Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 6486 visningar

Hur vet jag att jag köper rätt skor?

Borna
1989 • Uppsala
#1
5 augusti 2012 - 18:03 (Redigerad 5 augusti 2012 - 18:04)
Gilla
Hej!

Det är dags för mig att skaffa ett par nya pjux. Mina förra skor har börjat göra så att jag får ont i knät rätt extremt efter cirkus 2.5 kilometer, vid 3 kilometer kan jag knappt gå normalt. Jag reagerade lite på om det skulle vara mina skor det var felet, så jag har lagt spån på nya. Mitt största misstag med mina första skor var att jag plockade de på reabordet vid stadium, aldrig tänkt eller tyckt att jag kanske har överpronation eller inte etc.

Hur som helst, jag for till löplabbet och blev rätt frälst utav servicen de erbjuder där, första gången så kom vi fram till efter sex skor att Nike Zoom Structure 15 satt som smäck på mig! Hann aldrig återkomma på skorna men jag for ner till de nu igen i veckan och prövade gå lite och jogga 40-50 meter.

Problemet var den nya personen som hjälpte mig, hetsade och var allmänt otrevlig, i slutändan så sa hon att skon var för liten för mig att jag borde pröva upp en hel storlek. Skon kändes allmänt stor och efter det kände jag att jag avvaktar tills jag frågar runt, jag är inget proffs på löpning och skor, det är en lättare hobby som jag vill börja ta ett steg längre.

Löplabbets skor/service/hjälp verkar bra, visst, men det hela känns som ett stort försäljningsknep, "spring 30 meter, gör så, gör så, känns bra? då blir det 1900:-" - antagligen är jag knäpp, eller så vet jag inte om jag får rätt hjälp för att hitta skor som passar mig perfekt.

Jag är storlek 44, zoom structure satt som smäck i storlek 44, men personen sa att jag bör ha 44.5 om inte 45. Hon berättade att personer som springer får lätt skador i tår och leder om man har för små skor. 44.5 förstörde hela den där "perfekta" fitten som jag fick utav 44.

Någon som har tips på hur jag hittar rätt skor?
1981 • Luleå
#2
5 augusti 2012 kl 18:14
Gilla
Storleksmässigt brukar det räcka med 5mm vid tårna, springer du marathon eller längre kanske du vill ha en cm till godo.
Borna
1989 • Uppsala
#3
5 augusti 2012 kl 18:27
Gilla
Hej Christer!

Så egentligen så blir 44 bra som det var?
1981 • Luleå
#4
5 augusti 2012 kl 18:36
Gilla
Det vet jag inte, vet inte hur stora fötter du har :) tycket själv att man känner ganska snabbt själv. Gå efter komfort och känsla, känns de för stora så är de mest troligt för stora.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#5
5 augusti 2012 kl 19:09
Gilla
Känns de bra så är det rätt storlek - oavsett vad "experten" i butiken säger. Sist jag följde "expertens" råd med att gå upp i storlek så resulterade det i skor som inte satt bra och så småningom resulterade i löparknä :P Nu köper jag bara skor som sitter som en smäck - och jag köper de från UK eftersom priserna på skor är helt galet dyrt i Sverige.
1970 • Järfälla
#6
5 augusti 2012 kl 19:17
Gilla
Har du valt stl och modell redan så beställ på nätet (wiggle eller startfitness t.ex.) så slipper du bli sur över priset också (även om jag egentligen tycker det är dumt att utnyttja lång tid hos löparexperterns och sen beställa, men herregud, halva priset, liksom). Själv kör jag på samma gamla märke o modell varje år så det blir inte så dyrt.
Kristoffer Pehrson
1977 • Solna
#7
5 augusti 2012 kl 21:53
Gilla
Har också blivit lurad att köpa ett par för stora skor hos Löplabbet. Slutade med att dessa 1600kr skor blev stående på hyllan. Tycker att många skor töjer sig (dock inte alla så lite försiktig bör man vara). Kör Nike lunarglide som mängd och längd sko och de brukar töja sig ganska mycket. Kör ett par lunaracer som tävlingssko och de töjer sig inte mycket. Kör på de 44 som du tyckte passade bra!
Borna
1989 • Uppsala
#8
5 augusti 2012 kl 22:29
Gilla
Richard: Tack, jag ska nog satsa på storlek 44 av de jag har spanat in innan!

Nina: Tack så hemskt mycket! jag sparar nästan 800 exl frakt på de skorna jag har tänkt köpa via Wiggle! otroligt tacksam för länktipset!

Kristoffer: Tack för tipset. Jag kommer skippa Löplabbet och köpa från England istället.
Borna
1989 • Uppsala
#9
5 augusti 2012 kl 22:33
Gilla
Men så om en sko sitter väldigt bra i foten, är det en bra sko för det? Jag menar, speciellt om man är nybörjare inom fältet löpning eller ja, i vilken sport som helst: något som sitter bra, i detta fall, en sko behöver inte betyda att det är bra i längden? När jag sprang hos löplabbet så visade det sig att med Zoom Structure skorna så sprang jag rakt med benet och fick bra med stöd och hjälp via skon, vilket jag tyckte lät bra, vilket resulterade i att jag med stor sannolikhet kommer skaffa de skorna.

När ni väljer ut en sko, hur gör ni för att veta att det är en bra sko just för dig?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.