Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 6487 visningar

Hur ska jag börja efter sjukdom?

Jennie Lindgren
1975 • Tullinge
#1
2 maj 2012 - 14:15
Gilla
Hej! Jag har bråkat med en förkylning (feber) som övergått till bihålerna, vaprå jag nu går på medicin sen i fredags. Det har blivit bättre, men jag har fortfarande ont i bihålerna och är täppt trots näs-spray!
Tränar inför Marathon och låg bra till i programmet, men hur börjar jag nu efter 3 veckors vila? Jag bör väl börja i ett lugnt tempo någon vecka, för att sedan fortsätta i programmet. Eller hur gör jag? Det är 30 dagar kvar...
/Jennie
Linda Eriksson
1978 • Skara
#2
2 maj 2012 kl 17:25
Gilla
För det första ska du INTE börja för tidigt, vilket är lätt att göra i all frustration. Jag brukar låta kroppen bli helt frisk, sen vila ytterligare en dag efter det för att vara på säkra sidan. Det tjänar du på i längden. Börjar du för tidigt är du snart där med förkylning eller dylikt igen... Att börja med en lugn vecka känns klokt men sedan tycker jag faktiskt känsla i kroppen får avgöra hur du fortsätter. Känns det bra under den lugna veckan, skulle jag nog köra även vecka 2 övervägande lugn, men med några mer ordentliga pass. Tror det är värre att köra korta, riktigt intensiva pass med hög puls än att springa långa lite lugnare pass efter sjukdom. Men jag låter oftast kroppen bestämma. Ett annat alternativ är ju att "gå tillbaka" kanske 2 veckor i ditt program och starta därifrån NÄR du är HELT frisk vill säga. Lycka till! =)
1974 • Alingsås
#3
8 maj 2012 kl 07:40
Gilla
ja jennie känner igen mig är frustrerad som du, har haft halsfluss
o känner mig lite förskyld blev bara promenad idag jag tror
man tjänar på att avvakta men de tar emot. man ska tänka på
hjärtat.har haft en bekant nära som har haft hjärtsäcksinflamation
han var dålig. de få ren att tänka till en extra gång.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#4
8 maj 2012 kl 08:00
Gilla
Kan man kanske tänka sig att du hoppar upp på en cykel istället så benen får jobba men lättare att hålla pulsen lite lägre?
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#5
8 maj 2012 kl 09:40
Gilla
Jag hoppar på tråden och ställer samma fråga, jag har varit sjuk i princip 3 månader med 4 penicillinkurer som följd. Någon som har något tips eller erfarenhet av vägen tillbaka?
Jennie Lindgren
1975 • Tullinge
#6
8 maj 2012 kl 11:30
Gilla
Jag väntade i det längsta och började en dag senare än jag tänkt med att springa 5.7 km, vilket kändes väldigt tungt, men jag tog det väldigt lugnt. Detta var i fredags.
Sprang sedan 8 km igår i lugnt tempo, vilket kändes helt ok.
Ska ta ett kort pass till, men till helgen har jag tänkt testa springa så långt jag orkar...vill få till några långpass innan Maran förstås..
Det viktiga tror jag är att lyssna på kroppen och faktiskt verkligen känna efter, som man inte brukar göra vill säga!!
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
8 maj 2012 kl 14:04 Redigerad 8 maj 2012 kl 14:08
Gilla
Lånar också tråden: Har varit förkyld en vecka men tror jag är frisk i morgon. På lördag springer jag Göteborgsvarvet. Vad ska jag göra innan dess? Min spontana tanke är kort, lätt jogg i morgon, 2km i miltempo på torsdag (+upp-och nerjogg), vila fredag. Är ovan vid situationen, nån som har tips?

@Jennie: Din första prio måste vara att bli helt frisk. Medicin, jag antar att det är antibiotika. Du bör minst vänta tills du inte har feber, inte har ont i bihålorna och inte känner dig svag eller allmänt påverkad. Egentligen bör du fråga din läkare om när du kan börja.
Jack Daniels har formler för allt. Han rekommenderar ungefär 5% lägre fart, bara distanslöpning och första veckan halva träningsmängden. Sen beror det på om du kan börja i övermorgon eller om tio dar, Daniels är mycket försiktig, han tänker på det som är bäst för ungdomarnas löparkarriär (det är nog studenter på college och universitet som han tränat mest). Jag skulle blanda in lite fartpass efter en vecka men inte köra lika tufft - en eller tvåx1000m i stället för fyra eller fem, några få backintervaller osv. Och lite långsammare ändå, kanske. Sedan får man känna sig för, absolut dra ner på kvaliten om man känner sig trött. Man kan ha ett sista långpass så sent som en vecka före loppet men det är bättre att ha två veckor kvar.
Edit: I o f s tror jag Linda har rätt, korta snabba pass är värre än halvlånga halvsnabba. Men med tanke på loppet skulle jag ändå göra som jag skrivit ovan när jag varit helt frisk en vecka. Men det är en gissning.

@Alice: efter så lång tid är det bara att börja från början - utom att en del som tar lång tid att bygga upp har förstås inte försvunnit, som starkare senor och fler mitokondrier i musklerna osv. Börja med några veckors lätt löpning och kika sen på något passande program inför något lopp, de flesta såna brukar rampa upp som om man haft en lång viloperiod (säsongsvila).
Pär M
1969 • Umeå
#8
8 maj 2012 kl 16:53
Gilla
en viktig sak man har kvar är
PANNBENNET det under lättar (jag vet)
gjrde mitt första "lånpass" igår 21km och 2timmar och 10 min!!

ska på lassa 07,45 i morgon bitti
går det bra där blir det tränningstävling på kvällen :-)

@ Alice gillar du använde sitat..."vägen tillbaka"
för det heter ju min blogg (lr om den heter snart kry!!!!!!)
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#9
8 maj 2012 kl 21:41
Gilla
@ Pär, håller tummarna att det går bra imorgon, du är grym :)

@ Oldboy, jag misstänkte att det är "från början" som gäller, surt men nu verkar jag vara frisk så då är det bara att köra igång :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
10 maj 2012 kl 19:26
Gilla
Ny fråga inom ämnet: när kan man börja springa medan man käkar penicillin? Känns ju naturligt att räkna från när sjukdomssymptomen försvunnit, resten av dagarna är ju bara för att slå ihjäl enstaka bakterier med viss resisten. Tänker jag rätt? Finns det annat att ta med i beräkningen?
(Blir inget Varvet, streptokocker i svalget ska kämpas ner först. Men jag har ju stockholmsmaran inbokad...).
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#11
10 maj 2012 kl 20:19
Gilla
@ Oldboy, jag sprang inte alls under penicillinkurerna, läkaren avrådde mig med motiveringen att jag fortfarande kunde ha bakterier kvar och vid ansträngning kan infektionen blossa upp igen. Jag väntade med att springa några dagar efter avslutad kur.

Krya på dig!
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
10 maj 2012 kl 22:15
Gilla
Ajdå, tack! Min fru, som är läkare, tyckte det räckte med att vara helt symptomfri, resten av dagarna är ju bara för säkerhets skull. Ska väl vänta en extra dag och höra med ytterligare någon under tiden.
1973 • Etuna
#13
10 maj 2012 kl 22:22 Redigerad 10 maj 2012 kl 22:22
Gilla
Min läkare sa också att jag kunde börja träna under penicillinkuren, så det tror jag är helt ok, om bara symptomen försvunnit. Det skulle jag ha gjort (börjat träna lite alltså) om jag inte torskat på annan åkomma direkt efter...men såklart, som alla tjatar om....lyssna lyssna på kroppen...själv lyssnar jag bara med ett öra, eftersom jag har nersatt hörsel för tillfället (Hoppas jag) på ena örat efter trumhinneinflammationen!! Jag blir gaaalen!
Krya på oss!!
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
10 maj 2012 kl 22:51
Gilla
Tack!
Ja, krya på oss :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.