Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 21134 visningar

Tejpa löparknä?

1983 • Bromma
#1
5 augusti 2012 - 22:45
Gilla
Är det någon här som har erfarenhet av att tejpa med kinesiotejp? Om det fungerar så skall jag absolut pröva. Jag blir ju tokig när man måste avbryta pass efter 2km trots 5v vila.

Om någon dessutom har nån bra video på hur man tejpar på bästa sätt så vore jag tacksam.
Madeleine Lenke
1973 • Florida
#2
5 augusti 2012 kl 23:37 Redigerad 5 augusti 2012 kl 23:45
Gilla
Jag tejpar halsenan da och da samt ena knat. Kinesio Tex Tape ar i min mening betydligt battre an KT-Tape. Den sitter sa mycket battre. KT-Tape haller inte alls lika bra. KT-Tape ar forklippta remsor. Du kan lika garna klippa Kinesio Tex Tape sjalv i langder som passar (se bar till att klippa runda horn sa sitter tejpen battre).

Om du valjer att kopa KT-Tape sa ligger det en broschyr i forpackningen som beskriver hur man tejpar.

Pa KT-Tapes hemsida sa finns videoklipp for varenda tankbar akomma. Ga till "How To". http://www.kttape.com/

Har ar direktlanken for just loparkna: http://www.kttape.com/instructions/full-knee-support/

Dessa tekniker funkar givetvis med vilken tejp du an valjer att anvanda.
HR
1972 • Stockholm
#3
6 augusti 2012 kl 07:48 Redigerad 6 augusti 2012 kl 08:13
Gilla
Kinesiotape har hjälpt mig lite grann när jag hade känningar.

Däremot så hjälpte djupmassage av utsida lår bättre, från strax ovanför smärtpunkten och uppåt hela vägen. Samt att rulla benet på en s.k. skumrulle. Inte skönt, men effektivt. Stretchade sätet lite extra och har tagit för vana att sitta i "halv" skräddarställning lite då och då, med den sida som har spökat med hälen in mot kroppen och sulan mot andra lårets insida.

Har man fått utvecklat löparknä så har man ju en inflammation där och den kan man inte tejpa bort. Lindring, kanske, men man bör ju inte springa på ett utvecklat löparknä under den fasen.

Leif Höglund
1978 • Stockholm
#4
6 augusti 2012 kl 20:07
Gilla
Det är bättre att behandla din skada än att tejpa bort symptomen.
Madeleine Lenke
1973 • Florida
#5
6 augusti 2012 kl 20:46 Redigerad 6 augusti 2012 kl 20:46
Gilla
Tejpen ar bra, men det ar inget som gor underverk och botar inflammationer! Tejpen ska nog ses som ett forebyggande hjalpmedel, inte som nagot mirakelframkallande botemedel. Tejpen kan hjalpa till att reducera smartan och avlasta trycket pa en inflammerad muskel i ett akut skede om man vilar eller ar under rehabbehandling - men man ska inte tro att det ar fritt fram att trana pa som vanligt bara for att man har en tejpbit pa knat.

Ar man i ett akut skede av en halseneinflammation eller ett loparkna sa far man nog se till att behandla det med andra medel.

Jag kanna av halsenan ibland och ett kna ibland, mer ett obehag an ren smarta och da tycker jag tejpen funkar bra for att avlasta en aning.
1983 • Bromma
#6
7 augusti 2012 kl 09:07
Gilla
Jag har sprungit 2km de senaste 5-6 veckorna. Försöker att rulla på petflaska men det gör sjukt ont :)

Om man kan tejpa så att man kanske kan få igång löpningen lite så vore det trevligt. Men jag får fortsätta att stretcha ändå såklart. Nått måste man ju försöka med.
1980 • Åby
#7
7 augusti 2012 kl 21:53
Gilla
jag knallar runt med tejp sen en dryg vecka tillbaks med kinesiotape (kindtape) efter lite prat med Pierre Söderfjord på Creativ Friskvård i Linköping och tycker mig ha fått önskad effekt.
Kinesiotapen ger bara ökad cirkulation kring området man tejpar så det är inget prat om att "tejpa bort" symptom på något sätt, för sånt använder man andra typer av tejp, den här är så mjuk och följsam att jag har svårt att tro hur man kan få för sig (även om det sägs så) att den skulle ge ökad stabilitet.

Om inget annat funkat - testa, bra guider på hur man tejpar finns här: http://www.rehabtape.se/

Ska kanske tillägga att jag inte är tejpad för just löparknä utan en förmodad överbelastning av den inre lårmuskeln i kombination med dålig stretch och stela sätesmuskler.
HR
1972 • Stockholm
#8
7 augusti 2012 kl 22:17 Redigerad 7 augusti 2012 kl 22:21
Gilla
Mattias: jag har tejpat för ungefär samma, och det är en helt annan grej än löparknä. Efter långtidsskada och "felställd" muskulatur så fick jag nya felställningar runt knät när den gamla felställningen i muskulaturen var upptrasad efter behandling - kroppen hade ju vant sig vid felställningen under ett par år. Tejpningen hjälpte mig över tröskeln och att träna upp min normala rörlighet i knät.

Det kändes lite lustigt i början men den lilla korrektionen hjälpte.

Jag var precis som du riktigt stel i arsl... ...sätet samt hade en i princip helt inaktiv vastus medialis, som faktiskt gick ganska fort att väcka till liv igen. Men jag hade ingen kontakt alls med den vid början av behandlingen (!).

Löparknä är lite knepigare och jag tror att man kanske bara kan tejpa "förebyggande" i vissa fall.

Har man redan fått det fullt utvecklar så tror jag dock inte att det kan hjälpa speciellt mycket med tejpning. Det är ju en slags friktionsskada och den irritationen av senan är jobbig att komma tillrätta med överhuvudtaget. Och då är löpträning i princip uteslutet.

Kanske att man kan avlastningstejpa under rehabperioden?
Ska kolla igenom videolänken och se om man kan lära sig något matnyttigt.


Jag utvecklade aldrig löparknä men hade känningar som jag kom tillrätta med bland annat med hjälp av kinesiotejp av lårmusklerna på främre utsida lår. (Inte jag själv som tejpade dock). Sedan sprang jag mig igenom krämpan på ett par pass och är idag i princip besvärsfri.

Jag sprang en kilometer under tre minuter för någon knapp månad sedan och då pingade det dock till på samma plats, så då förstod jag att jag skulle ta det lugnt och be min sambo knåda igenom muskulaturen samt att jag skulle skärpa mig och göra mina förebyggande övningar. Jag håller inte riktigt för hög fart längre än någon kilometer eller två utan siktar idag på att börja mer med distansträning i lugnare tempo så muskulaturen kommer ikapp flåset. Det är surt att börja om men jag känner att man har mycket gratis sedan tidigare. Krämporna är både nya och gamla. :-(

Idag tejpar jag inget och försöker att se till att springa utan "hjälpmedel" så långt som möjligt, men kan tänka mig att tejpa vid behov.
HR
1972 • Stockholm
#9
7 augusti 2012 kl 22:23
Gilla
Mikael: hur rehabbar du och hur länge har det pågått? Vad gör du för stretch och vad gör du för övningar för att bli bättre?

Dana
1965 • Helsingborg
#10
7 augusti 2012 kl 22:32
Gilla
jag tror faktisk att man kan stabilisera senor och musklar med tejpen. beroende av vad är det för skada.

här har dom bra tips:
menhttp://www.löparknä.se/loparkna-behandling

HR
1972 • Stockholm
#11
8 augusti 2012 kl 19:18
Gilla
Mikael:
En stretchvariant jag kör för mina känningar är ungefär som framsida lår. Om du har känningar på vänster sida/knä så greppa under vänsterfoten med höger hand och stretcha i ett läge där vänster ben/knä är bakom höger och du drar lite i vinkel ut snett bak mot höger. Du känner ganska omgående när det är lagom långt bak. Inga ryck utan lite snällt töj. Tvärtom för andra sidan.

Dana: man kan absolut stabilisera upp med tejp - det är ju det som är grejen och det fungerar ju bra. Men, jag tror inte att det är så värst givande att tejpa en pågående inflammation och sedan försöka springa på det.

Det finns andra typer av sen/ligamentskador där man tejpar upp medan det läker, bland annat tejpade en kompis upp något ligament runt knät när jag bodde utomlands. Det var ca tolv år sedan, så tejpning av skada är ju inget nytt direkt. Han fick tejpa hela sommaren, vilket på Nya Zeeland innebär sju-åtta månader. Sedan var det "klart". Men det rörde sig inte om en inflammation.
Anders Nyman
1965 • Örebro
#12
8 augusti 2012 kl 19:33
Gilla
Man bör nog heller inte underskatta placeboeffekten när det gäller tejp:)
HR
1972 • Stockholm
#13
8 augusti 2012 kl 20:37
Gilla
Jepp, jag tejpar fartränder och det minskar turbulensen när jag springer. Glömde tejpa idag och då blev det inte sub20 på 5km.
Absolut tejpen som gjorde det. Uppvärmning är överskattat, det är bara att tejpa och köra! ;-)
1983 • Bromma
#14
8 augusti 2012 kl 20:45
Gilla
Det jag har gjort är väl att jag har vilat från löpningen i 5 veckor(förutom 2km förra veckan). På kvällarna rullar jag på petflaska. Dessutom försöker jag att sitta i skräddarställning med ena benet och som stretcha knät så.

Ingen aning om jag gör rätt men det är vad jag har gjort.

Jag tänkte prova med tejp och kolla om jag kan börja löpa lite igen. Jag har ju ändå vilat i 5 veckor. Jag sprang 2km förra veckan och direkt när jag började känna av knät så avbröt jag.
Dana
1965 • Helsingborg
#15
8 augusti 2012 kl 21:26
Gilla
@ henrik, håller med dig jag skrev det också att det beror på vad är det för skada. fast även om det är en inflamation kan man tejpa men det betyder inte att man kan springa. jag har tejpat igår min arbetskollegas knäet som spelar golf och rekomenderade villa i minst två veckor.
@anders, jag tejpade iigår kväll min hand och känslan jag fick direkt efteråt var allt men inte placebo. konstigt nog det var kyllande känslan i kanske 10 minuter, sen var den normal igen;)
1983 • Bromma
#16
9 augusti 2012 kl 20:43
Gilla
Jag har gått med tejp idag. Prövade lite löpning ikväll men avbröt då jag kände av knät efter 2km. Jag tänke pröva om några dagar igen.

Vad händer om man trotsar smärtat och bara öser på? Förstör man knät för all framtid då eller? Jag vill ju springa!
Margit S
1961 • Luleå
#17
10 augusti 2012 kl 16:47
Gilla
Ja, du förstör för dig. Det blir så pass inflammerat att det läker med ärr och då blir det aldrig som det har varit. Jag vet....och ångrar mig. Men nu är det för sent! Spring INTE med smärta!
Jenny Sundqvist
1973 • Rönninge
#18
3 september 2012 kl 15:32
Gilla
Hej Mikael,

hur har det gått för dig? Jag är nyfiken för att jag själv har löparknä. Enligt min naprapat är det sätesmuskeln som ska stretchas, han menar att det inte behövs rullas på foamroller osv, då det är just i sätesmuskeln som senan är fäst. Jag ska inte heller vila, utan springa ca 5 min, sen gå ett par minuter, springa 10 min osv. ALLTID avsluta så fort det gör ont.

Är anmäld till halvmaran 15/9 men det ser ju ganska mörkt ut.....kommer ca 10 km nu innan smärtan dyker upp.

Ställde just frågan ang. kinesiotejp i forumet innan jag så att ni skrivit om det här. Har du testat, funkar det?

Jenny

Mikael Hård
1986 • stockholm
#19
8 maj 2014 kl 13:44
Gilla
Hej! Naprapaten här.

Ett löparknä kan bero på många olika saker. Inte sällan en förändrad biomekanik i ryggraden som i sin tur skapar en överbelastningskada vid infästningen av det s.k Tractus Iliotibialis på utsidan av knät.
Det kan också bero på otillräcklig muskulär balans och styrka runt bäckenet.

Oavsett orsak är KINESIOTEJP alltid med i rehabiliteringen av denna skada. Genom att tejpa utsidan av hela låret, och en extra kortare tejp med högre stretch just över smärtområdet, kan man avsevärt förkorta läkningstiden. Det är också viktigt att använda tejpen på längre sikt efter att symptomen har lagt sig. Detta för att minimera risken får återfall.

Se för guds skull till att köpa en tejp som fungerar och sitter på bra. Jag använder alltid ARES kinesiotejp från funktionsfokus.se numera. Mycket hög kvalitet till rimligt pris. Det finns alldeles för mycket dåliga fabrikat på marknaden.

Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.