Löpning Kost & Näring 9 inlägg 6277 visningar

Långlopp ... och lösgodis

hernwall
1966 • handen
#1
30 augusti 2012 - 06:58
Gilla
Har funderat på detta ett tag, och brinner av nyfikenhet av att höra era tankar - allt från de där härligt subjektiva till hänvisningar till forskning och studier.

Såhär. Ofta finns en skål med lösgodis på lång/ultralopp, både utmed banan och efter målgång. Det tipsas också om att slänga i sig lösgodis (här är det ofta mer noga vilken sort) inför långlopp, kanske fr.a. maror.

Alldeles bortsett frågan om huruvida mycket små/lösgodis är slakteriavfall eller inte, så är jag nyfiken på:

* Finns det belägg för att just den form av "energi" som finns i lösgodis har en positiv effekt, eller är det en fråga om placebo? (Inget ont i placebo! Det är en alldeles strålande mental grej, som vi kan och bör utnyttja mer!)

* Om det är en positiv effekt, vad är det då som ger denna effekt? Raffinerat socker? Om så, det måste väl finnas bättre alternativ, som fungerar även vid (före, under, efter) långlopp/ultra? Eller är det något annat?

Gärna personliga tankar. Gärna pekare mot forskning. Gärna tips på annat som Du tycker fungerar väl så bra som geléråttor.

Kör hårt!
1980 • Karlstad
#2
30 augusti 2012 kl 08:03
Gilla
Tror allt handlar om att det är lätttillgängliga snabba kolhydrater. (socker)

Bättre alternativ kan säkert diskuteras, men tror man på tillverkarna av geler, sportdrycker och annat div tränings/tävlingsmataktiga prylöar så har de den bästa samansättningen av kolhydrater som snabbt tar sig ut i blod eller lagras in i muskler.

Själv körde jag alltid med Vitargo Carboloader inför lopp tidigare, men har mer eller mindre slutat. Kanske främst för att jag nu kör än längre lopp och ska man vara ute i 11-12h spelar det inte så stor roll om kolhydratdepån räcker i 2 eller 3 h, man måste i alla fall kunna konsten att tillföra under loppets gång. Under loppen använder jag mig (sparsamt, pga magbekymmer) av specialtillverkade kakor och geler. Har ibland gjort egna energikakor och ofta kört med snickers och kan inte säga att jag märker så stor skillnad. Geller av olika slag har jag inte lyckats ersätt med något annat. De tycker jag har effekt som inte uppnås hur som helst, men de är också livsfarliga för magen...

Min slutsats är att det viktigaste är att få i sig energi som kroppen kan ta upp rellativt hastigt. Gillar man att goffa gelegrodor medans man springer så funkar det säkerligen nog bra. Tycker man att det är lättare att suga i en gel och skölja ned med vatten så är det nog lika bra.
1963 • Örebro
#3
30 augusti 2012 kl 08:35
Gilla
Jag äter nästan aldrig godis i vanliga fall men inför de två maratonlopp jag gjort har jag laddat med Ahlgrens bilar, både de vanliga men även de sockersaltade med lakritssmak.

Varför? Helt enkelt mängden kolhydrater i förhållande till vikten/mängden mat. Inför första loppet (Stockholm) åt jag för mycket mat i laddningen, kände mig tung och fick uppsöka bajamaja. Inför andra loppet (Månkarbo) åt jag inte mer än normalt, snarast mindre, och kompletterade med bilarna. Upplägget passade mig perfekt.

Placebo eller inte, vem vet? Kanske räcker kolhydratinlagringen ändå men när godispåsarna åker fram ett par dagar inför loppet vet man att det är dags.
Per K
1974 • Västerås
#4
30 augusti 2012 kl 09:10
Gilla
...och jag har stor tilltro till Snickers =) Fast jag vet inte om det rent energimässigt är bättre/sämre än bilar, gelehallon etc...
_
_
#5
30 augusti 2012 kl 10:32
Gilla
Om det är sockret man vill åt måste ju en vanlig sockerbit vara "renast". Druvsocker snabbare. Godis innehåller andra kemiska tillsatser och chokladen dessutom en massa fett som man antagligen inte behöver när man springer. Huvudsaken är ändå att man mår bra oavsett ovanstående. Själv skulle jag nog må tjyvens om jag stoppade i mig godis innan löpning.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
30 augusti 2012 kl 10:51 Redigerad 30 augusti 2012 kl 10:51
Gilla
Godis under lopp upp till marathon för hårdsatsande fulltränade löpare är sannolikt mest skadligt pga att det binder vatten och kan ge magproblem. Om man behöver socker under loppet är i så fall sportdryck bättre eftersom det tas upp bättre och vätska kommer med som oxå kan vara bra.

Men 1-2 dagar innan marathonlopp kan det fungera väldigt bra med godisladdning då man har kontroll på mängden kolhydrater och det kanske förhoppningsvis är smakligt, annars kan man välja annat
1977 • Eskilstuna
#7
30 augusti 2012 kl 11:10
Gilla
Jag har kört med Salmiak Creme som gel-ersättare. Däremot har jag aldrig testat gel så jag kan inte jämföra effekten. Har inte ens tillräcklig erfarenhet att säga om det har någon effekt alls.

Men man kan ju kolla på näringsvärdena/100g.
Finns ju olika gel'er men vi kan ta Maxim som exempel:
Energi: 1156 kJ / 272 kcal
Protein: 0 g
Kolhydrater: 68 g
Fett: 0 g
Salmiak Creme:
Energi 2415 kJ/577 kcal
Protein 7 g
Kolhydrat 52 g
Fett 38 g

Ett 6-pack Salmiak Creme om totalt 108g kostar 10kr
Har inte full koll på vad 100g gel kostar men runt 25-30kr iaf.

Tycker man inte om Salmiak så kan man köra Nöt Creme
1969 • Göteborg
#8
30 augusti 2012 kl 12:45
Gilla
När jag springer distanser över marathon intar jag vanligen bara energi i form av läsk, gärna någon form av cola-dryck, gärna tämligen avslagen. Man är olika, men jag föredrar att inte äta något. Möjligen slinker några jordnötter ner, mest för sältans skull. Ska väl nämna att jag varit ute i tio mil som längst, distanser utöver det kan kanske kräva annat.
1961 • Lomma
#9
30 augusti 2012 kl 13:03
Gilla
Nötcreme kan kanske klassas som lösgodis, och i säfall tycker jag mig märka en viss effekt när jag stoppar i mig några paket vid 20 km-rundor och allt däröver. Tar väldigt lite plats plus att det inte känns som några "konstigheter" vad gäller tillsatser. Bra nödlösning när man inte vill hälla i sig för mycket av den sportdryck som serveras tex vid LL! Kanske placebo-effekt, vad vet jag, men det känns som ett vettigt komplement som landar snällt i magen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.