Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 8853 visningar

Insida knä

Carina Leveau
1982 • Uppsala
#1
17 januari 2008 - 14:38
Gilla  
Det har varit många trådar om sk löparknä, men min värk sitter på insidan av knäet. Precis under knäskålen till vänster, Någon som har varit med om något liknade och tips på vad man kan göra åt det?

Tack
Anki Nilsson
1967 • Fagersta
#2
17 januari 2008 - 16:00
Gilla  
Hade samma problem förra våren. Hittade ingen information vad det kunde vara, men jag vilade och stretchade (framför allt lår och vidare över höften). (Upplever att jag har en rätt kort och stram lårmuskel, om det kan ha någon orsak.)
Började sedan träna försiktigt (jogg med gånginslag), tyvärr blev jag förkyld och fick därigenom ytterligare 2 v vila. Körde därefter igång igen och försöker vara noga med att stretcha och har "peppar, peppar" inte känt något sedan dess.
Janne
1973 • Kävlinge
#3
18 januari 2008 - 05:27
Gilla  
Där hade jag också ont, gick till en naprapat som tryckte till mig så att benen blev lika långa (skiljde 0.5cm). Två veckor senare tillsammans med utfallssteg två gånger om dagen var problemen borta.
1966 • Karlstad
#4
18 januari 2008 - 06:59
Gilla  
Har också haft problem där, men mer en obehagskänsla. Som om en muskel eller sena hoppar över en kant, vilket jag tror beror på att det varit förkortat sedan tidigare yrkesliv.
Stretchar och har börjat trampa lite på motionscykel, och så här långt är det lugnt.
1972 • Mölndal
#5
18 januari 2008 - 07:41
Gilla  
Jag tror du har en överansträgning av ligamentet sartorius som avlöper från tibian och fäster vid sidan av knät. Orsaker som kan vara tänkbara:

1). Fel skor, gamla skor, lite dämpning etc.
2). Snett bäcken (åtgärdas hos en kiropraktor och tar 1h).
3). Assymetrisk styrka i lårmuskler. Dvs, stakare i vastus lateralis kontra vastus medialis.

Åtgärder:
1). Testa ut nya skor som passar dig, köp dem :-), vila och börja om lungt.

2). Gå till kiropraktor och knäck tillbaks bäckenet. Detta är ett mycket vanligt problem och står för ca 60% av alla "ryggont" i dagens samhälle. Be också om tips hur du skall stretcha så att det inte uppkommer igen (beror oftast på korta hamstrings och/eller ljumskar).

3). Styrketräna benen för att få symmetrisk styrka.

Lite tankar från mig. Hoppas du blir bra. Här är en länk om du vill se var muskler och ligament sitter :-)
http://darkwing.uoregon.edu/~athmed/aclrehab/antmus.jpg
Jenny
1975 • Bjärred
#6
18 januari 2008 - 09:12
Gilla  
Jag har ju också problem med insidan av knät, men det gör fra ont övre insidan av knät men även under knät och ibland mitt på knät.
Jag tror att det beror på att jag
1) Pronerar, har nu inlägg, men problemen började innan nya inläggen.
2) Är svag i lårmusklerna.
3) Är säkert kort i musklerna också, men jag tycker det är svårt att veta hur man ska stretcha rätt.

Goran, hur ska man styrketräna för att få symmetrisk styrka?
1972 • Mölndal
#7
18 januari 2008 - 09:18
Gilla  
Hej Jenny.

Om det är så att du är starkar i den yttre av lårmusklerna, så "drar" den muskeln benet utåt eftersom den inre lårmuskeln inte kan hålla emot. Det är då man kan få problem med ligament och fästen på insidan an knät.

Om du har det här problemet så är det enklaste sättet att lägga dig på sidan med det ben som du har problem med uppåt. Sedan lyfter du och sänker det benet så länge du orkar. Gör det två gånger om dagen eller nåt.

Det rekommenderade min kiropraktor för att undvika framtida problem. Men jag gör det inte så ofta (hhrrrmm...)
Jenny
1975 • Bjärred
#8
18 januari 2008 - 09:22
Gilla  
Goran, du menar alltså ala Susanne Larnefeldt? Kniiip Ska man göra detta varje dag eller räcker det att göra övningen ett par gånger i veckan?
Carina Leveau
1982 • Uppsala
#9
18 januari 2008 - 09:55
Gilla  
Oj, tack så jätte mycket för alla tips. De känns mycket relevanta, jag kan tänka mig att jag både pronerar och har korta lårmuskler.

Jogg.se är verkligen super!
1972 • Mölndal
#10
18 januari 2008 - 10:16
Gilla  
Oj!

Nu blev det lite fel! Susanne i all ära men...

Man skall alltså göra precis tvärtom! Lägg dig på sidan med det onda benet nederst. Flytta ut benet lite så du kan lyfta upp det utan att krocka med det övre benet. Lyft sedan det NEDRE benet uppåt och nedåt. Det skall alltså kännas i det nedre benets knä och ljumskregioner.

Hoppas du/ni fattar :-)

Jag vet faktiskt inte vad som är optimalt vad gäller hur ofta du skall göra det, men kan du lägga dig på golvet framför tv:n varje kväll så tror jag nog att det kommer ge effekt ganska snabbt. Ett par gånger i veckan är nog lite lite tror jag. Oftare och lite färre är nog att föredra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.