Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 602 visningar

Kalibrera iPod Nike+

Susann J
1964 • Växjö
#1
7 maj 2008 - 22:54
Gilla
Hej!
Har köpt en iPod som jag har kopplat till sensorn Nike+. Jag har försökt att kalibera iPoden, men den slår fel på ca 170-200 m/km, det gör ganska mycket om man springer en något längre sträcka. Någon som vet hur jag kalibererar den bäst? Går det att få den till att bli något mer exakt? Jag har ganska korta ben, och där med en kort steglängd.
1965 • Västra Frölunda
#2
7 maj 2008 kl 23:15
Gilla
Brukar kalibrera den på en uppmätt sträcka av 1 km. Det bästa är att kalibrera den efter att du sprungit ett tag så du har ditt vanliga steg. Sedan kan den visa fel på max 50 meter/km lite beroende på tempo och steglängd. Men fel på 200 meter är alldeles för mycket. Låter nästan som du vänt sändaren upp och ner ??

Hoppas du reder ut det. Har haft mycket glädje av den men använder numer främst GPS klocka dock.
Margit S
1961 • Luleå
#3
8 maj 2008 kl 07:39
Gilla
Hur ska man kallibrera om man ibland vill använda den för snabb promenad, ibland Maffetone jogg, ibland kanske tävlingstempo. Behöver man kallibrera om varje gång?
1965 • Västra Frölunda
#4
8 maj 2008 kl 10:26
Gilla
Det finns två kaliberingslägen under settings menyn, en för gång och en för löpning.
Så du får välja vilken kalibrering du ska använda innan du startar.
1973 • Ystad
#5
8 maj 2008 kl 15:28
Gilla
Jag kalibrerade också på 1 km och fick riktigt hyfsad överensstämmelse, slog på ca 20 m per km som mest. Men det var först efter att jag hade gjort plats för sensorn att ligga horisontellt i skon. Innan dess funkade den inte alls. Så har man inte Nike+skor så får man ev hitta en annan lösning men den ska nog helst ligga horisontellt för mest exakthet?!

När det gäller farten så är accelerometrar ganska känsliga, så man ska nog kalibrera om om man har stor variation på sina tempon.

Lycka till Susann och Martin!
Lars K
1953 • Malmö
#6
20 juli 2008 kl 20:30 Redigerad 20 juli 2008 kl 20:41
Gilla
Jag har haft Nike+ ett tag nu och är mer än nöjd, iofs bara sprungit ca 17 gånger men de 10-12 som jag kollat mot rundor som jag mätt med cykel har det sammanlagt varit mindre än 1% fel. Även mot gmap-pedometer har det stämt bra.
Hade faktiskt inte väntat mig att den skulle fungera så bra.

Kalibrerat på en kilometer löpning och gång men den gången jag gick 14 km slog den ca 7% fel. Men jag vågar inte kalibrera om eftersom den funkar så bra på löpningen.

Graferna på Nike+ blir lite konstiga och får konstiga hack i hastigheterna. Om man har offentlig profil kan man se alla sina Nike+ data på slowgeek.com.

Tex om man upprepar kortare sträckor ca 3 km blir de inte samma från gång till gång men totalt på 8 – 15 km verkar den stämma förvånansvärt bra. Troligen är den inte helt tillförlitlig på aktuell hastighet.

Sensorn mäter steg och tid som foten är i backen. Ju fortare man springer desto kortare tid är foten i kontakt med backen.

En piezoelectric sensor (tryckkänslig) mäter. Lär fungera även ovanpå skon, lär vara viktigt att den sitter stabilt. Har för mig att det är samma typ av material som alstrar pipljud i olika apparater, i tändare med elektrisk gnista är det ett piezoelektrsk material som får en smäll och alstrar strömmen. http://en.wikipedia.org/wiki/Piezoelectric

Nike+iPod Dissection http://www.sparkfun.com/commerce/present.php?p=Nike_iPod-Internals


P.S.
Alla data som Nike+ samlar in och skickar till Nike finns som fullt läsbara data i .xml filer på iPod nanon.

Adressen är något som det här:
[disk]:\iPod_Control\Device\Trainer\Workouts\Empeds\[mottagarens ID nr]\ [synkade och ej synkade]
Jimmy P
1974 • Göteborg
#7
21 juli 2008 kl 14:56
Gilla
Hej!
Jag köpte en tillsats via e-bay som sätts fast i skosnöret. Jag har en sådan uppsättning alla mina uppstättningar av löparskor.

Fungerar perfekt och är lätt att flytta den lilla tygpåsen.

De kostar runt 50 kr har jag för mig. Bra kvalitet och funktion.

Mätarn i i-poden visade 1 km för mycket på Göteborgsvarvet - dvs en diff på ca 5%.

Jag har inte ställt in den utan låtit den varar som den är.

/Jimmy
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.