Löpning Skador & Rehab 27 inlägg 20142 visningar

Ont i baksida lår - Hjälp!

1971 • Östersund
#1
8 augusti 2011 - 18:06
Gilla
Jag har på senare tid (hela sommaren typ) känt mig lite stel och öm i lårets baksida, på utsidan av yttre "senan" (hamstring) från knät och uppåt baken. Det har ändå gått bra att springa och har känts mest i uppförsbackar. I går körde jag ganska snabba intervaller på löpband och efter det har jag ONT.... Jag stretchar efter varje pass, men kan säkert bli bättre på det ;o) Fast det kanske jag inte ska göra i nuläget? Har förstått att det kan uppkomma liknande besvär när främre lårmuskulaturen är starkare än baksidan.....Jag livrädd att det ska vara något "allvarligt" eftersom jag ska springa ett par lopp snart, någon som har haft liknande problem och tips på rehab?
< < < 1 2 > > >
Annika
1972 • Trollhättan
#2
8 augusti 2011 kl 19:30
Gilla
Jag har samma problem och har haft det i drygt ett år. Trist som 17 är det. Har varit hos sjukgymnast och läkare och alla möjliga. Det enda att göra är att stretcha MASSOR. Jag brukar sitta ner på baken, raka ben och så gör du böjar framåt så händerna nuddar tårna så långt det går. Andra rehabövningar jag gör är att ligga på rygg, upp med hälarna på en coreboll, raka ben (spänn magen) och rulla bollen in under dig 3x12.

Övning två är att ligga på rygg. Sätt i fötterna där knäna precis legat, lyft baken (spänn magen) armarna åt sidorna eller korsade på bröstet. Lyft nu ena foten och sträck så benet är rakt (knä mot knä). Sänk det raka benet utan att tappa kroppen åt det hållet som är "lyft". Du kommer känna vad det tar på baksida lår på det ben som bär upp dig...3x12

Övning tre är "plankan" med benlyft. Du lyfter ett ben i taget, du behöver inte lyfta det högt. Tar i baksida skinka...

Gör rehabövningarna ofta och stretcha ofta som sagt. Det är aptråkigt ibland att göra övningarna men de hjälper, jag lovar.

Hoppas du fattar något av vad jag skrev förresten...

Lycka till
1971 • Östersund
#3
8 augusti 2011 kl 20:13
Gilla
Tack för tipsen Annika! Jag tycker att jag tränar baksidan rätt bra (BodyStep som tar grymt på lårmuskelaturen samt styrka) och ska prova dina övningar ochså, men stretchingen kan som sagt bli bättre....Det är väl bara att hålla ut men nu vill jag helst vara i spåret! Kanske blir det en kortrunda i morgon.
1979 • Jönköping
#4
8 augusti 2011 kl 20:21
Gilla
Jag har också samma problem och har haft det alldeles för länge. Har dock inte tagit tag i det förrän nyligen. Det krävdes ett maraton som blev en fruktansvärd pina efter 11 km (hej pannben!) för att inse att det onda inte längre kunde ignoreras. Har fått höra att det onda troligen beror på för mycket löpning på asfalt i kombination med att jag har varit riktigt usel på att stretcha. Så nu är det noggrann stretching efter varje pass, inga undantag. Och Annika, tack för dina tips!
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
8 augusti 2011 kl 20:46 Redigerad 8 augusti 2011 kl 20:48
Gilla
dubbelpost
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
8 augusti 2011 kl 20:46
Gilla
Gör det ont när du stretchar? Nu när du fått ont av ett fartpass alltså. För gör det ont vid fart och vid stretch låter det som en muskelbristning, det drogs jag med i just hamstrings förra sommaren, tog en månad eller så innan jag fått rätt diagnos - via jogg-post!
Det skumma var ju att skadan kom smygande, alla tidigare muskelbristningar har kommit plötsligt.

Om det gör mer eller mindre ont när du springer men inte när du stretchar så är det antagligen en överbelastning och då låter Annikas program helt rätt. Man kan ju boka tid hos en naprapat eller annat proffs för säkerhets skull, alla andra diagnoser är osäkra (utom de skador man själv känner igen väl) .
1971 • Östersund
#7
9 augusti 2011 kl 08:28
Gilla
Nja, det gör väl inte direkt ont vid stretching, det stramar "skönt" men inte plågsamt. Smärtan har kommit smygande hela våren men blev värre efter fartpasset. Jag hoppas att det inte är en muskelbristning! Måste kanske ta och kolla upp det hela. Tack för era tips!
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#8
9 augusti 2011 kl 09:51
Gilla
Prova att stretcha din piriformis muskel (sitter i "baken").
Sök på YouTube eller lämpligt ställe efter övningar, själv brukar jag lägga upp benet i 90 graders vinkel, foten mot motsatt ben, på ett bord och sakta luta mig framåt.
Den kan dra ned över låret (nästan lite ischias varning ibland).
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
9 augusti 2011 kl 17:20
Gilla
Hm, den stretchövningen har jag lärt mig av en gammal erfaren sjukgymnast - men för en annan muskel! Dock baksida lår, minns ej vilken muskel det var, men inte piriformis.
En utmärkt sida för att hitta stretchställningar är www.exrx.net, där finns "allt". Det som saknas är en värdering av vilka som är bäst.
1971 • Östersund
#10
15 augusti 2011 kl 11:15
Gilla
Har, dum som jag är, provat att träna på ändå (tyckte att det blev bättre efter några dagars vila) men efter ett kort snabbdistanspass (nåja!) igår är det kris igen. Någon som vet om man ska föredra att boka tid hos sjukgymnast eller en naprapat? Jag ska ju springa tjejmilen om mindre än 3 veckor och LL 15 om 5-6 veckor.....suck...
Petra Mattsson
1966 • Ryd
#11
15 augusti 2011 kl 12:14
Gilla
Sjukgymnast
Peter Edvardsson
1980 • Eskilstuna
#12
15 augusti 2011 kl 12:37
Gilla
Men varför körde du snabbdistanspass direkt på en skada?? Hade det inte varit lämpligare med ett väldigt lugnt pass för att känna på muskeln och få lite genomblödning?
1971 • Östersund
#13
15 augusti 2011 kl 13:14
Gilla
Jag tyckte att jag kände mig nästan bra efter ett lugnare pass ett par dagar innan och hade lite snabbare sällskap än vad min normala fart är, därav snabbt för mig, DUMT!! (har under alla idrottsår "endast" pajat o op. ett korsband, annars har jag varit skadefri och trodde inte att det här var så farligt) Tid hos sjukgymnast i morgon bokad!
1976 • Linköping
#14
15 augusti 2011 kl 13:43
Gilla
Det låter precis så som jag har.Har under ett par års tid ofta fått ont i baksian av låren när jag sprungit.Det är där jag "Tagit slut"Men nu har det blivit bättre med mycket korsryggsövningar och stretch.
Men har nu fått ett liknande problem som det du skriver,och det kom när jag tog upp fotbollen igen....Det är inge problem att jogga, men ju snabbare jag springer ju ondare gör det i skinkorna,helst vänster.När jag vaknar morgonen efter en fotbollsmatch får jag i princip rulla ur sängen pga skinkorna/baksidorna.Man kan säga att det gör som ondast när jag går ner för att pissa på huk(Som en utetjejpiss) Då sträcker det rejält i muskeln..Eller om jag sätter mig på golvet i bara underklader så träffar jag den onda muskeln.
Tänkte bara höra det är samma muskel vi pratar om.Har bokat en sjukgymnast nu med för nu funkar det inte längre...
Skulle vara kul och höra om man fick samma tillvägagångsätt för att bli av med problemet.
1971 • Östersund
#15
15 augusti 2011 kl 14:31 Redigerad 15 augusti 2011 kl 14:31
Gilla
Nja , jag har mer ont från knäts utsida och upp till sittbenet samt lite upp mot höften, själva skinkan är rätt ok. Jag känner dock igen "helt slut". Jag kan däremot inte böja mig ner med raka ben (typ ta upp något fr golvet) samt har problem att sitta på en stol då det "trycker" och strålar neråt vaden.... Känner mig som en riktig glaslirare numera (la för något år sedan ner handbollskarriären och då var det tuffare tag! ;o)) Jag tror att det är "yttre" hamstring (biceps femoris) det är problem med. Jag återkommer i morgon efter besök hos sjukgymnast. Hör gärna av dig med din "diagnos" samt åtgärder.
Peter Edvardsson
1980 • Eskilstuna
#16
15 augusti 2011 kl 17:22
Gilla
Ja dumt. Men jag vet hur det känns om det är någon tröst. Har sträckt sönder mitt baksida lår med fotboll o innebandy fler ggr än jag minns. Två år sen sist nu dock (ta i trä), men helt bra kommer muskeln aldrig bli tyvärr. Den stramar när jag går för maxfart och när muskeln blir för trött.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#17
15 augusti 2011 kl 23:27
Gilla
Låt bli all snabbträning under en längre tid, gå eller spring lugnt med korta steg tills allt känns bra igen, öka sedan farten mycket försiktigt, man tappar mycket lite utav snabbheten på några månader.
1971 • Östersund
#18
16 augusti 2011 kl 12:45
Gilla
Facit efter sjukgymnast: Muskelbristning i nedre delen av hamstring (inte gigantisk dock) behandlad med ström och har fått "tejpning". Träning och stretching synnerligen förbjudna under ett tag framöver, suck...... Tjejmilen och LL i farosonen alltså. ;o(
Oldboy
1952 • Danderyd
#19
17 augusti 2011 kl 17:02
Gilla
Glöm tjejmilen och satsa på att bli fullt återställd till Lidingöloppet, det tror jag du har bra chans till.
Vad ström skulle göra för nytta begriper jag inte och ärligt talat inte tejpning heller men det kan hända att du har nytta av någon avlastning om det gör ont när du går, eller om det ska minska risken för svullnad/utgjutning (känns långsökt efter en så lång historia).

Har du fått ett rehabprogram? Löpförbud en vecka eller en och en halv, obelastad styrketräning som börjar om några dagar, röra dig mycket med sådant som inte alls gör ont?
Har du inte fått något rehabprogram kan jag rekommendera boken "Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering", borde finnas på biblioteket.
1971 • Östersund
#20
18 augusti 2011 kl 08:30
Gilla
Tack för tipset om boken, ska undersökas.
Jag har fått ett rehab, nästan identiskt med det du beskriver. Strömmen var för att få genomströmning i muskeln eller nåt i den stilen och tejpen mot just avlastning. Idag känns det iaf rätt ok om man jämför med dagarna innan. Det gäller väl att skynda långsamt så det får bli soffan ett tag till....
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.