Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 9693 visningar

Ont i knä: patellans insida(?)

1970 • Södertälje
#1
17 juni 2012 - 20:27
Gilla
Efter Stockholm Marathon (långsamma 3:37 i kylan, nyss frisk efter veckor av förkylningar) har jag dragit på mig en överbelastning med inflammation (tror jag) i höger knä.

Det sitter just intill patellan (benbiten på knäets översida) på insidan, (klockan 9 om jag tittar ned på mitt högra knä, klockan 3 sett framifrån) och gör ont särskilt i utförslöpor och när jag går nedför trappor. Har vilat till smärtfri men får ändå ont i ett dygn efter en halvtimmes löpning.

I väntan på en tid hos sjukgymnasten vänder jag mig till detta eminenta forum: Vad är det? Vad har jag gjort? Vad ska jag göra?
//Ola (desperat +40)
HR
1972 • Stockholm
#2
17 juni 2012 kl 20:34 Redigerad 17 juni 2012 kl 20:46
Gilla
...
LM C
1982 • Solna
#3
17 juni 2012 kl 21:24
Gilla
Jag har inget svar men liknande besvär själv just efter Sthlm maraton som jag joggade runt i mkt lugnt tempo utan känningar under loppet. Fast i mitt fall är det vänster knä, kl 3 sett framifrån dvs lateralt. Har oxå ont när jag går nerför trappor och även om jag reser mig upp från sittande ibland. Kunde knappt jogga 5 km förra helgen, vilat sen dess.
Väntar med spänning på att höra vad du får för dom. Hoppas det blir bättre. Kanske man ska ta kontakt med en sjukgymnast som du gjort...
Jag har själv just påbörjat en liten kur med naproxen, antiinflammatoriskt, får se om det hjälper...
1971 • Nykvarn
#4
17 juni 2012 kl 21:43
Gilla
Just det som LM beskriver "..även om jag reser mig upp från sittande ibland" är väl det klassiska. Detsamma har jag, hade mera besvär under en period förra året och domen hos naprapat var en mild variant av PTFS - patellofemoralt smärtsyndrome och rådet var att fortsätta träna men vila mer om det blev värre vilket det aldrig blev.

Har lite känningar igen nu efter maran men främst i vila och inget som påverkar träningen!
Eric Z
1970 • Jönköping
#5
18 juni 2012 kl 14:47
Gilla
Femuropatellärt syndrom.
Sprungit.
Knäböj.
Nicklas Östensson
1965 • Uppsala
#6
18 juni 2012 kl 15:10
Gilla
Bäste Ola Bertsson,

Först vill jag gratulera till fina 3.37, det är utmärkt med tanke på förutsättningarna den dagen.

Sedan när det gäller din skada, så har jag exakt samma symtom som du beskriver med knäont under patellasenan mest hö yttersida kl. 9 från min synvinklel. Jag får också ont efter träning, speciellt när jag springer lång, på hårt underlag, vid löpning utför samt vid gång neråt i trappor.

Jag har varit hos 2 olika sjukgymnaster, vilka har konstaterat att min åkomma kallas hopparknä, där patellasenan på insidan, blivit uppfransad och smärtar pga att den nöter mot benen vid löpning.

Se dessa länkar; http://www.capioartroclinic.se/Patientinfo/Skador-behandling/Kna/Hopparkna/

Själv fick jag tryckvågsbehandling och detta samt vila hjälper mot inflammationen som uppstår vid hopparknä,

Vidare så är det ju bra om du lägger till lite sjukgymnastikträningsövningar för att stärka musklerna runt knäet och därmed förbättra förutsättningarna för att klara belastningen som långlöpning ställer på kroppen och i synnerhet knäna.

.

Erik Wingquist
1974 • Stockholm
#7
18 juni 2012 kl 16:09
Gilla
Hej Ola!

Jag sprang själv maran och upplever liknande problem. Ont på insidan där du beskriver men även under knät (kl 12 sett uppifrån). Har prövat helvila några dagar med voltaren på inrådan av en vän som är läkare. Känner nu ingen smärta i vardagen men får en irriterad känsla när jag trycker på lite i löpningen. Har även känt av det vid utfallssteg och då i det bakre benet. Vågar nu inte springa längre än några kilometer i lugnt tempo.

Nu misstänker jag att det också kan bero lite obalans i musklerna och inser att jag har en öm ljumske på samma sida som det onda knät. Jag tänker att detta skapar en felaktig belastning som leder till att det gör ont. Massage av ljumsken har verkat hjälpa ganska mycket.

Hittade även den här videon som jag tycker verkar vettig. Den pratar om hur knutor(triggerpoints) i musklerna som kan leda till smärtor i knäna och där tar sjukgymnasten upp ljumskarna som en möjlig bov i dramat. se länk.
http://www.youtube.com/watch?v=kCNBtvBrvT0
1981 • Örebro
#8
18 juni 2012 kl 16:24
Gilla
Håller med Nicklas Östensson, det låter verkligen som hopparknä det som beskrivs. Stötvågdbehandling brukar vara väldigt effektivt mot detta, gärna i kombination med andra övningar som sagt.

Så att uppsöka en terapeut som du redan bestämt dig för är nog det absolut bästa.
1971 • Nykvarn
#9
18 juni 2012 kl 16:25
Gilla
Fast Niklas vid hopparknä har man väl ont rakt under knäskålen, inte på insidan av knät?
unni gunnarsson
1961 • göteborg
#10
18 juni 2012 kl 16:45
Gilla
Låter som ledbandet
1981 • Örebro
#11
18 juni 2012 kl 16:48
Gilla
Ahaa, då missuppfattade jag samtidigt som jag läste för snabbt. Hopparknä är såklart direkt under knäskålen, inte vid sidan, sorry!

Skulle då som också redan nämnt vara ledband, eller någon av de senor som fäster in i området. Möjligtvis en gren från saphenusnerven som är lite irriterad också, även om det är mer långsökt.

Rek är fortsatt ett besök hos någon som kan kolla på riktigt och testa alla strukturer.
1978 • Gävle
#12
18 juni 2012 kl 21:21
Gilla
Håller med om att det låter som PFSS.
Jag har använt Rehband knästöd med hål i mot mitt PFSS... I 2,5 år nu.
HR
1972 • Stockholm
#13
18 juni 2012 kl 23:50
Gilla
Ola, du har fått PM.
1970 • Södertälje
#14
23 juni 2012 kl 18:35
Gilla
Hej alla, tack för många och fina svar! Visste att jag kunde lita på er! Jag fick en återbudstid hos sjukgymnasten som lutar åt att min Vastus Medialis är kort (hon vet att jag aldrig strechar). Jag ska ligga över köksbordet med vänster fot i golvet och försöka stretcha högersidan så att foten närmar sig rumpan. Problemet är att jag inte når foten :-)
Och så fick jag ett gummiband med övningar som ska belasta sträcka insida utsida och knäveck. Samt tio dagars löpvila.
Resultatet so far är att smärtan nu sträcker sig över hela patellan, vilket stämmer fint med PFSS som flera av er beskriver.
Rehband knästöd låter som något jag vill prova, finns väl i 'välsorterade' butiker?
HR
1972 • Stockholm
#15
23 juni 2012 kl 19:45
Gilla
Hej Ola,
kul att magkänslan stämde i ditt fall.

Personligen skulle jag skippa Rehband/knästöd, det är inte bra att vänja kroppen att springa med stöd. (Gjort "misstaget" själv.) Det är en bättre hjälp vid andra typer av idrotter men i mitt tycke inte till löpning. En frisk kropp ska springa utan hjälpmedel.

Inse fakta: du har ju klarat en hel mara och behöver ingen hjälp annat än att du skärper dig på stretchen och kör enklare övningar. :)

1978 • Gävle
#16
23 juni 2012 kl 19:52
Gilla
Håller med om att Rehband är en quick fix som inte löser orsaken utan bara symptomet. Men i mitt fall funkade inga av de åtgärder som diverse sjukgymnaster och andra erbjöd, så då var det att välja mellan inte löpning och löpning med Rehband. Om du till slut finner dig själv i detta läge så hittar du Rehband på vanliga sportaffärer som Stadium och Intersport.
HR
1972 • Stockholm
#17
23 juni 2012 kl 19:56 Redigerad 23 juni 2012 kl 20:14
Gilla
Ok, Linus, man får ju ta till det som krävs. :)

Om man har en överrörlighet i patella kan Rehband/liknande säkert vara till mycket god hjälp och speciellt i idrotter som belastar knät tvärt, snabbt och hårt i olika riktningar med start och stopp, t ex handboll, innebandy etc.

För just löpning skulle jag personligen undvika det i det längsta om det inte är i direkt samband med rehab. Ola verkar ju ha turen att "bara" vara riktigt tajt kring sitt knä och då behöver han ju inte stöd - han behöver en ökad rörlighet. :)

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.