Löpning Skador & Rehab 28 inlägg 15615 visningar

Blodbrist

1980 • ED
#1
16 november 2011 - 11:01
Gilla
Hejsan Jag har under hela våren och hösten tränat ganska mycket men helt utan resultat. Jag har tyckt att det varit tråkigt och gått dåligt. Hur mycket jag än tagit i så har det alltid varit kassa tider. Varit sjuk många gånger.

Nu var jag hos företagsläkaren och dom sa att jag hade blodbrist. Jag brukar ligga på va 130-135 men nu var jag nere på 112. Nån som vet hur lång tid det kan ta tills jag känner mig pigg igen? kan detta ha påverkat löpningen. Eller är jag bara nere i en dålig form.

jag ska äta Niferex.
< < < 1 2 > > >
1972 • Kiruna
#2
16 november 2011 kl 11:28
Gilla
@Anna: Visst har det påverkat löpningen.
Jag hade ett hb på 115 sensommaren 2010. Kände mig inte alls i form till stockholm halvmaraton och svimmade efter loppet. Träningen veckorna innan hade gått segt.
Jag åt järntabletter och blev piggare efter några veckor. Kolla även upp dina bloddepåer (ett vanligt blodprov från armvecket) det tar lite längre tid att bygga upp det.
1980 • ED
#3
16 november 2011 kl 11:42
Gilla
Jag har känt mig väldigt yr. I uppförsbackar har jag varit tok trött.
Dom tog även prov i armen och det var dåligt där med. Man skulle ha mellan 9-34 och jag hade 5,
1964 • Enköping
#4
16 november 2011 kl 11:50
Gilla
Bli blodgivare om ni kan. Då blir ni ordentligt kollade 3-4 ggr/år, gäller inte bara järnvärdena utan andra värden också.
Det är gratis, man får en gåva, gör en god gärning och mår bättre.
Fick reda på idag att mitt hb var 138 och det är OK, men min värdet på min lagrade järndepå var för lågt. Fick tips av personalen vad jag kan göra för att förbättra den.
Tom Sjögren
1973 • Gnosjö
#5
16 november 2011 kl 12:00
Gilla
C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järnet, apelsiner är bra skit!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#6
16 november 2011 kl 12:30
Gilla
Det påverkar säkert ja! Har haft liknande under hela sommaren och tidiga höten, träningen har bara inte gått framåt, blivit trött av sådant som vanligtvis är lätt. framförallt har uthålligheten varit kass.
Fast jag vet inte hur mycket 112 påverkar, jag lyckades köra lyckade bakintervaller förra söndagen, men i torsdags när jag lades in på sjukhuset av andra orsaker upptäckte de att mitt hb låg på 82 (!!!). Fick två påsar blod och hamnade på 100. kände mig som en helt ny människa. så mycket piggare, trots en hel del smärta och morfin tack vare benent (som jag blev inlagt för). De hoppas att jag ska kunna få upp det ytterligare med hjärntabletter och bra mat, alltså äta järnrik mat och äta/dricka c-vitamin till (behövs för att man ska kunna ta upp järnet). Undvik kaffe i samband med maten, då det hämmar järnupptaget.

Hasse: men de tillåter ju en inte att ge blod om man ligger aningens lågt. jag blev hemskickad och de bad mig komma tillbaka om några år. då låg jag på 128 och man måste ha 130 för att få ge blod, så var inget jag skulle märka i vardagen. Men det ger en ju ingen uppföljning (vilket jag tydligen hade behövt).
Ida
1992 • Vänersborg
#7
16 november 2011 kl 13:03
Gilla
Jag har haft järn-/blodbrist två gånger under ett år nu. I våras hade jag ett hb på 77 och då var jag allt annat än kaxig. Då fick jag äta järntabletter och vad jag minns kände jag mig piggare redan inom någon vecka. Dock kom jag upp i normala nivåer först efter ett par månader, men piggare blir man ganska så snart. Men sen är säkert individuellt hur pass bra kroppen tar upp järn. Du ska se hur mycket det gör att få upp blodvärden och fyllda järndepåer. När man lider brist på järn och blod så upplever man att man blir tröttare och som att formen är kass. Så ja, blodbristen har påverkat din löpning. Men när du fått upp värdena igen så törs jag lova dig att det kommer gå av bara farten i spåret. Du kommer känna dig urstark!
1972 • Kiruna
#8
16 november 2011 kl 13:29
Gilla
Att vara blodgivare är toppen!
Bara man inte lämnar för nära inpå en tävling. Det var faktiskt när jag skulle lämna blod som man upptäckte att mitt hb störtdykt under sommaren. Idag har jag bra värden.
Ibland går jag och kollar hb även mellan givningarna. Speciellt om jag haft en hård träningsperiod.
Bli blodgivare! :-)
Karibou
1976 • Sundbyberg
#9
16 november 2011 kl 14:02
Gilla
HB för blodgivning är minst 125 för kvinnor och 130 för men. Det kan vara att stick i fingret ger en bra Hb dock kontroll i armvecken ger ett lägre värde.

Är blodgivare sen minst 10 år och varje gång kan det bli annorlunda. var där för 2 veckor sen (dvs 1 månad efter min marathon) och värde var helt ok (126).
Dock fick jag också rekommendation att äta järnrik mat pga springandet.

Veckan efter blev det dock inte som vanligt - hade järnbrist så det syntes såååå mycket på mitt ansiktet och även om jag hade järntabletter att ta.

Som tidigare inlägg säger : vila, dricka, ta extra järntillskott under en viss period och byt till vanlig mat som är järnrik.
1952 • Varberg
#10
16 november 2011 kl 14:50
Gilla
@Anna: Helt klart sänks syretransporten och därmed prestationsförmågan med Hb 112. Ju högre Hb, ju mer syre kan transporteras per ml blod upp till en gräns där blodet blir för tjockflytande. De som dopar sig strävar ju efter förhöjda nivåer trots att det innebär andra risker som blodpropp t ex.
Den viktigaste frågan är varför du har anemi (blodbrist). Vanligast i din ålder är väl stora menstruationer. Järn hjälper inte mot alla former av blodbrist, men de orsakerna är ovanligare.
1980 • ED
#11
16 november 2011 kl 15:43
Gilla
tack för alla svar.
Läkaren ska undersöka vad som kan vara fel. Har ständigt ont i magen så dom vill kolla upp det. Så nu får jag väl hoppas att det snart blir bra:)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#12
16 november 2011 kl 16:02
Gilla
Hoppas du får hittat anledningen till din järnbrist!
1952 • Varberg
#13
16 november 2011 kl 16:50
Gilla
@Anna: Låter bra att det utreds.
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#14
16 november 2011 kl 22:08
Gilla
Hur mycket man påverkas av en blodbrist är väldigt individuellt och beror framför allt på hur snabbt blodbristen har utvecklats. Om Hb sjunker långsamt har kroppen nämligen ett antal fiffiga kompensatoriska mekanismer som gör att symtomen blir mycket mildare än om Hb sjunker snabbt.

Blodbrist är ett symtom som (liksom exempelvis huvudvärk) kan bero på en massa olika saker: Bristtillstånd (folsyra, B12, järn). Orsaken till bristen kan i sin tur variera: blödning (vanligast), otillräckligt upptag i tarmen (t ex glutenintolerans). Blodbrist kan även bero på att bennmärgen producerar för lite blodkroppar som i sin tur kan bero på inflammation/infektion, mediciner, blodsjukdomar, njursvikt, alkoholism etc. Hemolys (destruktion av röda blodkroppar) är en annan orsak som också kan bero på olika saker.

Bara ett lågt Hb är alltså inte förenligt med järnbrist utan man måste kolla på flera andra prover för att avgöra det. jag antar att provet du tog var ett järnvärde som normalt ska ligga mellan 9 och 34. Lågt talar för järnbrist och i synnerhet om man är kvinna i din ålder (mens). Har man tecken på brist av andra vitaminer (B12, folsyra) kan det ligga annat bakom som bör utredas, exempelvis glutenintolerans.

När man behandlar en ren järnbrist med järntabletter bör Hb stiga ca 1g/l per dag första 2-3 veckora, eller med minst 10g/l. Hoppas du blir piggare snart!
Acke5
1959 • Göteborg
#15
17 november 2011 kl 05:16
Gilla
Ett sidospår; hörde ett påstående, för många år sedan, att intensiv och långvarig löpning skulle rent mekaniskt kunna förstöra blodkroppar. Är det en myt eller ligger det någonting i det?
1952 • Varberg
#16
17 november 2011 kl 09:31
Gilla
@Acke5: Det är riktigt att extremt hård fysträning kan ge mekanisk hemolys dvs att blodkropparna går sönder. Torde vara vanligast i tuffa kontaktsporter där problemet förstärks av återkommande inre blödningar. Detta torde dessbättre inte vara något problem för medlemmarna i detta forum.
Den här tråden är bra för den visar att man som någorlunda vältränad löpare tydligt känner när något är fel. Eftersom man ligger på eller nära max av sin förmåga visar sig en mindre sänkning av Hb eller hjärtfunktion väldigt tydligt. En soffpotatis kan tappa mycket mer i Hb utan att märka det.
1963 • Hestra
#17
17 november 2011 kl 09:46
Gilla
Jag har alltid haft lågt Hb och som tonåring ville dom lägga in mig för utredning, vilket inte behövdes.
För 17 år sen donerade jag benmärg till min syster som hade svår leukemi (hon är frisk idag!) och fast jag tappade mig på blod en vecka innan transplantationen (som jag sen fick efteråt) så störtdök mitt Hb. Jag kunde till slut inte ens ta mig mellan våningarna i vårt hus på egen hand.
Läkarna på VC ordinerade järntabletter och järnrik kost (fast de visste bakgrunden) och detta gjorde ingen som helst nytta.
Jag kontaktade då läkaren på Sahlgrenska som utförde transplantationen och han förklarade att om depåerna är tömda spelar det ingen roll hur mycket tabletter du äter, så jag fick 4 st "järnsprutor" utskrivna på recept. Dessa sprutades in i skinkan med 1 veckas mellanrum och jag blev som en annan männinska.
Mitt Hb har sedan legat stabilt på ca120 sedan dess.
Jag har ätit enl LCHF i drygt 1 år (men slutade för 1 år sedan) och då åt jag brysselkål, broccoli eller vitkål varje dag.
Jag tog Hb för ca 1 månad sedan och nu hade jag 146!
Så min "teori" är att är depåerna slut spelar det ingen roll hur mycket tabletter och järnrik kost du äter, men om depåerna är fyllda kan du hjälpa kroppen med bra kost.
1952 • Varberg
#18
17 november 2011 kl 10:21
Gilla
@ Anette: Det är riktigt att vid svår järnbristanemi hjälper inte tabletter eftersom järn resorberas dåligt från tarmen och endast i tvåvärd form (Därför bra med något som reducerar järn som t ex askorbinsyra).
Bakgrunden till din anemi är ju dessutom ytterligare komplicerad. Skönt att du fått ordning på det.
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#19
17 november 2011 kl 13:27
Gilla
@Anna N: För drygt 12 år sedan fick jag diagnosen "Perniciös anemi" vilket är detsamma som brist på vitamin B12. Detta gav mig ett Hb på ca 60 och då hade det krupit ner under lång tid, så jag märkte inte speciellt mycket av trötthet. Däremot hade jag upprepade infektioner/förkylningar och även rejält ont i magen ett halvår innan, så jag provade alla möjliga förändringar av kosten utan att det hjälpte. Jag blev inlagd på sjukhus och fick blodtransfusioner och därefter sprutor med B12. De senare ska jag fortsätta med resten av livet, en spruta varannan månad. Jag minns att det tog 3-4 månader innan jag kände mig OK. Orsaken sades vara att jag saknar en "faktor" för att tarmen ska kunna ta upp B12 ur kosten, och orsaken till detta kunde vara autoimmun, men det blev aldrig riktigt bekräftat. Jag har dock inte någon glutenintolerans, och tror inte det är något direkt samband mellan dessa sjukdomar.

Det jag vill säga med detta är att det är viktigt att bli ordentligt utredd av läkare och inte bara köpa receptfria järntabletter och leverpastej ;). När du har fått rätt diagnos och behandling kan det ta ett par månader innan du kan träna fullt ut, men sen finns det inga hinder!

Lycka till!

1969 • Karlstad
#20
17 november 2011 kl 14:23
Gilla
Köp även Blütsaft som ett komplement.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.