Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 11358 visningar

Cykla istället för löpa

Anders Wilkes
1977 • Älekulla
#1
7 juni 2012 - 20:43
Gilla
Jag har fått ont i båda mina knän vet inte om det beror på löpningen men antar det. Tänkte hålla upp med löpningen i två veckor och cykla istället problemet är att jag inte vill och kan lägga ner mer tid än det jag gör idag på löpningen, springer idag 2-3 ggr per vecka 45-60 min per gång i 4:40 tempo ungefär. Tips på alternativa träningsmetoder, har ingen motionscykel och har för långt till gymmet... Hur får man ett kort cykelspass ute så effektivt som möjligt?
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#2
7 juni 2012 kl 20:54
Gilla
Om du har dusch på jobbet så kanske du kan transportcykla dit.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#3
7 juni 2012 kl 22:17
Gilla
Har du en bra cykel bana eller landväg så är det väl inge problem ? Då är det väl bara ta tag i det hela och trampa på så att du får upp pulsen under den där 45-60 min. Transport cykla genom city miljö är lite svårare rödljus och människor brukar komma i vägen.
1965 • Umeå
#4
8 juni 2012 kl 11:26
Gilla
Det låter klokt att stämma i bäcken och vila från löpningen ett litet tag. Vad om är fort är ju litet relativt, men i mina ögon har du rätt hög fart på dina pass, särskilt i jämförelse med din träningsmängd. Det kanske skulle hjälpa om du nöjde dig med att hålla 4:40-tempo en gång i veckan?
1974 • Torslanda
#5
8 juni 2012 kl 12:02
Gilla
Man behöver inte gym för att stärka upp muskler, använd naturen.
Simning kan jag rekommendera, belastar inte men är mycket bra för andningen, själv har jag blivit en snabbare och bättre löpare av att altinera löpning, cykling och simning.

Sprang Stockholm Marathon för fyra år sedan på 4:15 idag gör jag den på strax över 3 timmar och jag har bara cyklingen och simningen att tacka för det.
Anders Wilkes
1977 • Älekulla
#6
8 juni 2012 kl 12:36
Gilla
Jo läste nyligen run less runt faster, skall prova att köra mer alternativ träning, löpningen är ju bara så himla effektiv men det kostar på kroppen. Skall även sänka tempot har svårt att njuta på mina rundor. På korta cykelspass är det hög frekvens på lättare växlar eller cykla fort på höga växlar som ger bäst för konditionen? Eller skall man bara ut och köra...
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#7
8 juni 2012 kl 15:29
Gilla
Hög frekvens på lätta växlar säger jag.

Kör på motionscykel några gånger i veckan och kör jag på för hög växel tar benen slut innan jag hunnit piska hjärta och lungor ordentligt. Med lägre växel kan jag hålla en frekvens på runt 110-115 rpm, pulsen får ligga på runt 160 och jag orkar då en timme.

Kör jag på högre växel torskar jag som sagt fortare och då jag är ute efter just kondition och blodgenomströmning i benen är det inte intressant att köra tungt.

Är dock ingen expert, men det funkar för mig. :)
Martin Wass
1975 • Göteborg
#8
8 juni 2012 kl 22:43
Gilla
Även hört att cykling med hög kadens kan vara ett sätt att få upp stegfrekvensen i löpningen vilket är bra om man vill hålla sig skadefri.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#9
9 juni 2012 kl 16:51
Gilla
Anders, tror det är en jättebra idé att träningscykla. P g a skada har jag fått dra ner på löpningen ordentligt, så därför har jag börjat cykla mycket mera än vanligt. (Transportcykla till/från jobbet har dock inte varit någon poäng för min del...3 minuters promenad till kaffeautomaten på jobbet:-) Har ljumsk- & sätesmuskelvärk, men har inte det minsta besvär av detta när jag cyklar - hur hårt jag än trycker på. Har en tung Skeppshult med växelnav, men det är väl bara bra för träningseffekten... Blev dock lite cykelbiten efter att de första tunga rundorna var avklarade och det hade väckts liv i muskler jag uppenbarligen inte använt så mycket tidigare. Var t o m och tittade på så'na dära lätta snabb-cyklar...så kanske det blir någon cykeluppgradering på sikt. Trevligt att höra att cykling även kan ha positiva effekter på löpningen! Motionscykel har jag dock svårt att tänka mig, Huva så tråkigt!
Anders Wilkes
1977 • Älekulla
#10
9 juni 2012 kl 21:54
Gilla
Tack för alla tips, imorgon blir det en tur skall bara koppla bort barnstol och cykelkärra för även om det skulle ge bra träning så skall vi kanske inte överdriva. :-)
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#11
9 juni 2012 kl 23:21
Gilla
:-))
Bengt
1979 • Vallentuna
#12
10 juni 2012 kl 08:56
Gilla
Jag tror oxå på cykel. Jag köpte en hyfsad hybrid cykel i mars och har sedan dess pendel cyklat till och från jobbet regelbundet. Det går fort och det är roligt. Jag har det rätt bra eftersom jag mer ungefär en mil med perfekt cykelväg till jobbet. För mig tar det ungefär samma tid att ta sig till jobbet med cykel som med tåg eller bil.
Ett perfekt sätt att få in vardags motion på. Jag tror även att jag har cykeln att tacka för att jag förbättrat mitt PB på marathon så mycket som jag gjorde i år.

Däremot så höll det på att gå tokigt när jag köpte hojjen, jag kunde då cykla till/från jobbet och sedan lägga in ett löp pass på kvällen. Det gick en månad ungefär, sedan fick jag riktigt ont i en lår muskel. Sedan dess försöker jag att inte cykla och springa samma dag om jag inte måste ;-)

Cykel är ju även en underbar material sport för oss som gillar prylar :-)
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#13
10 juni 2012 kl 20:51
Gilla
Det skulle vara intressant att få lite input på lämpliga cyklar om man vill träna cykling lite mer seriöst! I och för sig får man väl god träningseffekt av att cykla med en tung, trög cykel - ev med cykelkärra:-) och med växelnav också, men nå'nstans föreställer jag mig att det är roligare att cykla med en lätt cykel med många växlar. Har tittat lite på häftiga snabb-cyklar på Cykelcity här i Lund. En del ser ju inte ut att fungera på annat än asfalt; skulle nog gärna kunna cykla på grusvägar också. "Hybridcykel" som Bengt nämnde verkar ju vara en bra kompromiss - många växlar och förhoppningsvis lättare än en Skeppshult ;-)
Bengt
1979 • Vallentuna
#14
10 juni 2012 kl 21:50
Gilla
Jag hade tidigare än cresent från 80 talet, en tre växlad rackare som var rostig och dann. Jag hade även en mountain bike i min ungdom.

Men det här med hybrid passar mig rätt bra. En räser cykel kändes lite för klen för att ha som pendel cykel till och från arbetet. Har svårt att tänka mig att de fungerar så bra på grusiga vägar på våren.

Jag har spd pedaler på min hybrid och får upp rätt bra fart med den. Jag använder den egentligen bara till att cykla till jobbet med. Men kan lätt tänka mig att ge mig ut på en längre runda med den oxå.

Kolla lite på cykla.se där kan man få bra råd (samma inloggning som på jogg.se)
1980 • Karlstad
#15
11 juni 2012 kl 08:47
Gilla
Stefan: Cykling är kul! Och en enorm materialsport! =)
Att svara på din fråga är....inte lätt!
Beror sjukt mycket på vad du egentligen menar med "träna lite mer seriöst".

Fråga nr 1 är ju om du vill nöta landsväg eller om du vill studsa skogsstig?
Sen är budgeten av avsevärd betydelse. Mer pengar ger betydligt roligare maskiner. Tyvärr är det så enkelt. Där kommer vi åter till frågan vad som är "lite mer seriöst"...

Jag har en landsvägsmaskin och en mtb av bättre klass i mitt stall förtillfället. De köpte jag begagnade och de kostade mig 15 resp 18 loppor. Skulle nu vilja köpa nya hjul till landsvägscykeln och då pratar vi minst 10 loppor till...

Sen kanske man inte måste börja längst upp i stegen (långt över min nivå) utan nöja sig med en skaplig första cykel för att få in "känslan" och ta reda på vilka detaljer som är viktiga i sin cykling. De första köpan är oftast "fel". Man vet inget om vilken geometri man vill ha, hur mycket man kommer cykla osv.

Om jag skulle rekomendera något så är det att kolla på utbudet avCanyons cyklar på www.canyon.com. Har ingen själv, men många bekanta som är mycket nöjda. Sen är det bara frågan om att bestämma sig för en prisbild modell och slå till! Oavsett vilken nivå du väljer så ger Canyon rätt mycket för pengen.

Oavsett ska du köpa en cykle med spd-system (eller något av konkurenterna) och ta de första spd-vurporna. Det ger, när man väl lärt sig att komma loss, en helt ny dimension till cyklingen.

Att cykla på en "riktig" cykel är som natt och dag mot att cykla på en "city-bike" av något slag... Mycket bättre träningseffekt med en lätt snabbcykel, eftersom du kommer cykla mer, längre, fortare och oftare! Att anse att det ger bättre träningseffekt med en dålig tung cykel är ungefärsamma resonemang som att tänka att man får bättre löpträning med tunga träskor... ;-)

Köp cykel och börja cykla, det är kul!
(sen kan du köpa en våtdräkt så blir du genast triatleth!=))
JF
1984 • Tyresö
#16
11 juni 2012 kl 09:11
Gilla
Tipsar om www.rutlandcycling.com, där finns det många bra cyklar i olika prisklasser. Seriös sida med snabb leveranstid.

Är det nybörjarcyklar du är ute efter så kolla in cyklarna av märket Viking. Bra instegshojar till väldigt humana priser. Snabb leverans dessutom.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#17
12 juni 2012 kl 00:34
Gilla
Bengt, Johannes, John - tack för alla tips! Ska kolla länkarna och annan info och försöka bli mer upplyst inom området. Med "lite mer seriös" cykling menar jag nog att inte bara cykla för rena transportändamål utan att verkligen använda cykeln som träningsredskap. Det där med att "springa i träskor" .... Jovisst, det är säkert mycket roligare och mer motiverande att cykla med en lätt snabbcykel. (Erinrar mig dock att Gunder Hägg fick en väldigt bra träningseffekt av att springa med huggarstövlar i ljupsnö...:-) )
1977 • Eskilstuna
#18
12 juni 2012 kl 01:48
Gilla
Jag har märkt att ordet "hybrid" ska man inte nämna i cykelkretsar om man inte vill bli idiotförklarad.
Vill man ha något som funkar "över allt" blir man istället rekommenderad en cyklocross eller en 29" MTB med "landsvägsdäck".
Jag själv valde att inte lyssna, mycket pga ekonomi, och valde en hybrid med lockout möjlighet på framgaffeln (man vill absolut ha möjlighet att läsa gaffeln vid asfaltskörning)
Den tar mig till jobbet, men kan även ge mig träningsrundor på ett par tre mil med ett snitt på 25-30km/h iaf. Med sina "smala" hjul är det ingen skogsmaskin, men man tar sig bekvämt fram på ojämna grus/skogsvägar tack vare dämpad framgaffel.
För 5500kr är jag väldigt nöjd iaf.
Stelios G.
1968 • Älvsjö
#19
12 juni 2012 kl 09:04 Redigerad 12 juni 2012 kl 09:04
Gilla
En CX är väl egentligen den mest allsidiga cykeln men den är också ganska dyr (även enklare varianter).

En hybrid kan nog funka om ekonomin är skral men jag skulle hoppa över dämpad framgaffel då man ändå mest kör asfalt. Kolla på Meridas S-presso modeller, lätta (för att vara hybrider, eller snarare "fitness"-bikes). Scott Sub är ett annat alternativ. Bra allroundcyklar.

Har man råd med en dyrare cykel (dvs runt 10k eller mer) så finns det hur mycket som helst. Canyon har nämnts, det är riktigt bra cyklar.

Lite länkar på fler länkar på bra cykelshopar:
http://www.chainreactioncycles.com
http://www.bike-discount.de
http://www.merlincycles.co.uk
1970 • Esbo, Finland
#20
12 juni 2012 kl 15:37
Gilla
Jag skulle precis hylla min Merida S-presso när jag såg att Stelios nämnde dem. Köpte min för tre år sen och jag ÄLSKAR den. Lätt, direkt, stabil och alldeles lagom för mina behov. Nä, det är ingen racer och nä, det är ingen dämpad cykel men den tar mig dit jag behöver och går snabbt om jag bara vill. Kan varmt rekommenderas. Snygg är den också ... :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.