Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 21347 visningar

Ont under foten!!!

Mikael Malm
1969 • Uppsala
#1
13 juli 2011 - 20:16
Gilla 

Hej "joggare"
Den här frågan gäller min fru! Hon springer ca 3-4 ggr i veckan och har gjort det i flera år. Nu i går fick hon helt plötsligt (vid vila) 4 timmar efter löpning ordentligt ont på en punkt mitt under foten precis före där hälen börjar. Kan det vara häl sporre eller känner ni till några andra anledningar till varför smärtan uppkommer och i så fall har ni några bra råd för att bota/lindra smärtan?
Mvh Micke//
Mikael Malm
1969 • Uppsala
#2
13 juli 2011 - 20:17
Gilla 
Hej "joggare"
Den här frågan gäller min fru! Hon springer ca 3-4 ggr i veckan och har gjort det i flera år. Nu i går fick hon helt plötsligt (vid vila) 4 timmar efter löpning ordentligt ont på en punkt mitt under foten precis före där hälen börjar. Kan det vara häl sporre eller känner ni till några andra anledningar till varför smärtan uppkommer och i så fall har ni några bra råd för att bota/lindra smärtan?
Mvh Micke//
1971 • göteborg
#3
13 juli 2011 - 21:29
Gilla 
Japp, det är infästningen av senan mot hälen som hon känner av. Ganska typiskt om man ökat mängden träning mycket och då gärna i kombination av övergång till löpning mer på framfoten.
Vad man gör åt det? Sluta spring tills det är bra.....
Henrik Mattfolk
1974 • Svärtinge
#4
14 juli 2011 - 01:30
Gilla 
Har haft ett liknande problem under lång tid. Pratade till slut med en sjukgymnast som förklarade att vadmuskulaturen har infästningar vid hålfoten och att värken kan bero på för dålig stretching av just vadmusklerna. Smärtan försvann efter att ha varit noga med stretching i någon vecka.
1971 • Södertälje
#5
14 juli 2011 - 07:17
Gilla 
Jag hade ont under höger foten för ett tag sen, det gick knappt att springa. Misstänkte först hälsporre men pratade med en kompis som haft hälsporre, han sa att han hade haft väldigt ont under hälen och han fick klippa hål i ilägssulan under hälen, det han beskrev stämde inte riktigt in på mig, så jag uteslöt hälsporre. Fick tipset att ställa mig på en brödkavel eller annan rundstång och rulla den under foten. Efter några kvällar var värken borta, orak till värken var några senor under som börjat dra ihop sig och strama.
Sara Orback
1970 • Sollentuna
#6
14 juli 2011 - 09:34
Gilla 
Har lidit av liknande problem i flera år. Värken beror på överbelastning där fotsulans muskler och bindvävsplatta (plantarfascian) fäster i hälbenet. På medicinskt fackspråk heter det plantarfasciit, men vanligen kallas det hälsporre. Uttrycket hälsporre kommer från en sporreliknande utväxt på hälbenet som ibland kan ses på röntgenbild. Det är dock inte hälsporren i sig som gör ont, utan en inflammation vid infästningen av plantarfachian i hälbenet. Jag kunde knappt gå ett tag och då skaffade jag iläggssulor. Det tog lång tid men nu kan jag träna igen...

Här är några övningar jag hittade på nätet (minns inte var), som har hjälpt:
Det är bra att hålla en god cirkulation i vävnaderna under foten och det kan ha effekt att stretcha hälsenan.
1. Ligg eller sitt. Böj och sträck i tårna. Stora rörelser från ytterläge till ytterläge. 20-30 gånger åt varje håll. Upprepa två gånger. Gör övningen flera gånger om dagen.
2. Ligg eller sitt. Vinkla foten utåt (fotsulor ifrån varandra) och inåt (fotsulor mot varandra). Stora rörelser från ytterläge till ytterläge. 20-30 gånger åt varje håll. Upprepa två gånger. Gör övningen flera gånger om dagen.
3. Sitt. Lägg en handduk på golvet. Sätt tårna på kanten av handduken och försök därefter att med tårna dra in hela handduken under hålfoten. Upprepa 5 gånger. Gör övningen 2 gånger om dagen.
5. Stretcha långa vadmuskeln två gånger 30 sekunder och korta vadmuskeln två gånger 30 sekunder. Två gånger om dagen.
6. Stretcha vävnaderna under hålfoten genom att i sittande passivt böja/pressa upp tårna mot exempelvis en vägg. Håll denna töjning i 30 sek och upprepa 2 gånger. Denna töjning kan göras flera gånger om dagen.
Om du endast har milda besvär eller vill stärka fot och vrist kan du lägga till följande övningar:
7. Stå på det onda benet (om du kan belasta så utan ökad smärta). Fäll överkroppen framåt och flytta tyndpunkten fram över framfoten och tårna. Pressa därefter tillbaks dig till upprätt. Sträva efter att hålla balans och kontroll på foten utan att vingla. Gör 10st. Upprepa två gånger. Gör övningen två gånger om dagen.
8. Stå på ett ben. Börja med båda om det är lättare. Försök att med hjälp av musklerna på insidan av vaden och foten lyfta/resa upp hålfoten så högt du kan. Slappna av och gör om detta 10 gånger. Upprepa två gånger och gör övningen två gånger om dagen.
Om det inte blir bättre kan ag rekommendera att få en personligt gjuten iläggssula i träningsskorna.
1952 • Varberg
#7
14 juli 2011 - 09:51
Gilla 
Håller med Sara - typiska symptom på plantarfasciit. Har bara en övning att lägga till som fungerat bra för min bristning i plantarfascian.
Toecrawl eller crabwalk som jag kallar det: Stå rakt upp - gärna på en pastmatta eller liknande och dra dig framåt med tårna. 1 meter är tufft i början.
Mikael Malm
1969 • Uppsala
#8
16 juli 2011 - 23:37
Gilla 
Tack alla fantastiska människor som svarar!
Karin Sax Granlöf
1966 • Bromma
#9
26 juli 2011 - 17:01
Gilla 
Har hälsporre m m och går till sjukgymnast för behandling. Det hjälper mycket med ultraljud och tejpning.
anna
1977 • Spånga
#10
19 augusti 2011 - 09:28
Gilla 
I våras fick jag ont under högerfoten efter mitt första framfotapass. Jag hade gått ut alldeles för hårt. Det var ju så svårt att låta bli efter att ha läst Born to run. Hur som helst vilade jag i sex veckor utan att bli bra. Provsprang lite då och då, men inget hände. Nu har fått hjälp av en naprapat genom stötvågsbehandling. Äntligen verkar det bli bättre, hoppas att jag kommer att kunna börja springa smärtfritt inom kort!

Min diagnos var att jag på grund av minskad rörlighet i stortåleden kompenserat med att landa på utsidan av foten och därmed överbelastat lederna. Efter stötvågsbehandlingen väntar övningar för att stärka upp fotens muskler så att de klarar av framtida påfrestningar bättre.

Mitt tips är alltså att kolla upp foten om värken ännu inte försvunnit!
1982 • Uppsala
#11
24 oktober 2011 - 13:21
Gilla 
Lyfter upp denna tråd igen. Jag fick för en vecka sedan också ont under foten vid löpning. Det känns som en stickande känsla, typ lite skärande, på vänster fots insida, där hålfoten är som störst. Dvs en del framför själva hälen. Har kollat lite på plantarfascian, men kan inte få ihop symptomen till det. Efter det passet på 23km, där det onda började kännas redan efter 5km, så har jag känt av detta vid varje pass. Dock verkar det göra ondare när jag ökar steglängden eller kör snabbare tempo, så det resulterar i att jag istället försöker ställa ner vänsterfoten under mig eller nästan lite bakom. Kan det bero på att jag behöver pronerande skor. Jag har inte kollat upp hur mitt löpsteg ser ut, så jag vet inte om det är skorna som kan vara felet. Men mina skor känns för övrigt sköna att jogga i. Det borde stå vilken typ skor är, om det nu är viktigt att man använder rätt.
1982 • Ulricehamn
#12
24 oktober 2011 - 15:15
Gilla 
hälsporre och plantarfasciit är inte samma sak!!!
Tyvärr prata man alldeles för tidig om en hälsporre. Som du skrev Sara, är en hälsporre en utväxt som man bara kan se på röntgen. Man kan uppleva plantarfasciit med samma symptom som en hälsporre.
Viktig med båda saker är att man försöker stödja foten så bra som möjlig och sen avlasta hälarna. Det bästa sätt är individuellt anpassande inlägg! www.ortopedskoteknik.se
1964 • Stockholm
#13
24 oktober 2011 - 22:41 Redigerad 24 oktober 2011 - 22:42
Gilla 
Pronationskilar och plastförstärkningar i hålfoten tänkta att stödja densamma kan orsaka allvarliga skador under foten med i värsta fall total ruptur av en sena. Säg det till säljaren nästa gång de försöker pracka på dig några skor med plastklossar i sulorna för 2000+ kr.

Följ Saras råd. Mycket bra skrivet.
1952 • Varberg
#14
25 oktober 2011 - 08:41
Gilla 
@Sven: Kan bara hålla med. Träning av fotens småmuskler och att jobba med en bra löpteknik är den rätta vägen. Pronationskilar skapar dessutom en onaturlig ställning som fortplantas upp till knäna där man kan få sekundära besvär.
Formgjutna ortopediska inlägg däremot är ett värdefullt hjälpmedel vid skador under foten.
1964 • ANGERED
#15
25 oktober 2011 - 23:00
Gilla 
Jag klippte ut en liten bit från ett liggunderlig och gjorde den lagom stor att passa under främre delen av hälen. Klippte ut ett hål i mitten och la i sockan, då fick jag bort smärtan. Tränar som vanligt med lite mer av typ övningar som Sara skrev ovan.
Förra gången jag kände av hälsporren tejpaade jag se länken http://marianova.com/groups/naprapatmottagningen/grouptext/tejpning-av-halsporre
Skall väl poängtera att detta har jag gjort väldigt tidigt har inte gått med smärta över två veckor nån gång
Roland Söderström
1962 • Onsala
#16
25 oktober 2011 - 23:14
Gilla 
Jag har haft ont i min hogerfot i 4 manader nu.
En smarta som aldrig blev varre eller var sarskilt besvarande under sjalva lopningen.
Sen kopte jag mina Hattori och sprang nastan uteslutande i dom.
Smartan forsvann gradvis och jag borjade fundera vad det berodde pa.
Min teori ar att mina Asics Pirahna SP3 var problemet.
Jag testade dom efter att dom statt pa hyllan i ett par veckor och smartan kom tillbaka.
Efter narmare undersokning av skorna visade det sig att skumgummit, eller vad det nu ar, pa innersulan pa hoger sko hade en liten grop dar min storta var.
Fanns ingen grop pa vanster sko.
Jag antar att det var gropen for min storta som var problemet,
Men jag hade nog 700km + i mina kara Pirahna sa det var val dags for Pension.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.