Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 6431 visningar

ont i ryggen

Annika Johansson
1969 • saltsjöbaden
#1
18 oktober 2011 - 19:27
Gilla
Hej har så ont i min ländrygg . Det gör mest ont när jag suttit ett tag och skall resa mig. Är det någon annan som haft det? Några förslag hur jag kan bli av med det. Brukar inte ha ont i ryggen.
< < < 1 2 > > >
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#2
18 oktober 2011 kl 21:38
Gilla
Hej! Jag är inte alls någon expert men kan i alla fall dela med mig av mina erfarenheter. Jag hade en hel del problem med ryggen för ett par år sedan, nu är det sällan jag har besvär. Jag studerade vid denna tid och satt därmed mycket, och det förstod jag var en rätt stor bov i dramat, sitta är tydligen inte alls bra för ryggen. Efter att ha gått med mina besvär ett bra tag å testat många olika botemedel fick jag ett tips å börja köra core å i den vevan blev det mycket bättre. Nu kör jag minst ett core-pass i veckan (hemma framför teven) och sen jag började med det är ryggen mycket gladare. Jag är inte alls någon läkare så kan inte säga vad som är bäst för dig men jag ville i alla fall dela med mig av mina erfarenheter. Ett bra första steg annars är att ta kontakt med en sjukgymnastik. Lycka till och hoppas du snart är bättre i ryggen.
1971 • Göteborg
#3
19 oktober 2011 kl 19:43
Gilla
Hejsan! Jo jag har oxå haft ryggbesvär från och till under 3 år pga fallolycka från cykeln. För ca 2 månader sedan återkombesvären i ländryggen. Blev nästan sängliggande i flera veckor och kunde inte träna på 6. Mycket beror på hur och vart ditt onda sitter. Mitt sitter i sätesmuskulaturen på ena sidan. Jag stretchar extra noga denna och vaderna då de drar hela baksidan om de är för spända. Sedan är det som Åsa säjer; coreträning som gäller. Jag undviker stötiga hopp mm för att slippa belasta ländryggen ojämt. Vet som sagt inte om detta hjälper just dej, men en naprapat, massör (ej handpåläggare) och sjukgymnast kan säkert förbättra läget avsevärt.

Hoppas du blir bra!
Kattiz Jakobsson
1955 • Linköping
#4
19 oktober 2011 kl 21:31
Gilla
Frågan är varför du har ont i ryggen? Kan du komma ihåg när du kände av det första gången? Vad hade du gjort innan? Gjorde du något och kände"nu hände det något". aHr du konstant ont isf är det en naprapat du ska uppsöka. Känns det bättre eller ingenting då du kommit igång och rör dig? Isf är det musklerna och du ska kontakta en duktig massör som behandlar och ger dig ett töjprogram! (Är massör som tyvärr får ta över då landstingsvården "gjort" sitt)
Kattiz Jakobsson
1955 • Linköping
#5
19 oktober 2011 kl 21:33
Gilla
Måste förtydliga. När Landstinget har fördröjt chansen till att snabbt komma tillbaka till ett smärtfritt tillstånd! Massören igen.
1980 • Västerås
#6
19 oktober 2011 kl 21:57
Gilla
Ett litet tips! Har alltid haft lite ont i svanken. Har ett sittande jobb och haft detta problem. Inte jättestörande men ändock. För ca 2 år sedan bytta jag ut stolen mot en pilatespoll och sitter numera alltid på den på jobbet. Kan när jag kör bil långa sträckor känna hur jag får ont igen och typ säckarihop i min sittstil. På en boll sitter jag alltid rakt och aldrig riktigt still. Lite smygträning där :) Kanske kan vara något för dig?
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#7
19 oktober 2011 kl 21:57
Gilla
Här är en länk till Läkemedelsbokens avsnitt om smärta i nacke och rygg. Det finns en omfattande tabell sid 789-790 där man sammanfattar bevisläget för olika behandlingsmetoder för olika typer av nack och ryggsmärtor. Håll tillgodo :-)
http://www.apoteketfarmaci.se/NyheterOchFakta/Farmaci%20Lkemedelsboken/Ont%20i%20nacke%20och%20rygg.pdf
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#8
20 oktober 2011 kl 00:28 Redigerad 20 oktober 2011 kl 01:09
Gilla
Jag kan tipsa om en ofta bortglömd muskelgrupp som kan be upphov till smärta i ländryggen, nämligen iliopsoas. Iliopsoas är en samling muskler som agerar höftböjare och som fäster lågt bak i ryggraden. Funktionen är att böja och utåtrotera höftleden och att böja ryggraden. Jag fick problem med just iliopsoas efter mycket mtb-cyklande och efter mina första kajakturer och då var det just att sitta ner som var det jobbigaste. Googla gärna på iliopsoas stretch för lite förslag på stretchövningar om det inte räcker med vanliga övningar för höftböjarna.
Martin
1979 • Stockholm
#9
20 oktober 2011 kl 09:52
Gilla
Här kommer ett råd från en som tyvärr har enormt stor erfarenhet av ryggproblem. Gör INGET, förutom promenader, innan du fått en diagnos. Går inte till en läkare utan till en erkänt duktig naprapat och säg att du vill ha hjälp med att ställa en trolig diagnos.

Har du otur kan stretching och träning förvärra dina problem.
Annika Johansson
1969 • saltsjöbaden
#10
20 oktober 2011 kl 19:41
Gilla
Tack alla för tips för min lilla rygg. Jag hör att jag få gå till någon som kan hjälpa mig med min rygg. Som svar till Kattiz Jakobsson i Linköping så blir det lite bättre när jag rört på mig ett tag.
1978 • Aneby
#11
29 oktober 2011 kl 03:26
Gilla
@Anna: haha, den där artikeln är nog lite överkurs för "gemene patient" ;-)

@Annika: Det går i princip inte för oss att lista ut exakt varför du har ont i ryggen, om vi så hade varit sjukgymnaster och läkare hela bunten, eftersom du berättat så lite om dina omständigheter. Men du nämner ju i alla fall det med att sitta och om det är så att du brukar sitta mycket och inte gör det med rak rygg, utan med böjd rygg, så är det en klassisk orsak till ont i ländryggen och dessutom något som man inte ska leka med eftersom det på sikt kan leda till diskbråck. Men för att reda ut vad som verkligen är orsaken i ditt fall, och för att få tips på hur du så snabbt som möjligt kan bli av med värken, så föreslår jag att du går till en sjukgymnast. Hellre det än en naprapat, för naprapatins verkan har åtminstone inte i dagsläget så mycket bevis i ordentliga vetenskapliga studier. =)
Tomas Ivarsson
1961 • Bjärred
#12
29 oktober 2011 kl 10:49
Gilla
Anna, jag kan inte hitta någon bedömning av kiropraktisk- eller Naprapat behandling i sammanställningen ?Är själv tveksam till dessa, men konstigt om det är en sammanfattning av olika behandlingsmetoder utan dessa 2 ingår (jag kan inte hitta iaf?)

Fick själv exakt samma symptom som Annika, i mitt fall efter squash , gick till en kiropraktor ( efter ''tips'') Resultat; kändes 100% helt botad när jag gick därifrån, --- men morgonen efter exakt samma smärtor som innan behandlingen. Upprepade behandlingen 4 dar senare,och på pricken samma förlopp. ( Har en ny tid på måndag, och funderar på om det är värt 350 SEK )
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#13
29 oktober 2011 kl 11:58
Gilla
@Tomas: Nej, de står inte med i listan. Nu är jag varken naprapat eller kiropraktor men så vitt jag förstått använder de sig mycket av manipulation, traktion (ff a kiropraktorer), massage (ff a naprapater) och det finns med! Rätta mig om jag har fel...
Tomas Ivarsson
1961 • Bjärred
#14
29 oktober 2011 kl 16:09
Gilla
OK, tack, jag försöker nu reda ut detta: , - då betyder det visst att det finns vissa studier som stöder att ''traktion'' (något som alltså utförs av en kiropraktor) har positiv effekt på akuta ländryggs problem ( Som både jag och Annika lider av). Men det finns motsägande studier,eller alternativt så är studierna som visar på förbättring inte så omfattande ( därav betyget C+ ) . Det finns inga studier som tyder på att traktion skulle verka försämrande på tillståndet Akut ländryggs smärta.

Om man däremot har kroniska ryggbesvär så finns det tydliga bevis på att Traktion är försämrande , p.ga av betyget A- hmm tror jag avbokar min tid.
1978 • Aneby
#15
29 oktober 2011 kl 19:17
Gilla
@Thomas: Ja avboka du din tid, bevisningsläget för kiroprakti är, liksom för naprapati, inte heller klockrent. Med tanke på att du dessutom bara blivit tillfälligt hjälp, föreslår jag även dig att i stället gå till en sjukgymnast. Om du går till en landstingsansluten sådan borde det dessutom bli billigare än kiropraktorn. =)
HR
1972 • Stockholm
#16
29 oktober 2011 kl 21:20
Gilla
David; menar du allvar? Sågar du inte en, utan två yrkeskårer baserat på att du inte lyckats ta del av redovisningen av evidensbaserade resultat under en herrans massa år? Du verkar ju varken veta hur utbildningen genomförs och hur praktiken sedan sker. Istället ska DU ge "goda råd" på internet och passar på att göra en egen bedömning för att sedan passa vidare din amatörmässiga bedömning på internet.

Skrämmande. Verkligen.

Jag vill flika in att för mig var det precis tvärtom; besöka sjukgymnast var ett slöseri med min tid. Både för ryggont och knäbesvär. Knäbesvären fick jag dras med i sju år, vilket satte stopp för all löpning för mig under en av mina mest aktiva perioder. Jag fick diagnosen att jag inte kunde eller skulle springa några längre sträckor eftersom mina knän var "utslitna". Sjukgymnasten tog aldrig i mig, de gör tydligen inte det har jag hört. Men de delar ut stenciler med streckgubbar på. Alltid något.

De tre gånger jag gått till sjukgymnast genom åren har alla varit ett skämt, första gången trodde jag att jag hade otur med den jag fick. Andra gången undrade jag om det var såhär det skulle gå till och efter tredje gången så tänkte jag aldrig mer.

Kiropraktor har hjälpt mig med ryggen, vilken jag var mycket stark i efter många års klättring, men problemen kom och gick pga muskelobalans i kroppen.

Naprapaten är den jag har att tacka för fortsatt hjälp med ryggen och framförallt för att jag i dag kan springa helt obehindrat. Och helt utan smärtor. Detta eftersom jag fått fel diagnos (efter artroskopi) och fel upplägg och information av sjukgymnast. Tack vare utredning av naprapat så fick jag annan behandling, ny information om hur jag ska träna och efter endast tre veckors egenbehandling hade knäna blivit såpass mycket bättre att jag kunde börja småjogga - även om det var tufft från början. Efter ett par veckor till med egenträning och ETT återbesök så har jag kunnat börja springa fullt ut - och är idag besvärsfri.

Då blir man lite förbannad, på ren svenska, när du David kommer med ett påstående om bevisningslägen vad gäller kiroprakti och naprapati. Bägge behandlingsformerna ger mycket goda resultat - men i de flesta fall så krävs ju en egen insats för fortsatt hållbart resultat. En god vän till mig är ortopedkirurg och knäspecialist, tyvärr lärde jag känna honom efter mina knäbesvär. Han går själv till naprapat och han är insatt i vad de läser på Naprapathögskolan och att de gör praktik sista året - på sjukhus, tillsammans med läkare.

Naprapater och kiropraktorer i Sverige verkar vara intresserade av att utvecklas och det verkar som de närmar sig varandra med åren. Naprapater jobbar både med manipulation av leder (som kiropraktorn) och med mjukdelarna (vilket kiropraktorer också verkar ha börjat göra i viss utsträckning). De ser till en helhet och har en mycket tyngre och mer komplett utbildning än vad sjukgymnaster i Sverige har.

Kan tillägga att jag i höstas rasade genom ett tak på jobbet och slog i mitt friska knä i en tegelmur på vägen ner. Då blev det akutbesök till min bekant på ortopedakuten och efter att ha tryckt ut vätska fick jag en god genomgång av knät av hans kollega och han konstaterade att det nog skulle repa sig. Efter det blev det naprapatbesök - två gånger - för att kolla och säkerställa att jag hade god funktion i leden samt enklare behandling. Efter det var det bara att gasa på i löparspåret igen. Bara känslan av att veta att det inte var någon fara gjorde att den lilla smärtan jag hade i början bara var att "ta" och bita ihop. Det skulle ju gå över - och det gjorde det.

Det finns så många orsaker till ryggont att det är fel att spekulera fram en "lösning" på internet. Att man bara blir tillfälligt hjälpt beror ju på att man måste göra en egen insats och träna upp det som kan vara svagt för att inte få tillbaka problemet. Men jag ska inte sitta och gissa. Gå du till Kiropraktor eller Naprapat - men se till att vara aktiv i ditt och deras beslut. Att röra på sig är sällan fel.

Mitt förslag är att prova något annat än en sjukgymnast - om du inte är nöjd med den du har.

Lycka till!
HR
1972 • Stockholm
#17
29 oktober 2011 kl 21:28
Gilla
Annika: eftersom det kan vara så mycket som kan spöka med ryggen, t ex en för mjuk säng, fel arbetsställning, för mycket stillasittande, för tung axelväska på samma sida hela tiden och/eller muskelobalans i kroppen och annat. Har du inte slagit i ryggen eller burit något olämpligt så kan det vara som så att du behöver börja träna lite mer och försöka att inte sitta för långa stunder. Det är inte alltid ryggen man ska träna, ibland kan man få rådet att träna höftböjarna och framsida för att få bukt med ryggproblem. Men hur det är i ditt fall är ju fel att internetspekulera i.

Jag är inte heller läkare/naprapat/kiropraktor och tack och lov inte heller sjukgymnast.
HR
1972 • Stockholm
#18
29 oktober 2011 kl 21:33 Redigerad 29 oktober 2011 kl 21:38
Gilla
Tomas: kroniska ryggbesvär kan ju vara förorsakade av en himla massa saker! En kiropraktor eller naprapat drar inte i dig på måfå. Så jag vill rätta dig på den punkten.

Har du en dokumenterad skada ska du givetvis ta upp det med den behandlande parten. Oavsett om den är gammal eller ny.

Både kiropraktorer och naprapater är väldigt noga med kontraindikationer, i dessa fall så behandlar de inte dig - eller så anpassar de behandlingen efter dina förutsättningar. Ingen kommer rycka i dig bara för sakens skull. Det är inte så de jobbar.

Har jag ont i ryggen går jag inte till en allmänläkare. Har jag ont i halsen går jag inte till en naprapat/kiropraktor,

Har jag brutit något går jag inte heller till naprapaten, utan söker för remiss till rätt vårdgivare men är glad om det finns en naprapat i närheten när det händer om det måste repositioneras. ;)
1978 • Aneby
#19
29 oktober 2011 kl 22:38
Gilla
Henrik, jag tror du övertolkat mig av någon anledning. Jag vill inte alls såga naprapat- och kiropraktorskårerna. Men jag tycker att man ska vara medveten om att de fortfarande inte har lika mycket vetenskapligt stöd att stå på som mer traditionell sjukvård och att det kan vara vettigt att börja med att gå till en sjukgymnast, om man bara har ont i ryggen och inte alls vet vad det kan bero på. Om det sedan visar sig att man har ett så avancerat problem att sjukgymnasten inte kan hjälpa en, kan man naturligtvis då eventuellt gå till en naprapat eller kiropraktor, eller till någon annan typ av specialist inom sjukvården. Och åtminstone på vissa ställen finns det ju landstingsanslutna naprapater och kiropraktorer.

Sedan är det ju tråkigt att du har så dåliga erfarenheter av sjukgymnaster, men jag är tveksam till att det är representativt. Om ryggontet har en inte alltför avancerad orsak, så tror jag att en sjukgymnast kan fungera alldeles utmärkt. Jag har själv blivit hjälpt av sjukgymnast när jag hade just ont i ländryggen.
HR
1972 • Stockholm
#20
30 oktober 2011 kl 09:09 Redigerad 30 oktober 2011 kl 09:15
Gilla
Jaha, då har vi olika erfarenheter, och det är ju i sin ordning.
Jag vill ge dig lite mer upplysning om saken bara:

Visste du t ex att Sjukgymnaster kan gå en vidareutbildning, OMT-sjukgymnastik - där man alltså jobbar med precis samma tekniker som Naprapater använder? Men, det är alltså en vidareutbildning och ingår inte i vanlig sjukgymnastutbildning.
Det är alltså _samma_ tekniker som de jobbar med - är det då plötsligt ok om det står sjukgymnast på diplomet när det gör samma sak?

Har du förtroende för din
Naprapater har samma kurslitterarur som läkare. Föreläsare på kurser inom Naprapathögskolan är inte några hittepå utan läkare, sakkunniga på högre nivå inom respektive område - och till och med sjukgymnaster.

Den som behandlade mitt knä (f.d. ambulanssjukvårdare) hoppade av sjukgymnastutbildningen för att bli naprapat då han inte tyckte sjukgymnastutbildningen var speciellt givande.

Vissa landslagssporter och t.ex DN galan har både läkare och naprapat på plats och jag vet att orienteringslandslaget har naprapat med sig på sina resor utomlands.

Manuell terapi/behandling har funnits längre än du tror, det kom innan man började trycka ut tabletter. Massage och djupmassage är urgammalt. Akupunktur är ju till exempel också omdebatterat och en del anser att det inte fungerar. Vissa naprapater har läst akupunktur också - jag tror det handlar om hur bred i sitt kunnande man vill bli.

Jag har fått akupunktur för problem med underarmen och det fungerade som del av hjälpen, tillsammans med naprapati och egenvård. I det fallet är jag tämligen säker på att en sjukgymnast inte kunnat ge samma goda hjälp och resultat. Behandlingen var väldigt "hands-on" och det verkar som sagt inte sjukgymnaster vara intresserade av.

Om du har en sjukgymnast som hjälper dig på ett bra sätt så gratulerar jag dig - är man nöjd så varför byta?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.