Löpning Skador & Rehab 23 inlägg 19709 visningar

Känsla av andnöd och ont i hjärtat?

Angela kle
1989 • Borås
#1
30 augusti 2012 - 22:21
Gilla
vart jättetrött nu i en veckas tid och lite ont i halsen, men imorse kände jag mig relativt pigg och hade ej ont i halsen så körde ett pass, blev bara 5 km för fick en diffus värk i hjärtat och blev väldigt trött! Efteråt kom en känsla av att jag fick för lite luft, trots att jag andades normalt och pulsen kändes stabil.. Känndes såhär i flera timmar, och fortfarande en kvarvarande känsla utav för lite luft!
Var tvungen att vila i flera timmar efter mitt korta pass, blev helt slut!

Brukar normalt vara ute och springa över milen varje pass, och springer flera ggr i veckan..

Vad kan det vara för fel? Tänkte ringa vårdcentralen imorgon iaf..
< < < 1 2 > > >
Christian
1980 • Gävle
#2
30 augusti 2012 kl 22:58
Gilla
Tror nog inte att det är hjärtat som gör ont, skulle tippa på lungan.
HR
1972 • Stockholm
#3
30 augusti 2012 kl 22:58 Redigerad 30 augusti 2012 kl 23:04
Gilla
Om inte pulsen skenat iväg helt galet och så låter det som en "normal" överansträngning i samband med att du inte hunnit få ut infektionen ur kroppen och kroppen ville helt enkelt inte vara med. Därmed inte sagt att det är lindrigt. Upplevs det jobbigt så är det jobbigt.

Ta det mycket lugnt och se till att du får vila ut och var inte blyg för att ringa vårdscentralen om du inte känner dig frisk.

Jag tror att din bröstsmärta kan bero på att dina bröstmuskler (pectoralis minor) och "scalenerna" som bägge är accessoriska inandningsmuskler (hjälper till) har blivit överansträngda och gett bröstsmärta. De blir ju mer ansträngda ju mer du tar i om du och det känns då värre.

Så antagligen rent muskulärt och kopplat till andningsapparaten. Och ofarligt. Det kan sitta i ett tag.

Men som sagt, känner du dig osäker eller fortfarande sämre så ska du inte tveka att ringa vårdcentralen.
Micke Larsson
1971 • Norge
#4
30 augusti 2012 kl 23:04
Gilla
Kan nog vara allt från lågt blodtryck eller gaser till hjärtinfarkt. Vore det mitt liv skulle jag åka till akuten. Jag säger inte att det är vettigt, men jag vill inte bli en av alla dem som dör obehandlade för att någon trött och bitter vc-läkare surnar till eftersom man stör dem i kafferasten. "Diffus värk i hjärtat" kan ju vara något som i allra högsta grad är värd att ta på allvar.

Klart att man kan hitta en bra och ambitiös läkare på en vårdcentral. Jag har hört att det ska finnas sådana. Å andra sidan har jag också hört att Elvis lever.
HR
1972 • Stockholm
#5
30 augusti 2012 kl 23:09 Redigerad 30 augusti 2012 kl 23:10
Gilla
Micke;
ja, jag har färska historier om avfärdande läkare. Inte för mig själv, men senast idag fick jag en historia att lägga till.

Vad gäller diffus värk i hjärtat så är det oftast kopplat till det som jag beskrev i förra inlägget. Är pumpen krånglande så brukar smärtan vara lite skarpare (fast man har egentligen inte ont i själva hjärtat) och med utbredning ut mot vänster arm.

Dessutom brukar pulsen vara oregelbunden, ev dubbelslag och rusande. Då hon skriver att pulsen varit stabil så hoppas jag mer på bröstmuskulaturen än på hjärat.

Men, det är en internetdiagnos som kan vara lika vilseledande som en trött och bitter vc-läkare förstås. TILLÄGG: Jag vet inte om sjukvårdsupplysningen skulle vara behjälplig heller. Men jag skulle ringa dit först om jag inte upplevde det som "akut" längre.

Är det akut så är det, och då duger inte vårdcentralen tycker jag. Chansen att man får en bra läkare är större på akuten.
1978 • Malmö
#6
30 augusti 2012 kl 23:10
Gilla
Hade något liknande för många år sedan. Inflammation på hjärtat sa de och skickade hem mig med voltaren och order om att vila. Det var efter blodprover, EKG och ultrljud. Men jag var så trött att jag blev andfådd av att gå snabbt.
HR
1972 • Stockholm
#7
30 augusti 2012 kl 23:15 Redigerad 30 augusti 2012 kl 23:15
Gilla
Henrik E: hjärtmuskelinflammation?

Det kan vara allvarligt. Jag kan eventuellt ha råkat ut för det själv en vinter då jag sprang med feber och svimmade i elljusspåret och vaknade upp en kvart senare. Släpade mig hem och hade en hjärtfrekvens som var skyhög och mådde illa. Fick lite dödsångest av det men var ju ung och korkad och vågade inte säga till någon. Efter att ha varit däckad ett par dagar gick jag till - vårdcentralen - där jag fick en präktig utskällning.

Läkaren sade att jag kunde haft en hjärtmuskelinflammation och det var tur att jag var "ung och stark". Han menade på att det är mycket svårt att i efterhand veta om jag hade haft en och att eftersom jag efter två tre dagar var såpass bra att jag var uppe och gick och inte hade skenande hjärta så skulle jag bara ta det lugnt. Och inte träna på ett tag, tills jag kände mig stark igen.
Angela kle
1989 • Borås
#8
30 augusti 2012 kl 23:16
Gilla
tack för svar! Försökt söka på de på internet men inte hittat ngt bra.. Tänkt ringa vårdcentralen imorgon iaf för känner mig fortfarande trött och inte frisk.. Lika bra att kolla upp de på Vårdecentralen, förhoppningsvis får man träffa en bra läkare!!


Micke Larsson
1971 • Norge
#9
30 augusti 2012 kl 23:25
Gilla
Henrik R: "Är pumpen krånglande så brukar smärtan vara lite skarpare (fast man har egentligen inte ont i själva hjärtat) och med utbredning ut mot vänster arm."

Jag känner två personer som genomgått hjärtinfarkter utan att känna någon smärta alls, varken i armar eller hjärttrakten, bara en väldig trötthet. Men nu ska vi väl inte måla fan på väggen, 23-åringar brukar ju inte få den typen av åkommor.

Lycka till hur som helst, vilken väg du än väljer.

HR
1972 • Stockholm
#10
30 augusti 2012 kl 23:28
Gilla
Krya på dig och lycka till. :)

Jag skrev som jag skrev eftersom jag har haft "hjärthugg" på riktigt (antagligen) och jag har haft "hjärthugg" som visade sig vara rent muskulärt och skillnaden är rätt stor om man upplevt bägge. Det senare gick jag med längre tid och var då riktigt orolig, men det var all styrketräning som gjort mig stel i bröstmusklerna och när jag sedan skulle ta i så strålade det ut i armen på "hjärtattacksmanér" - men det var i det fallet helt ofarligt. Det jag skrev om här i inlägget ovan var riktigt obehagligt och nu när man varit med om bägge så är jag ju mer luttrad och mindre orolig.

HR
1972 • Stockholm
#11
30 augusti 2012 kl 23:30 Redigerad 30 augusti 2012 kl 23:30
Gilla
Micke; det är helt sant det du säger - man kan ha så olika symtom vid hjärtattack att den ena inte behöver vara den andra lik. En plötslig trötthet som man inte kommer ur är en klassiker, men som du säger; extremt ovanlig hos yngre förmågor.

Man kan inte ta det jag skriver som sanning annat än det fall där jag själv upplevde det och de fall där jag känner folk som har hjärtproblem; min mamma och en före detta kollega, som jag pratade med just idag om hjärtproblem.

Mvh Henrik
1978 • Malmö
#12
31 augusti 2012 kl 09:35
Gilla
Jo visst kan det vara allvarligt. Det var därför de körde alla tester på mig och la in mig på TIVA i Lund för observation under natten. Men innan kvällen kom så kom det en läkare och sa att jag var för ung och i för god form för att det skulle vara något annat än inflammation.
Idag har jag iof sig en pacemaker men det var nog inte relaterat till det utan det har att göra med en för svar signal till kammaren som gör att jag svimmar sisådär en gång i halvåret. Något jag tydligen tränat mig till genom att jag fått så låg vilopuls. Men för att det ska hända räcker det nog inte med att träna, man ska nog ha anlaget för det också.
1952 • Varberg
#13
31 augusti 2012 kl 09:39
Gilla
Precis som Micke skriver. Hjärtinfarkt utan bröstsmärtor är inte alls ovanligt. Inte ens vilo-EKG utesluer infarkt helt. Hursomhelst är man extremt lågrisk som 23-årig kvinna medan däremot hjärtmuskelinflammation är en möjlig orsak. Känner man att något känns verkligt fel och misstänker det ska man få det undersökt.
1956 • PARTILLE
#14
31 augusti 2012 kl 09:41
Gilla
Inte så mycket att diskutera egentligen. Bara att pallra sig till vårdcentralen, men låt Dig inte skickas hem bara så där, förrän Du fått ordentliga besked.
Micke Larsson
1971 • Norge
#15
31 augusti 2012 kl 10:03
Gilla
Stefan: "men låt Dig inte skickas hem bara så där"

Det är därför jag hade valt akuten istället för vårdcentralen. Jag har inte, och ingen jag känner har, skickats hem lättvindigt från akuten. Vårdcentralen, där får man ju vara glad om man överhuvudtaget släpps in. Att de sedan skulle ha godheten att lyssna på och försöka ta tag i ens problem ser jag som tur på lottovinstnivå.
1962 • soest, nederländerna
#16
31 augusti 2012 kl 10:11
Gilla
Har precis haft en virusinfektion på hjärtat. (15kg när det var som värst) och fick medicin för att dra ut fukten. Om du har symtomen med trötthet, andnöd och därtill ser att dina fötter, händer eller mage håller fukten kvar, måste du absolut direkt ta kontakt med läkare.
1961 • Skövde
#17
31 augusti 2012 kl 11:07
Gilla
Vilken diskussion!!! Tag kontakt med sjukvården punkt slut!

Vid minsta misstanke om hjärtproblem eller stroke tar man kontakt med sjukvården omgående och man väntar inte tills vårdcentralen öppnar...



1961 • Skövde
#18
31 augusti 2012 kl 11:17
Gilla
http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Hjartinfarkt/


Sök vård
Ring alltid 112 efter ambulans om:
•du har en stark, tryckande eller krampartad smärta i bröstet som inte försvinner
•du har en diffus, men obehaglig känsla i bröstet som varar i mer än en kvart
•du har bröstsmärtor och samtidigt känner dig andfådd, kallsvettig eller har oregelbundna hjärtslag
•om du är en äldre kvinna med riskfaktorer, till exempel höga blodfetter, övervikt eller rökning, och är andfådd, extremt trött, känner dig utmattad och/eller är illamående.

Observera att det räcker med att 1 punkt av ovanstående är uppfyllt

Angela kle
1989 • Borås
#19
31 augusti 2012 kl 22:24
Gilla
Va på vårdcentralen idag, fick göra EKG och ta ett prov som skulle visa om jag hade någon infektion, eller låg s¨änka.. Men allt var i sin ordning, doktorn tryckte o kände och lyssnade men fann inget märkvärdigt.

Han kunde dock inte förklara vart ifrån den tryckande känslan, och känslan av att få för lite luft kom ifrån. Men eftersom de kändes bättre så åkte jag hem, men strikta order om att uppsöka akuten eller akut vårdcentralen om det kvardröjer, eller blir värre över helgen! Men just nu känns läget stabilt, och är pigg :)

Förmodligen är de någon muskulärt som ger mig känslan av för lite luft, men de kan ochså vara hjärtsäcken elr ngt liknande påstod doktorn, men förmodligen bara musklerna.. Men jag avvaktar och ser hur de känns, för orkade inte med flera undersökningar idag,känns ju vädigt mkt bättre :)
Ann-Louise Zander
1982 • Hässleholm
#20
31 augusti 2012 kl 22:33
Gilla
Fick du ditt blodvärde kontrollerat? Det där med för lite luft känner jag igen. Ett ständigt behov av att gäspa utan att lyckas dra ned luften tillräckligt djupt gav mig yrsel och dåsighet. Efter att ha läst på forum kom jag fram till att det kunde röra sig om att blodet inte transporterade syret som det skulle. Mycket riktigt hade jag ett blodvärde kring 90 och blev "frisk" med dubbla doser Duroferon.

Man kan ju alltid hoppas att lösningen kan vara så enkel.
Lycka till!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.