Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 11063 visningar

Hälsporre + träna

1970 • Klagshamn
#1
21 maj 2012 - 18:55
Gilla
Hej
Har under en längre tid haft problem med en hälsporre i hö häl/hälsena. Har dock fortsatt att träna trots smärtan, och sprang köpenhamns marathon i söndags. Det gick ganska OK till dryga 30 km, sen tog smärtan/problemen över och jag fick hjälpligt ta mig imål. Borde nu vila, men har som nästa mål NYC marathon i november. Tar tacksam emot tips på hur jag skall träna till detta häftiga lopp. Borde vila, men då kommer formen vara för dålig.
Funkar spinning, crosstraining etc etc. Vänligen Magnus
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#2
21 maj 2012 kl 19:31
Gilla
Träna går och du kan hålla en bra form. Men du får nog räkna med att det inte blir nån löpning för dig på ett tag om du ska bli kvitt dina bekymmer. Finns risk att du blir riktigt dålig annars och tvingas till både op och lång rehabperiod.
Körde stötvågsbehandling för att påskynda processen när jag blev drabbad. Dyrt - men jag kunde gå någorlunda normalt ganska snabbt efter att jag påbörjat den behandlingen. Träningen bestod av crosstrainer och motionscykel. Tejpade fötterna. Simning och bålstyrka är ju också sånt du kan träna. En del skaffar inlägg i skorna. Jag valde istället att skifta skor ofta och gå så mycket barfota jag kunde. "Foppatofflor" var kanon för mig när jag hade ont eller var väldigt trött i fötterna. Finns flera trådar i ämnet här på jogg. Finns mycket bra info att läsa där. Tänk på att lösningen just för dig inte nödvändigtvis behöver vara densamma som någon annan genomgått. Lycka till!
1936 • Västra Frölunda
#3
21 maj 2012 kl 20:06
Gilla
Magnus! Jag har haft hälsporre sedan 10 mån tillbaka och har inte sprungit ett steg. Har varit hos ortoped och sjukgymnast. Fått stötvågsbehandling men det hjälpte inte. Nu är jag så bra så jag avser att provspringa. Hälsporre är ett erkänt långvarit och jobbigt problem. Du tar allt onödiga risker som springer med hälproblem. Du kan ju få kroniska problem och då kan du ju aldrig springa mer. Vila i stället. kanske en kortisonspruta.
Jonny Boysing Ottosson
1959 • Sibbhult
#4
21 maj 2012 kl 20:09
Gilla
Åkte på Hälsporre sista Helgen på semestern förra året,efter ett långpass 16-17 km ,de sista 3 km,hade jag ont trodde det var övergående.
Efter Duschen kunde jag knappt ta mig femtio meter till bilen.
Fick plocka fram ett par kryckor som jag hade stående.
Ingen löpning alls på en vecka.
Det blev löpning och ont löpning och ont i 2 1/2 månad.
Sakta sakta blev det bättre,kände att jag återhämtade mig någon mm,fortare efter varje pass.
Men visst var det jobbigt jäkligt jobbigt,är idag helt återställd :)
Lycka till och hoppas det fixar sig till NYC Maraton
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#5
21 maj 2012 kl 22:18
Gilla
Hej Magnus! Jag blir lite förvirrad, så du skriver hälsporre i höger häl/hälsena. Besvär med hälsporre sitter dock inte i hälsenan, utan under foten i fästet för fotsulans senskida (i framkant på undersidan av hälen) problem med hälsenan sitter ju på baksidan av hälen, upp mot vaden. Vilket menar du?

Själv drabbades jag av en rejäl plantarfascit (hälsporre) för ett knappt år sedan då jag började med framfotalöpning. Slutade springa Gick med lindad fot några veckor. Har därefter kört crosstrainer, spinning och styrketräning. Varit noga med att inte göra något som orsakat "känningar" i foten och använda hålfotsinlägg. Kunde efter ett tag börja med innebandy och squasch. Nu har jag kunnat börja löpträna så smått och känner ingenting av plantarfascian. Med spinning och crosstrainer har jag dessutom behållit löptempot. Viktigt för att inte få kroniska besvär är att inte belasta en hälsporre som gör ont. Den måste få läka.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.