Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 28555 visningar

"håll" i hjärtat

Håkan Ljungkvist
1971 • Uppsala
#1
31 juli 2011 - 21:31
Gilla
Har de senaste 2 passen fått avbryta pga "håll" i hjärtat...Kör 3-4 pass/vecka och känner mig allmänt i bra form i övrigt så det torde rimligtvis inte vara ngt ålders- eller viktrelaterat. Någon som känt samma sak eller hört ngt om detta? Det är nu ni ska ge mig en bra förklaring så att jag inte behöver oroa mig eller gå till doktorn :-) Det släpper så fort jag stannar men börjar igen så fort jag startar att löpa. Precis ovanför hjärtat och strålar ut rakt bakåt mot skuldran... Frisk i övrigt (ingen halsont, förkylning eller dul) //H
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#2
31 juli 2011 kl 21:37
Gilla
Jag brukar ibland få nån form av 'knip' i hjärtat som gör att jag under kanske 5-6 andetag får ta korta chippar för det lixom hugger, men inte vid ansträngning.

Jag är inte orolig över det men i ditt fall vet jag inte.
Erik
1990 • Stockholm
#3
31 juli 2011 kl 21:49 Redigerad 31 juli 2011 kl 21:49
Gilla
Hjärtfel är i stort sett alltidl lägesoberoende. Dvs, får du smärta vid en viss typ av rörelse, men slutar när du inte gör den, så är det oftast muskulärt.

Mest troliga i ditt fall är nog former av revbenslåsningar, dessa brukar oftast stråla rätt över så att säga. Dvs, från bröstrygg till framsidan av bröstet t.ex. Detta kan vara en följd av krånglande bröstmuskler.
1979 • Bonnarp
#4
31 juli 2011 kl 22:01
Gilla
Hjärtmuskelinflammation.

När man anstränger sig och är förkyld eller har en infektion i kroppen så tar hjärtat stryk. Fick det -98 under tjänstgöringen i det militära. Sovit dåligt, marscherat blöt och kall, förkyld och fortsatt harva i skog och mark.
Slutade med att jag föll ihop och vaknade på sjukhus.

Dagarna före det hade jag samma sorts känningar (symptom) som ni beskriver ovan. Mitt råd är att inte strunta i det och tro det är lika farligt som håll, utan gå och få ett arbetstest gjort i samband med EKG.

Så behöver vi andra inte oroa oss för att det ska dyka upp en tyst minut-trådar om er sen, i värsta fall.
Jag lyssnade inte på kroppen då, fel av mig.

Ta hand om er.
Erik
1990 • Stockholm
#5
31 juli 2011 kl 22:10 Redigerad 31 juli 2011 kl 22:10
Gilla
Fredrik,

Bra att du tar upp det. Men jag tror de båda skribenterna hade haft med att det känt sig sjuka. Håkan skriver t.ex att han känner sig i bra form, det gör man aldrig med en hjärtmuskelinflammation. Då brukar man ha fler symptom, t.ex anfådd snabbt och en allmän infektionskänsla i kroppen. Åtminstone enligt barnkardiologen jag fick träffa när jag hade misstänkt hjärtmuskelinflammation, fast det var en muskel som hade krånglat efter att jag kört ett sprintintervaller på 100-200m (man aktiverar ju överkroppen rätt mycket då).

Det är som sagt ännu mer vanligt med att lungsäcken klibbar fast och då gör det ont, troligtvis det Stefan ibland upplever. Eller så handlar det om muskler/revbenslåsningar.

Men, jag ska inte säga att du absolut inte ska till läkaren. Gå dit om du känner dig orolig.
Erik
1990 • Stockholm
#6
31 juli 2011 kl 22:13 Redigerad 31 juli 2011 kl 22:13
Gilla
Ska även tillägga att jag inte har något utbildning inom medicin.
#7
31 juli 2011 kl 22:43
Detta inlägg har raderats
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#8
31 juli 2011 kl 23:50
Gilla
Hjärtats känsel är inte riktigt som känseln i övrigt . Den viscerala känseln kan vi inte lokalisera på samma sätt som vår vanliga hudkänsel.

På samma nivå i ryggmärgen, där smärtfibrer från hjärtat kopplas vidare till hjärnan, kommer även smärtfibrer från vissa delar av huden in och kopplar till samma nervbanor. Istället för att smärtan upplevs i hjärtat kommer vi istället att "referera" smärtan till samma område på kroppen där hudens nervtrådar går in i ryggmärgen, sk referred pain. För hjärtats del innebär det ofta en tryckande smärta mitt i bröstet med ev utstrålning i vänster arm och upp mot käkarna.

Hjärtmuskelinflammation (Myokardit) beror på en virusinfektion i hjärtmuskeln och ger ofta ordentliga bröstsmärtor som förvärras av rörelse eller andning, feber och i värsta fall rytmrubbningar. Är du helt feberfri och frisk i övrigt skulle jag säga att det låter ytterst osannolikt.

Kärlkramp är ju rätt ovanligt i er ålder, men en vanlig orsak till bröstsmärta utlöst från hjärtat. Äldre, diabetiker, rökare de med ärftlighet mm löper ökad risk. Får ofta tryck/tryckande smärta mitt i bröstet ev med utstrålning enl ovan vid ansträngning. Ofta även andfåddhet och ibland enda symtom. Typiskt är att symtomen utlöses vid ansträngning för att sedan släppa i vila.

Det finns ju en uppsjö andra orsaker till bröstsmärta som t ex magsår, sura uppstötningar, lungsjukdomar, problem med revben och leder. Huggsmärta och smärta precis där hjärtat sitter beror mer sällan på hjärtproblem, utan som tidigare beskrivits smärta från revben och muskler däromkring ish på unga i övrigt friska individer. Denna utlöses av rörelse och brukar ofta utlösas av olämplig fysisk aktivitet (lövkrattning etc) 'Det kan ju dock vara bra att utesluta andra orsaker med en undersökning, ett EKG, kanske en lungröntgen och i vissa fall ett arbetsprov, så gå till vårdcentralen om det inte känns bra...

1977 • Stockholm
#9
1 augusti 2011 kl 06:30
Gilla
Nejnejnej man måste inte alls ha feber för att ha endokardit. Ofta kommer endokarditen flera veckor efter förkylningssymptomen. De jag träffat har tyckt saker som att "träningen varit jobbigare senaste veckorna" men inte att dom känt sig sjuka.

Därmed inte sagt att detta är endokardit.

Om det gick att ställa diagnoser på diskussionsforum på internet skulle det inte behövas några läkare och samhället skulle spara sjuka mängder pengar på att riva sjukhus. Nu är alla människor individer både i kroppen och knoppen och sjukdomar och skador kan manifestera sig på de mest olika vis.

Hjärtat är ett bra organ att ha kvar så hellre söka vård en gång för mycket än en gång för lite!
1952 • Varberg
#10
1 augusti 2011 kl 09:39
Gilla
@Håkan: Om det du kallar "håll" även skulle kunna kallas smärta vilket jag tolkar det som eftersom att det gör att du måste stanna tycker jag absolut att man bör utesluta "kärlkramp" dvs förträngning av kranskärl som ger syrebrist i hjärtmuskeln när den måste arbeta hårdare.
Återkommande bröstsmärta som kommer vid ansträngning och släpper vid vila är kärlkramp tills motsatsen bevisats. Låt undersöka dig.
John P
1970 • Trelleborg
#11
1 augusti 2011 kl 10:13
Gilla
Rent spontant låter det som reflux. Dvs. att du har magsyra som tränger upp i matstrupen när du anstränger dig.
2009 • N/A
#12
1 augusti 2011 kl 11:45
Gilla
Det är ingen slump att bröstsmärtor har högsta prio på akuten... åk till sjukhuset och kolla vad det är så slipper du oroa dig...

Jag håller med John P, det låter som reflux vilket är orsaken till mina "hjärtsmärtor" men innan jag tog mig till läkaren och fick det konstaterat så var det många sömnlösa nätter med oro...
1964 • Ekhagen
#13
1 augusti 2011 kl 13:15
Gilla
Smärta pga sura uppstötningar heter ju förresten "heartburn" på engelska. Men jag håller med, gå till vårdcentral och kolla. "Better safe than sorry" är ju ett annat bra engelskt uttryck.
Håkan Ljungkvist
1971 • Uppsala
#14
1 augusti 2011 kl 14:50
Gilla
-Tack för alla råd/tips och input. Blir ett beök till läkare ikväll så får man hoppas på det bästa.. :-)
Håkan Ljungkvist
1971 • Uppsala
#15
11 augusti 2011 kl 12:54
Gilla
Kollade och blev inlagd på observation ett dygn..man misstänkte hjärtmuskelinflammation vilket det inet, som tur är, var. Inget fel alls på hjärtat utan troligtvis någon låsning eller dylikt i ryggen/bröstkorgen. Har inte känt av ngt efteråt dock, vilket ju är skönt. Det jag fick lära mig var iaf var att man ALLTID ska uppsöka läkare om man har känningar i hjärttrakten, oavsett om man misstänker sura uppstötningar osv osv. Allra helst om man i familjen har en historik med hjärtproblem (ärflighet).
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#16
13 augusti 2011 kl 11:49
Gilla
Så skønt! Som sagt, bra att utesluta något farligt.

Jona: Myokardit (hjærtmuskelinflammation) och endokardit (infektion i en hjærtklaff) ær två helt olika tillstånd med olika klinisk bild. Endokardit ær en lurig diagnos som sællan ger brostsmærta utan snarare symtom på embolisering (proppar, som far ivæg från hjærtklaffarna) och hjærtsvikt samt feber (før det mesta)
Mikael Malm
1969 • Uppsala
#17
16 augusti 2011 kl 13:30 Redigerad 16 augusti 2011 kl 13:31
Gilla
Jag förstår känslan som du beskriver som ”håll i hjärtat” då jag också kan få det ibland! Det är en rätt obehaglig känsla som verkligen känns som håll men som sen plötsligt försvinner. Nu har jag för några år sedan haft hjärtmuskelinflammation och det kändes annorlunda, mera som att jag fick tryck över en begränsad del av vänster brösthalva eller som om man fick en tumme tryckt in i bröstkorgen (inte hårt) utan mera som en diffus känsla. Som många andra så hade jag tränat med halsont och tänkt – antingen så blir jag bättre eller också bryter det ut!!! Till saken hör att jag uppsökte läkare veckan före för det här trycket över bröstet och Ekget visade inga tecken på att något var fel så dom skickade hem mig. Det var vid ett blodprov veckan efter som jag blev inlagd på hjärtintensiven några dagar. Så mitt tips är: Stå på er om det är nått som inte känns bra, vi som tränar mycket känner våra kroppar bäst och TRÄNA INTE MED HALSONT. Har även varit med när en 30 årig kille dog av hjärtmuskelinflammation på ett träningspass och det var en mycket otrevlig upplevelse som sitter kvar länge!!!
Eric
1989 • Linköping
#18
17 augusti 2011 kl 14:37
Gilla
Det är sällan det är fel på hjärtat hos motionärer som har varit aktiva under lång tid och är symptomfria i övrigt. Ofta är det istället (som skrivits) närliggande muskulatur som t.ex. intercostalmuskulatur (muskler mellan revbenen) som ”krampar”. Dessa muskler används under aktivitet för att öka bröstkorgens omfång. Det kan vara ”kramp” i dessa muskler man känner av som ett hugg i bröstet när man tar ett djupt andetag. Läs också tidigare inlägg om refererad smärta…

Misstänker man ändå hjärtat bör man kontakta läkare. Att hjärtat kan hoppa över nåt slag eller slå extraslag under korta perioder ses inte som onormalt. Detta brukar märkas tydligast efter en hårdare ansträngning när man t.ex. ligger i soffan och kollar på TV.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.