Löpning Skador & Rehab 43 inlägg 11130 visningar

Svullen disk.

Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#1
24 maj 2012 - 17:36
Gilla  
Den 16 Januari fick jag fruktansvärt ont i ryggen under en löprunda. Det visade sig senare vara en svullen disk. Både läkaren och min sjukgymnast sa att detta kunde gå över på ett par veckor eller upp till 6 månader....i början fick jag akupunktur och var väldigt noga med mitt träningsprogram, cyklade också på en träningscykel så ofta jag kunde, men det gjorde väldigt ont.
Nu börjar jag tröttna, ryggen är mycket bättre, men springa kan jag inte, har börjat med korta promenader flera ggr per dag ( hur kul är det, men mer klarar jag inte) Jag vill SPRINGA! Är det någon som har erfarenhet av detta och kan ge mig några bra råd så vore jag väldigt tacksam.
< < < 1 2 3 > > >
Dana
1965 • Helsingborg
#2
24 maj 2012 - 20:05
Gilla  
svullen disk??? mer vet du inte?
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#3
24 maj 2012 - 22:11
Gilla  
"Svullen disk" säger du. Hur fick du diagnosen? Magnetkamera? Och på vilket sätt har du ont? I rörelse/villa, vilka kroppsställningar? Strålar smärtan ut i benet?
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#4
25 maj 2012 - 08:58
Gilla  
Nej, mer vet jag inte. Både läkaren och min sjukgymnast har varit väldigt säkra på sin sak. Det onda kommer från mitten av ryggen utåt höger sida. Det molvärker och liksom bränner. Jag har ont när jag ligger och sitter, bäst är att stå, ligga på mage är också ok ( för ryggen, annars tycker jag det är vidrigt). Ibland kan det "mola" lite ner åt höger skinka, men inte i benet.
Ska beställa ny tid till läkaren i dag, men vore tacksam om ni har några råd om hur jag ska bära mig åt för att kunna springa igen.
Martin
1979 • Stockholm
#5
25 maj 2012 - 09:32
Gilla  
Jag har faktiskt aldrig hört talas om "svullen disk". Om jag hade varit i dina skor skulle jag krävt magnetröntgen för att få en ordentlig diagnos. Vad är det som säger att det inte är t.ex. ett diskbråck?
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#6
25 maj 2012 - 10:08
Gilla  
"De" säger att förstadiet till diskbråck är svullen disk....både sjukgymnasten och läkaren var så säkra så de litade jag ju på dem. Har gjort mina rörelser och väntat på att det ska gå över, men som sagt nu börjar jag tröttna. Vill springa ju :( Har beställt ny läkartid idag....
Dana
1965 • Helsingborg
#7
25 maj 2012 - 19:21
Gilla  
jag har inte heller hört talas om svullen disk, har kollat på nätet men där finns det inte heller mycket...
Marie vad säger dom vad och hur, hur länge ska du göra? har du fått nån antiinflamatorisk medicin eller nåt? hur fick du den? kom det bara så plötsligt eller hade du tidigare probleme med ryggen? hur ser det ut på jobbet? mycket sittande?
1952 • Mörrum
#8
25 maj 2012 - 20:02
Gilla  
Svullen disk...ok men jag tror man menar buktande disk som kan vara ett förstadium till diskbråck. Disken buktar ut på något ställe och råkar trycka på en nerv. Brister disken så blir det ett regelrätt diskbråck. Dessa läker i allmänhet ut efter en tid. Har haft ett par diskbråck och med undantag för den akuta fasen så har jag tränat hela tiden och efterhand har diskbråcken försvunnit.
Generellt är motion bra för ryggen men givevis måste du stämma av med din läkare.
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#9
25 maj 2012 - 21:21
Gilla  
Frågan är hur du fått diagnosen?? Har man gjort magnetkameraundersökning?

Om det är en buktande disk ( som man sett på MR eller CT) är det ett väldigt ospecifikt fynd. Faktum är att 30% av den vuxna befolkningen går runt med diskbråck utan att ha det minsta besvär och en buktande disk är som sagt inte ens ett regelrätt diskbråck. Ibland kan såklart även dessa klämma till nerver, men då bör man ju ha en korrelation mellan symtom och röntgenfynd. Det vanliga vid diskbråck är en påverkan på nervrötterna i lumbalryggen eftersom den oftast drabbas. Vid påverkan på en nervrot i ländryggen får man smärta med utstrålning NEDOM KNÄT. Förutom smärta kan man även ha tecken på nedsatt muskelfunktion och känsel för samma nervrot. Men som sagt beroende på vart det sitter kan olika nerver klämmas vilket ger olika symtom....men jag tycker inte riktigt din symtombeskrivning stämmer in på diskbråck...

Oftast är diskbråck en klinisk diagnos och endast i undantagsfall behövs magnetkameraundersökning, vid långvariga besvär, oklarhet kring diagnos eller mkt svåra besvär där operation kan bli aktuellt. Att magnetkameraundersöka alla med misstänkt diskbråck är alltså inte rutin.

Det är inte farligt att röra på sig vid diskbråck eller ryggont generellt. Däremot är det skadligt att bli stillasittande. men kan ju vara svårt om man har mkt ont. Har du fått någon smärtlindring?
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#10
25 maj 2012 - 21:54
Gilla  
Oj så många frågor. Det onda började när jag sprang på bandet i vintras, först bara lite irriterande,men det blev värre och värre, eftersom jag är som jag är dvs envis tänkte jag att jag kan ju inte sluta nu jag måste iaf springa 30 min men efter 26 min (vet exakta tiden eftersom jag sprang på bandet) kunde jag med nöd och näppe lyfta fötterna. Hade riktigt jäkla ont, försökte jobba, men fick ge mig och åka hem. Är fotvårdsspecialist och sitter hela dagarna ibland i väldigt dumma vinklar. Besökte samma kväll en kiropraktor som sa att kotorna satt fast och lovade att han lätt skulle fixa till mig, när han knäckte tror jag jag svimmade för det gjorde så ont,men han var nöjd och sa att jag skulle vara bra om ett par dagar...men mitt onda blev bara värre efter tre dagar gick jag till min sjukgymnast som sa att disken var svullen, likadant sa läkaren jag besökte några dagar senare för att få något smärtstillande.

Jag fick Voltaren (fast en annan sort som jag inte kan stava till), det var det enda jag fick. Nu tar jag alvedon eller ipren när det är för jäkligt,men jag vill inte ta för mycket tabletter.

Smärtan sitter mitt i ryggraden lite ut åt höger, jag är inte röntgad ,men skall försöka få en röntgen när jag kommer till läkaren, förhoppningsvis i morgon.

Jag vet att det inte är bra att vara still och jag har cyklat det jag kan,kört mitt ryggprogram och nu promenerar jag, men springa går inte, det är helt omöjligt.

Både läkaren och sjukgymnasten sa att jag borde vara hemma 1 månad och sedan börja jobba halvtid ett tag, men jag är egen företagare och kan inte vara hemma så länge, jag var hemma i två veckor och det var jobbigt nog....fast så här i efterhand kanske jag hade vunnit på att göra som de sa.

Hoppas få en tid hos dr i morgon och hoppas att han kan hjälpa mig för det börjar kännas riktigt hopplöst nu.

Tack för era svar.
Victoria
1970 • Mölndal
#11
25 maj 2012 - 22:50
Gilla  
Tack AnnaF. Fint och bra förklarat! Åtminstone 8 v sjukgymnastik inna MR ens kommer på fråga. Om man inte har cauda equinasymptom förstås.
Martin: Kräva MR. Hur tänker du då? Vad menar du med en "ordentlig" diagnos???
Dana
1965 • Helsingborg
#12
26 maj 2012 - 06:47
Gilla  
det är inte så ofta man har ont , intensivt, på det stääle men med tanke vad du jobbar med, förvånar det inte mig. jag tror också du ska lyssna på din läkare och sjukgymnast, och försöka vara hemma så mycket som möjligt. inte alltid behövs MR för att ställa "rätt" diagnos , det gör man för det mesta om en OP kan bli aktuellt .
det enda som hjälper/te mig (efter 2 diskbråck) är styrke träning och jogging.
tar du diklofenak?
det som förvånar mig är att det är ett par månader(om jag har förstått det rätt) du har ont och ingen förbättring??
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#13
26 maj 2012 - 08:39
Gilla  
Fyra månader..... En viss förbättring,men långt ifrån bra.
I början tog jag dikloffenak,men inte nu längre.

Springa går inta alls, jag har börjat promenera och det går bra bara det inte blir för långt.

Jo visst skulle jag kunna vara hemma tills det läker,men det är inte så lätt när man är ensammföretagare och jobbar med att ta hand om andra människor.

Ska till dr idag kl14 ska blir spännande.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#14
26 maj 2012 - 08:51
Gilla  
jag har haft problem med mina diskar sedan jag var 15... haft två rejäla diskbråk då jag under ett års tid i princip inte kunde göra något. inte stå inte sitta inte ligga mer än i en speciell ställning.... ett rent helvete faktiskt men Sist ryggen var på gång att "skita sig" så träffade jag någon som verkligen verkilgen fick mig att inse vikten av rehabträning. Jag har nu gått hos sjukgymnastiken i snitt 3 gånger i veckan och jag kan säga att min rygg har inte varit så här bra på över 20 år.... Jag tror nästan inte det är sant varje morgon när jag vaknar och inte känner något i ryggen... Så min rekomendation är helt klart rehabträning. ( man eller iallafall jag kände mig väldigt dum ibörjan på rehabträningen då en del övningar är väldigt små rörelser och svetten sprutar och man knappt orkar....) Fast i det akuta skedet är min erfarenhet att det bara varit kiropraktorn som kunnat fixa det. min erfarenhet är att hälften av gångerna så har jag gått till kiropraktorn ( gått och gått ... staplat, som en mycket gammal gubbe) och så har de knäckt det rätt så att jag genast blivet helt bra. medans hälften av gångerna har det bara hjälpt lite. och vid de två stora... inte alls.

Förstår vilket helvette du har och önskar dig lycka till.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#15
26 maj 2012 - 09:17
Gilla  
har du möjlighet att köpa antingen en ny stol till dig själv typ:
http://www.ergoff.se/knastod/301-varier-stokke-variable-balans.html
Den avlastar iallafall min rygg ganska bra. Eller att köpa ny till dina kunder så du hissar upp dem och du kan stå och jobba? helst kanske göra varannan...
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#16
27 maj 2012 - 19:40
Gilla  
Jesper , tack. Fy det låter vidrigt, men skönt att du är bättre nu...kiropraktor vågar jag inte gå till för det gjorde så ont första gången.

Jag har köpte en ny stol till mig själv...vet inte om det är träningen, tiden eller stolen som gör att jag är lite bättre nu, men bätttre är jag iaf....fast långt ifrån bra.

Dana...Sprang du trots att det gjorde ont?
Dana
1965 • Helsingborg
#17
28 maj 2012 - 05:49 Redigerad 28 maj 2012 - 05:50
Gilla  
ja marie. de enda tillfällen jag inte har ont(än idag) är när jag springer.
akupunktur och kiroprakt räddade mig ifrån OP och diklofenak. det gör ont och känns öm men inte så att jag måste ta smärtstillande.
som sagt jag sitter också mycket(8-10 timmar) dagligen förutom när jag är ledig. och jag har inte ofta möjligheten att strecka på benen(kör buss). men kämpa på och var duktig med alla övningar och styrke träning som är riktade mot att stärka , i första hand, ryggmuskulatur. sen försök att strecha framlår(quadriceps) , höftböjarna och piriformis. dom är viktiga för ryggen och många har problem pga att dom är stela eller förkortade.
lycka till, och krya på dig. det kommer att bli bättre säkert;)
Martin
1979 • Stockholm
#18
28 maj 2012 - 09:28
Gilla  
Victoria: Precis som jag skriver: kräv en MR. En "ordentlig diagnos" är enligt mig MR och/eller undersökning av en specialist. Nu vet jag inte om Marie S. blivit undersökt av en specialist eller inte men jag har själv haft flera diskbråck med operation som följd och vet hur otroligt usla många allmänläkare är det gäller ryggproblem.

En läkare påstod t.ex. att jag inte kunde ha diskbråck eftersom jag kunde böja mig framåt utan smärta (att jag inte kunde böja mig åt något annat håll spelade ingen roll), en annan ville göra boreliatest innan de fortsatte med diskbråcksteorin. En tredje sa att det var ryggskott och ordinerade vila (som om ryggskott skulle vara en diagnos).

Dessa läkare uttalade sig ca 1 år efter att jag fått två diskbråck konstaterade med MR. Exakt samma symptom spelade ingen roll för dem. Jag skulle aldrig råda någon att lita på en (1) läkare när det gäller så allvarliga saker som diskarna. Kräv MR och skaffa ett andra uttalande från en annan läkare.

När det gäller träning hade jag hållit mig till promenader i kuperad terräng och möjligtvis simning om det funkar. Absolut inte löpning eller styrketräning innan smärtan är borta.
Dana
1965 • Helsingborg
#19
28 maj 2012 - 13:53 Redigerad 28 maj 2012 - 13:53
Gilla  
@martin, jag tror du är fel ute eftersom smärtan kan uppehålla sig hela livet. smärtan är också relativ som allt annat, men med promenader och simning kommer marie (och ingen annan heller) inte att stärka dom musklerna hon behöver stärka. styrke träning går visst bra att göra, alldeles med ganska låga vikter och så många repetitioner det går utan för mycket smärta, lite måste det dock göra ont.
@ marie, prata med din sjukgymnast vad han/hon tror.
att "jogga" betyder att i det tempo du går joggar istället. tills det känns OK.
Martin
1979 • Stockholm
#20
28 maj 2012 - 15:53
Gilla  
Dana: Du har helt fel. Att råda någon som ev. har diskbråck att styrketräna är enligt mig vansinne. Bråcket måste läka innan man belastar det och därför bör man alltid om man misstänker diskbråck få det konstaterat.

OM det handlar om ett diskbråck ska man inte "stärka" musklerna innan det är läkt utan snarare hålla i gång kroppen på ett lindrigt sätt och skapa förutsättningar för bråcket att läkas.

Promenader på mjukt och kuperat underlag (t.ex. i skog) eller simning är ofta ypperliga sätt att hålla igång kroppen på ett lindrigt sätt som dessutom ger träning. Det är inte alltid det funkar att gå eller simma, för vissa funkar bara cykling, för vissa något annat men styrketräning och löpning är i de allra flesta fall direkt skadligt vid skadade diskar.

Förklara gärna varför det måste göra lite ont som du påstår. På vilket sätt är det positivt att det gör ont?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.