Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 35250 visningar

Anledningar till ont i ena vaden?

Magnus
Stockholm
#1
20 mars 2008 - 18:46
Gilla
Har under en längre tid besvärats av smärta i ena (högra) vaden. Smärtan uppkommer efter ett par-tre gångers löpning och sitter rakt i och under muskelfästet till den stora (Gastrocnemius) vadmuskeln. Trots stretching av både denna muskel och den djupa (Soleus) försvinner inte smärtan. Smärtan uppstår efter ca 10 minuters löpning, och trots löpuppehåll på upemot två veckor kan det komma igen direkt man återupptar löpningen.

Det är som sagt endast besvär i högra vaden. Jag har så länge jag kan minnas alltid haft sämre rörlighet i högerbenet och även varit stelare i det jämfört med vänsterbenet (diverse massörer har sagt så i alla fall).

Vilka orsaker kan finnas till mina vadsmärtor? Är det helt enkelt en normal överbelastningsskada som måste läka ut och sedan köras rehab på enligt alla regler? Eller kan det vara nervrelaterat som gör att höger vadmuskel belastas onormalt hårt så att den lätt blir överbelastad? Kan stretching av andra delar av kroppen (lår, höft mm) kanske hjälpa? Är det kanske en gammal muskelbristning som inte läkt helt och hållet som spökar? Skulle vara kul att höra om någon annan har några kloka idéer om detta.
Fredrik N
1964 • Enskede
#2
25 mars 2008 kl 22:36
Gilla
Jag har haft liknande problem. Det krampar liksom. För egen del gick besvären över med magnesiumtabletter och ökat vätskeintag när jag ökade träningen, om jag minns rätt.
Magnus
Stockholm
#3
26 mars 2008 kl 07:54 Redigerad 26 mars 2008 kl 07:57
Gilla
Om det hade varit så enkelt. Detta är vad jag testat hittils:

- Vatten + diverse kosttillskott såsom magnesium, MSM mfl
- Hälkilar (flyttade endast på smärtan till en annan punkt i vaden, dessutom fick jag ont i vänster vad av dessa)
- Stretching av M. Gastroc och M. Soleus
- Stretching av hamstrings
- Koncentriska och excentriska tåhävningar till förbannelse enligt alla konstens regler
- Total löpvila upp till ett halvår
- Aktiv vila
- Idrottsmassage (massörerna har påpekat att mina muskler är mer spända i högerbenet än vänsterbenet)

Inget av detta har hjälpt det minsta. Min senaste teori är att det rör sig om en nerv i kläm någonstans mellan rumpan och hälen som gör att musklerna blir spända. Ska till idrottsläkare och kiropraktor för att se vad de säger.
Samuel H
1979 • Järfälla
#4
26 mars 2008 kl 08:14
Gilla
Du skriver inte om du testat olika skor.

Om smärtan flyttas av hälkilarna så kanske den kan elimineras helt om du lyckas få rätt sko och/eller inlägg. Smärtan verkar ju vara beroende av "fotvinkeln" eller vad det nu kan tänkas heta.
Magnus
Stockholm
#5
26 mars 2008 kl 08:41
Gilla
Ja det glömde jag nämna. Har 6 par skor, samma problem med höger vad i samtliga. Skorna är alltifrån tegelstensmodell med maximalt dämpning och pronationsskydd till minimala spikskor för bana. Har ett neutralt löpsteg.
Samuel H
1979 • Järfälla
#6
26 mars 2008 kl 09:11
Gilla
Låter riktigt besvärligt. Hoppas experterna hittar felet.
1978 • Stockholm
#7
26 mars 2008 kl 15:30
Gilla
Hej!

Det låter som likande symptom jag har dragits med. Ursprungligen är det en gammal överträningskada (med de symptom du beskriver) som jag slarvat med. Åt antiinflammatoriskt men vilade inte tillräckligt länge tror jag från löpningen och slarvade med rehab och har tyvärr fått viss ärrbildning i muskeln/muskelfästet (Gastrocnemius) vilket gör att får ont lite då och då...

jag har neutralt löpsteg på gränsen till supinering så fort skorna blir för uppbyggda (även om de sägs vara neutrala). Det är framförallt då som jag får problem igen.

Om det är en överträning/ inflammatorisk process så verkar det enda rätta vara vila och rehab, men låt en duktig idrottsläkare bedöma!

Hoppas att du blir bättre!
Magnus
Stockholm
#8
26 mars 2008 kl 18:14 Redigerad 26 mars 2008 kl 18:20
Gilla
Var hos läkaren idag och vi kom fram till att det kan vara två saker: dels kan vara en ärrbildning på vadmuskeln efter en gammal skada. Det som är mer troligt dock är (pga att musklerna i högerbenet var mer spända) att det beror på en för stel piriformis-muskel i höger höft. Jag hade rejält sämre rörlighet i höger höft och det kan i sin tur medföra vadsmärtor. Receptet blev stretching och en tur till naprapaten. Vi får se hur det går, men det verkar lovande.

Hittade lite info om detta problem på nätet:
http://forum.julstrointernational.com/viewtopic.php?f=9&t=80
MC
1980 • Ljungsbro
#9
27 maj 2013 kl 13:11
Gilla
Dags för uppföljning.. Hur gick det med vaden? Några nya råd och rön ang. vadproblem?
Magnus
Stockholm
#10
27 maj 2013 kl 13:13
Gilla
Jodå, det gick bra. Tråden är dock 5 år gammal. Stötvåg löste problemet, vilken troligen var gammal ärrbildning från när jag tränade orientering/friidrott i unga år.
MC
1980 • Ljungsbro
#11
27 maj 2013 kl 22:16
Gilla
Ok, krävdes många stötvågsbehandlingar innan du blev av med det? Nu kan du träna som du vill utan mera stötvåg? Noga med tåhäv och stretch fortfarande?
Magnus
Stockholm
#12
28 maj 2013 kl 07:25
Gilla
Det krävdes ca 4 behandlingar innnan det blev bra, och ja, mina vader kräver regelbunden stretching, styrka och massage för att hålla sig bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.