition ytterligare?

Ska jag jobba på att försöka springa lite längre rundor eller ska jag heller jobba på att orka springa den mil jag brukar springa nu lite snabbare? Man kan förstås också tänka sig att ha målet att fortsätta springa under ca. 60 minuter så att jag springer lite längre efter hand som jag orkar lite fortare.
1980 • Stockholm
#2
13 april 2011 kl 20:23 Redigerad 13 april 2011 kl 20:27
Gilla
Grattis till god utveckling.

Det enkla svaret, variation. Konditionen har två parametrar, uthållighet och fart. Dessa delar tränar på varsitt pass. Att bygga kondition över tid handlar om att öka din mängd träning vilket du gör succesivt.

Träningscheman innehåller ofta:

Långpass: Där du tränar uthållighet och gör detta i lååångsamt tempo, även så kallat prattempo. Sträckan är din längsta sträcka du springer och som du ökar långsamt.

Kvalitetspass. Där du tränar fart via fartlek, tempopass eller intervaller. Sträckan är kortare och där farten är viktigast.

Distanspass. Medelpass som har till syfte att öka din mängd utan att vara särskilt belastande varken för uthållighet eller fart.

Lycka till vidare!
1967 • Lund
#3
14 april 2011 kl 08:25
Gilla
Det här låter som kloka råd och en tanke till jag får när jag läser dem är att de ju nog gör träningen lite roligare också genom att man undviker att träna på samma sätt och samma runda gång efter gång.

Tack för dina tips!
per andersson
1963 • Älvängen
#4
14 april 2011 kl 10:11
Gilla
Utan att vara expert skulle jag vilja lägga till lite saker pga erfarenheter jag själv gjort.

Efter ett tag när jag börjat träna blev tiderna ganska snabbt bättre och bättre. Då kom skadorna. I mitt fall så har det handlat om ömhet i knän och, så småningom, muskelbristning i vadmuskulaturen. Första gången fick jag hålla upp i nästan tre månader. Sedan körde jag igång med mina pass igen - varierade mellan lång-, distans- och kvalitetspass. Efter ett antal månader var det dags igen. Plötsligt springer jag betydligt fortare än innan och vips så är skadorna tillbaka igen. Fick hålla upp i knappt två månader i nov-dec förra året. Denna gång började jag dock göra tåhäv varje kväll. Av en kompis fick jag sedan också ett styrkeprogram som jag gör efter varje runda (3 - 4 gånger/vecka). Med tåhäven och styrketräningen har jag nu kunnat löpa på tider en bra bit under de jag tidigare presterat utan skador hittills. Jag märker också att återhämtningen i kroppen fungerar mycket snabbare. Min egen teori går ut på att de styrkeövningar jag gör efter varje löppass också stretchar muskler, jag bygger styrka över tid etc. Nu är jag äldre, är lång och väger mycket (om än bra mycket mindre än förut) men jag tror att med farten så ökar också belastningen på kroppen och då gäller det att ha fysik som klarar av detta.
1980 • Stockholm
#5
14 april 2011 kl 13:18
Gilla
Precis som Per säger, det är en sak vad teorin säger, en helt annan sak vad kroppen mäktar med utan skador. Styrketräning för bål och vader är vanligt rekommenderade övningar för löpare och som minskar skaderisk.

Jag har precis hoppat på ett schema som innebär upptrappande träning tre veckor i följd och den fjärde veckan blir lugnare för att säkerställa att kroppen hänger med. Skador är så vanligt så vanligt.

För mig är kontinuitet viktigare än maximalprestation, därför vill jag ha marginal i min träning och hellre missar någon minut på något lopp än riskerar skador.

När du ökar din mängd blir det viktigare att merparten av dina pass, långpass och distans sker långtsamt, en siffra som ofta nämns, 70% av din maxpuls.

Återigen, lycka till vidare!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.