Löpning Träning 18 inlägg 7861 visningar

Taktik inför ett 10 km lopp.

Christofer Larsson
1979 • Älvkarleby
#1
7 juni 2011 - 00:13
Gilla 
Jag har en fundering på hur jag ska sllå min polare i Midnattsloppet 13/8 i Sthlm. Han har aldrig sprungit ett lopp, men springer nu två ggr i veckan, 7-10 km varje gång. Detta har han hållit på med hela våren. Han är relativt vältränad i övrigt. Ska tilläggas oxå att han springer i terräng, och när han springer så kör han hårt. Enligt den uppfattningen jag har fått så skulle jag tro att vi i dagsläget är relativt jämna på milen.

Jag tränar huvudsakligen för marathon, Venedig i oktober är nästa mål. Jag har ett pers på milen från i maj på 43.23 min.
Jag har betydligt fler mil i benen än min kompis, och nu undrar jag hur jag kan använda detta till min fördel. Han säger att han kommer ta rygg på mig va som än händer, och jag tror honom. Vill inte ha nån form av spurtuppgörelse då jag tror han är den starkare av oss där.
En fundering jag haft är om jag ska gå ut extremt hårt, kanske 4.00 min/km dom första två-tre kilometrarna för att köra slut på honom. och hoppas att jag har bättre uthållighet.
En viktig sak i detta är oxå att jag bryr mig inte ett dugg om att slå pers, allt handlar om att slå min polare.

Vore skoj me lite åsikter på detta :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
7 juni 2011 - 00:34
Gilla 
Kul problem! Har aldrig sprungit midnattsloppet men det lär vara kuperat så din polare kan ha en fördel där med sin terrängvana. Läs in dig på banan, klä dig i nåt som inte syns i mängden och försök villa bort honom i trängseln i början;-) Vill du slippa spurtuppgörelse är det väl klassiskt annars att köra högt tempo och försöka rycka nånstans sent i loppet, kanske i en sväng eller när det ser knöligt ut på nåt sätt.

Kanske finns exv någon erfaren klubblöpare som kan berätta vad som har bra chans att lyckas?
1964 • Huddinge
#3
7 juni 2011 - 00:53
Gilla 
Alla springer väl i samma tröja på midnattsloppet så där har du en av de kloka tankarna från Oldboy klar, Är det i Stockholm du ska springa? Har inte sprungit på flera år - cirka 25!!- men det var rejält trångt redan då. Så kanske lite folksamlingskryssning i högt tempo är en bra träningstaktik.
1980 • Stockholm
#4
7 juni 2011 - 11:21 Redigerad 7 juni 2011 - 11:22
Gilla 
Jag gillar att hetsen i att ignorera PB och enbart vill krossa din polare! :-)

Kommer ni springa något innan så du har chans att känna av honom? Räkna även indet mentala spelet innan och under loppet. Kanske säga att du tränar mer än du gör, att du känner dig så stark och att du har läge för personbästa. Kanske försöka leda in honom att tävla mot dig på dina premisser, d v s hur vill du springa loppet och försök få med honom på samma spår och när du helst ser en glimt av osäkerhet i hans förhoppningsvis trötta ögon så sträcker du på ryggen och ökar takten.

Om du tror han är explosivare så försök dra ut honom långsamt, känn på honom när ni springer och gör det obekvämt för honom. Kanske ta med en vattenflaska utan att säga något och om han vill dricka så drar du ;-)

Lycka till att krossa polaren!
Rehan Mirza
1970 • Jakobsberg
#5
7 juni 2011 - 22:25
Gilla 
En spurtuppgörelse kanske inte är så dumt, man ser målet ganska långt innan och luras lätt att det är närmare än det är. Är du uthålligare så borde du ta honom.

Annars så skulle jag satsa hårt i början och försöka dra ifrån snabbt, det är ganska jobbigt att ta rygg på någon när det är så trångt som det är på midnattsloppet.

Lycka till!
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#6
7 juni 2011 - 23:48
Gilla 
Midnattsloppet har ju två riktigt tunga backar där man kan hänga av förföljare om man själv har lite krafter. Den första, runt Sofia kyrka, är tyngst och ett utmärkt ställe att lägga in en första stöt. Följer han med då så är det bara att vänta till Mosebacke, där du får en till chans att hänga av honom. Sedan är det bara knappt två platta km kvar så då ska det mycket till för att han ska ta igen några större avstånd.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#7
8 juni 2011 - 00:07
Gilla 
Med bra träning tycker jag att återhämntningen blir kortare, dvs den som har mest mil i benen klarar av att återhämta sig från en mjölksyratopp mycket snabbare.

Jag skulle göra en ruskig avancering i första backen (efter att ha grillat rejält ända från start) så att ni båda får mjölksyra. Så fort du är något återhämtad (den värsta mjölksyran borta) så mata på med nästa ryck, har han inte lyckats återhämta sig utan fortfarande har mjölksyrakänsla så är han snart körd. Se till att fortsätta glida ifrån när han släppt, streta i någon minut till så att han inte längre har synkontakt, sen är han knäckt och du kan återhämta dig och bevaka ledningen.

Är han kvar till spurten så försök få honom att starta spurten för tidigt, om du tror att han är explosivare än du är. Då är han stum och du kan glida ifrån honom de sista 50m.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#8
8 juni 2011 - 09:05
Gilla 
Träna på riktigt ordentligt istället, så blir det inget snack. Då slår du honom oavsett. Terränglöpare har ofta riktigt bra styrka och flås och springer du "bara" två gånger/vecka skulle jag nog trappa upp det en aning. 3-4 pass/vecka är lagom. Spring varannan dag vet ja! Spring mest fart och intervall, men även något snabbdistanspass samt något vanligt distanspass på 12-14km. Lycka till!
1952 • Varberg
#9
8 juni 2011 - 09:18
Gilla 
Gör ditt eget lopp så bra som möjligt och ha diskret klädsel som försvinner i mängden. Jag har många ggr haft hjälp av tydlig klädsel hos medtävlare när jag kunnat slå på papperet bättre löpare. Om du bryr dig för mycket vad han gör förlorar du på det.
Henrik Holvid
1966 • Lidingö
#10
8 juni 2011 - 09:37
Gilla 
Haha, roligt "problem":)

Jag slår ett slag för att "prata sönder" och "rycka sönder" honom under loppet.
Spring direkt efter starten och säg: "gud vad stum jag är i benen idag, jag kommer inte ha en chans mot dig..
Sen drar du till med en tempohöjning vilken han kommer hänga med på.. Sakta sedan ner tempot och konstaterar "jösses, detta var ett för hårt tempo för mig" (vilket det givetvis inte är..:))

Fortsätt sedan under hela loppet med denna taktik, jag lovar att det kommer sätta stora funderingar i hans psyke:)
Mot slutet, efter ett ryck från din sida, saktar du helt enkelt inte in utan fortsätter in i mål som vinnare:)

Stort lycka till med att klå polaren!
Jonas Larsson
1984 • Floda
#11
8 juni 2011 - 16:15
Gilla 
Och glöm för all del inte att uppdatera oss om resultatet! Detta kan bli en intressant lopproman!
1970 • Linköping
#12
8 juni 2011 - 16:44
Gilla 
Jag tycker du ska springa så sakta som möjligt. Om han vill dra i ett högre tempo, låt honom göra det och ligg tätt i rygg. I slutet vid Medborgarplatsen, gå upp jämsides och säg att du fryser för att det går sakta. Lägg dig sedan igen bakom honom. Bit ihop för nu är ni båda extremt trötta. I början av backen vid Mosebacke går du upp jämsides igen och försök att utan att flåsa fråga honom om han vill ta en öl efter loppet. Lägg dig bakom igen. Innan Hornsgatan går det lite utför, då sticker du utan förvarning, ut på Hornsgatan ger du allt du har första 200 m, då får du en lucka och han är mentalt knäckt eftersom han tror att du är pigg när du i själva verket är helt slut. Sen kan du sänka farten, han orkar inte mentalt komma ikapp. LYCKA TILL!!
1952 • Varberg
#13
8 juni 2011 - 17:50
Gilla 
Jag vidhåller - kör ditt eget race, håll dig undan från honom och absolut inget tröttande snack eller annat som försämrar din egen löpning.
Berätta hur det gick och vad som hände.
1972 • Floda
#14
8 juni 2011 - 19:43
Gilla 
Oerfarna löpare "vilar" gärna när de har kommit upp för en backe. Ta hans rygg i uppförsbackarna och tryck på extra när du nått krönet. Då knäcker du honom såvida han inte är bättre tränad än dig.
1964 • Uddevalla
#15
8 juni 2011 - 21:13
Gilla 
Under sommaren innan loppet kan du köra lite mer intervaller typ klassiska tusingar eller 2000m +2 min vila +1500 m +90 s vila + 1000m + 60 s vila + 500 m (en favorit jag tagit från Szalkai), det brukar ge god effekt. Du verkar ju ha många mil i benen och därmed den träningsgrund som krävs för att inte överbelasta kroppen.
Boris
1978 • Malmö
#16
9 juni 2011 - 07:25
Gilla 
Håller med Patrik, kör hårt upp för en backe och när du kommer upp så kör du ännu hårdare i nån km så kanske han släpper, om inte så är det väl bara att råka fälla honom som återstår. Lycka till.
1952 • Varberg
#17
9 juni 2011 - 09:58
Gilla 
@Patrik: Det är en taktik jag använt en gång med framgång. Som bonus fanns det en drickastation precis efter toppen som man kunde hoppa över.
Tom
1968 • Oslo
#18
9 juni 2011 - 22:48
Gilla 
Gör först en aggressiv uppvärmning: 15 minuter jogg + 800 meter i tempo-fart (ca. 4:40). 2-3 stegringslopp ochså viss det dröjar innen loppet startar.

Så öppnar du i hög fart slik du har planerad, 4:00 låter bra. Med din goda uppvärmning vill det inte slita så hårdt på dig som på din polare.

Nu ska du köra loppet slik afrikanerna gjorde på 60-tallet: i vågor. Efter 2 km sett farten ner til 4:30. Och så ökar du farten igjen efter 1 km. Altså efter dom två första km kör du annanhver km sakta og fort. Om han släpper, roa ner farten.

Trena på att löpa i vågor och allra mest på uppvärmningen. Er han bättre trenad enn dig, vinnar han. Men du har gjord loppet "lengre" med att variera farten. Om du startar hårdt, bör du oansett ha gjord en aggressiv uppvärmning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.