Löpning Skador & Rehab 44 inlägg 59572 visningar

Evighetslångt ont i halsen

Anna
1977 • Sverige
#1
8 oktober 2012 - 11:24
Gilla
Jag börjar bli mer än trött på min hals, i typ två månader har den gjort ont, till och från. Vilar jag helt i en vecka blir det lite bättre, springer jag blir det lite sämre. Styrketränar jag kan det antingen bli ingen skillnad eller så vaknar jag dagen efter och har lite ondare och ont upp mot öronen.

I vårvintras tog jag bort halsmandlarna eftersom jag haft mycket problem med halsfluss och även fruktansvärt ont i halsen utan bakterier tidigare. Det värsta ontet var förra våren, sex veckors smärta, till och från så illa att jag inte kunde svälja min saliv utan att nästan börja gråta.

Smärtan nu är inte ens i närheten av något sånt, det är mer som en irritation i halsen och oftast känner jag mig helt frisk för övrigt, jag är inte förkyld men emellanåt känner jag lite hängig. Jag fryser i stort sett från höst till vår så känner jag efter ordentligt kan jag nog lyckas känna mig ganska sjuk, men det beror nog mer på att skelettet börjar frysa till is nu när vintern närmar sig.

Hela den här halshistorien gör att jag aldrig kan springa, gör jag det en gång känns det värre i halsen och så vilar jag och så springer jag en gång och så känns det värre i halsen. Konditionen är som bortblåst och det blir bara motigt och jobbigt de få gångerna jag springer och jag lyckas aldrig få någon kontinuitet i det så att jag kan komma igång igen.

Hur farligt kan det vara att springa med lite halsont om man för övrigt känner sig frisk? Min förra läkare tyckte att jag kunde springa ändå när det inte var frågan om några bakterier. Jag har inte varit till nån läkare nu, men eftersom det har varat så länge utan att bli värre borde det ju inte vara frågan om nån bakterie i halsen. Ska jag bara skita i att det känns irriterat och springa ändå eller ska jag vila från all träning i mer än en vecka och hoppas att det läker ut?
< < < 1 2 3 > > >
1966 • Karlstad
#2
8 oktober 2012 kl 11:54 Redigerad 8 oktober 2012 kl 11:56
Gilla
Om vi råder dig att springa och pumpen lägger av?

I ditt läge skulle jag få klartecken från en läkare istället.
Om du får det; Spring sakta och kort. Se vad som händer, öka om du inte blir sämre.
Men rent medicinskt ska du inte ta råd från oss här ;-)

edit: Under tiden skulle jag hoppa styrketräningen.. motionera lätt för att komma tillbaka.. för mig sliter styrka mer än att jogga lätt.
1978 • Torslanda
#3
8 oktober 2012 kl 12:10
Gilla
Jag har haft precis samma symptom som du. Ont i halsen i ett drygt sex månader nu, har varit hos läkaren och tog en del prover. Inget av proverna gav utslag. Testade att vila i ca fem veckor men utan någon skillnad. Jag tog därför beslutet at börja träna igen. Bra eller dåligt vet jag inte. Mne jag mår psykiskt bättre av att träna och är beredd att ta den risk som det evetuellt innebär att träna med "vad jag nu har i halsen". Har även testat att köra en del tuffare pass baar för att se hur kroppen svarar och jag har i alla fall inte dött än...Funderar ändå på att ta en sväng till doktorn igen och försöka få till en riktig utredning, för även om det går att träna så finns det ju en viss oro och man vill ju alltid känna sig frisk.

Hoppad du får bukt på dina problem..
Markus Segervall
1972 • Jakobstad, Finland
#4
8 oktober 2012 kl 12:17
Gilla
För ett par år sen hade jag också "hela tiden" ont i halsen. Vet ej exakt vad jag gjorde för att slippa det men jag tror en sak var att jag började ha varmare kläder hela tiden, inte bara när jag löpte. På kvällarna före jag gick och sova drack jag också, enl rekommendation av nån, en hel del vatten.
Jag lyckades småningom försiktigt få kontinuitet i mitt tränande och det tror jag är viktigt. Tidigare var det så att jag hade ont i halsen och inte gjorde nåt på en vecka för att sen "ta ut allt det jag missat" på följande löptur, vilket straffade sig direkt med ont i halsen dagen efter.

Min rekommendation: Ha det varmt, drick ordentligt på kvällen, träna väldigt försiktigt till att börja med...men ofta...
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#5
8 oktober 2012 kl 12:48
Gilla
Precis som Peter skriver tycker jag också att du främst ska ta råd från en läkare. Kan ändå som ett tips nämna att jag också drogs med halsont flera veckor i början av förra året. Jag är försiktig med att träna med infektion i kroppen så jag sprang inte alls då. Ändå gav det inte med sig. Det var aldrig så illa att jag gick till en läkare men det gav heller inte med sig. Därför började jag misstänka att det hade något med magen att göra. Stressigt jobb, stressigt hemma... som det kan bli periodvis. När jag "var snäll" mot magen en tid gav det äntligen med sig. Bara ett tips! Det kan finnas andra orsaker än halsinfektion menar jag.
1966 • Karlstad
#6
8 oktober 2012 kl 13:14 Redigerad 8 oktober 2012 kl 13:15
Gilla
Allergi? Vanligare än man tror idag.
Eller "bara" överkänslig oavsett vad tester säger. Jag käkar allergipiller hela våren men har ingen allergi enligt läkare.

Överkurs:
Jag har blivit av med dom flesta skavankerna sen jag la ner allt som har med vetemjöl att göra. Kan vara värt ett försök och är ofarligt.
Anna
1977 • Sverige
#7
8 oktober 2012 kl 14:20
Gilla
Vetemjöl, eller mjöl överhuvudtaget äter jag sällan, äter mest kött och grönsaker, fisk, ägg, frukt. Försöker att inte äta så mycket mejerier men keso och kesella är ju både enkelt och gott. ;) Det låter ju exemplariskt men jag slarvar en del med att äta mat och äter mellanmål flera gånger om dagen istället. Iaf de veckor jag inte har barnen hemma. Det är väl säkert en del dagis- och skolbaciller, men ungarna är ju friska.

Det är inte första gången jag har så här, för tre år sen var jag hos en AT-läkare på vårdcentralen, hon var extremt noggrann och testade allt. Det enda som hittades på proverna var att jag hade haft körtelfeber, nån gång. Förra våren när jag hade så ont i flera veckor odlades det för massor av olika bakterier utan att det hittades nånting. Men egentligen borde jag väl gå till läkaren igen.
Anna
1977 • Sverige
#8
8 oktober 2012 kl 14:24
Gilla
Allergi kanske kan vara nånting. Då är ju frågan mot vad. :D Jag vet att jag försökte mig på allergitabletter i våras, men mitt minne är ju inte vad det borde vara så efter två dagar glömde jag bort dem.
Tanja Werner
1968 • Malmö
#9
8 oktober 2012 kl 14:43
Gilla
Jag lovar, jag jobbar inte för det företaget, men jag kan bara rekommendera ett mundspray som heter ColdZyme, som än så länge finns på Hälsokost, men ska flyttas till apoteket vid årsskiftet, eftersom det nu 'beviserligen' hjälper mot virusar. Och mig har det hjälpt! Sedan blev mina ständiga förkylkningar också bättre av att se till, att jag inte fryser (länge) efter träningen.
Lycka till!
Mikael C
1972 • Älvsjö
#10
8 oktober 2012 kl 15:03
Gilla
Om det inte är en infektion, har du reflekterat nåt om det gör mer eller mindre ont nån tid på dygnet? Jag har haft ont i halsen några gånger på morgonen som sen gett med sig under dagen och har kommit framtill att det troligen beror på att jag snarkat utav helvete under natten! Nu händer det ju inte alltid men nu när det händer känner jag i alla fall igen det...
Caroline Gerdin
1984 • Sollefteå
#11
8 oktober 2012 kl 20:28
Gilla
Jag har haft ont i halsen till och från i snart två år. Har varit hos läkare flera gånger och tagit massor med prover. Är det något jag har lärt mig så är det att halsont kan bero på många olika orsaker, TWAR, underfunktion av sköldkörteln, bettdysfunktion (!) och allergi är bara några av de saker läkarna har föreslagit. Alla tester har dock varit negativa förutom den där bettdysfunktionen (min käke knakar samt förskjuts åt sidan när jag gapar och har så gjort så länge jag kan minnas). Bettskena föreslogs men väntetiden var ett år. Så jag testade att använda omeprazol (saltsyrahämmande). Det hjälpte och när jag slutade ta tabletterna kom halsontet tillbaka. Rådfrågade en läkare på Öron/näsa/hals som sa att jag förmodligen har ett bråck på magmunnen som gör att magsyra pressas upp, framförallt nattetid. Det var alltså frätskador som gjorde ont. Nackdelen med att jag själv börjat med omeprazol var att diagnosen inte kunde bekräftas med kamera då skadorna redan hade läkt (halsontet finns dock kvar längre pga nervretning).

Vad jag vill säga är precis som ovansåtende, kontakta läkare igen. Även om jag lyckades träffa rätt är det ingen hit att självmedicinera sig, det kan bl.a. försvåra diagnosen. Be gärna att få en remiss till specialist.
sabine
1978 • stockholm
#12
8 oktober 2012 kl 20:39
Gilla
Här är en till med ständiga halsproblem! Har sedan i vintras dragits med den ena halsinfektionen efter den andra. Några ggr har det visat sig vara streptokocker men många gånger har det inte visat någonting! Blir tokig snart av att inte kunna träna som jag vill! Ett steg fram och två tillbaka hela tiden i träningen!
Förra söndagen skulle jag springa lidingö tjejlopp men fick bryta efter 2 km för att pulsen va sjukt hög och benen kändes som tunga klossar! Tror jag har tappat lite kollen på hur man ska känna sig om man är frisk...Gick iaf till läkaren efter ett par dagar och det va halsfluss.. Och det har det troligtvis varit alla de andra ggr som proven visat negativt bara det att läkarna inte tagit provet på rätt sätt dvs långt bak i svalget och i minst 5 sek....

Nu har läkaren skickat en remiss till öron näsa hals och jag hoppas på att få operera bort halsmandlarna så snart det bara går!

Blir sjukt trött när läkarna är så stressade att de inte ens kan ta ett enkelt prov på rätt sätt!
Anna
1977 • Sverige
#13
8 oktober 2012 kl 21:15
Gilla
Trist, , men ändå skönt, att höra att jag inte är ensam.

Jag var på gymmet idag på lunchen, körde cx works och ben, framåt kvällen blev det värre i halsen igen. Uppladdningen har iofs varit kass, fest i lördags, ingen riktig mat igår, ingen riktig mat innan träningen, och så sovit för lite två nätter i rad. Nu har jag gått och lagt mig i hopp om att få minst åtta timmars sömn i natt.

Ang. tidpunk för halsontet är det ofta det gör ont eller känns torrt och irriterat när jag vaknar men det blir bättre under dagen, om jag inte tränar, då blir det värre efter ett par timmar. Det kan bli ett läkarbesök nån gång i veckan.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#14
8 oktober 2012 kl 21:26
Gilla
Ja det är klart att du måste få detta utrett hos läkare !
Jag hoppas du får rätsida på detta och kommer kunna springa ordentligt igen.
Håkan
1969 • Lund
#15
8 oktober 2012 kl 21:35 Redigerad 8 oktober 2012 kl 21:56
Gilla
Jag hade exakt samma symptom förra vintern. Framförallt känner jag igen att det kändes torrt och irriterat på morgonen men blev bättre framåt dagen och sedan sämre igen när jag tränade. Jag var hos en öron- näsa- halsspecialist som kom fram till att det kunde bero på reflux (dvs att magsyra kommer upp i strupen som flera andra i tråden redan skrivit om) och efter att ha minskat min kaffekonsumtion och kört en omeprazol-kur i en vecka så var besvären i princip helt borta.
Jag har fått några återfall men det har försvunnit igen efter att jag tagit omeprazol några dagar. Jag håller dock med Caroline, gå till en läkare för att få en bekräftad diagnos. Min halsdoktor kunde inte säga säkert att mina problem berodde på reflux utan rådde mig att göra en gastroskopi om jag ville vara säker, men eftersom jag var ivrig att få bukt med eländet så struntade jag i det, framförallt eftersom det blev bättre av omeprazolet.
Anna
1977 • Sverige
#16
8 oktober 2012 kl 21:47
Gilla
Vårdcentralen it is då. Gastroskopi lockar inte alls faktiskt, men blir det bra av omeprazol vore det ju fantastiskt. Kaffekonsumtionen har jag dragit ner på, nu brukar det bara bli en eller två koppar om dagen, jag dricker mest vatten och grönt te.
Ingrid Oredsson
1971 • Lund
#17
8 oktober 2012 kl 21:59
Gilla
Har också då och halsont i långa perioder. En gång var jag hos en läkare i ett helt annat ärende och då menade läkaren att jag är allergisk. Pga allergin blir jag småtäppt i näsan och andas med öppen mun på natten o får då problems med halsen. Konstig förklaring tyckte jag, men efter att ha använt Rhinocort-nässpray under en period blev jag betydligt bättre.
1955 • Sandviken
#18
8 oktober 2012 kl 23:04 Redigerad 8 oktober 2012 kl 23:07
Gilla
Har precis samma erfarenhet som beskrivet två ggr tidigare om att magen kan ställa till problem med halsen. Under ett par år gjordes flera allergitester och de tog odlingsprover men inget gav svar. Läkarna skyllde på mina hundar och allt de kunde hitta på, Jag fick en gång frågan om hur det var med magen..... inget problem svarade jag då.
Senare då jag återigen fick halsont märkte jag att kaffe och snus inte var någon speciellt bra. Jag hade alltså rejäla känningar av de sakerna.
Påtalade detta och fick då omeprazol utskrivet. Nu försvann alla problem. och jag var helt fri från halsont drygt 6mån. Symptomen har återkommit några ggr och är jättelätt att få bukt med genom omeprazol som kan köpas utan recept. Jag undviker även fiberrik mat för att inte stressa magsäcken, använde två kuddar för att inte få läckage från magsäcken under natten. Så flera av er som har ideliga halsproblem kan mycket väl ha magsyra som läcker upp genom magmunnen. Vad som också hände då problemen var akuta var att jag inte orkade något, löpningen var helkass och jag hade ofta tryck i huvudet samt ont i öronen
1972 • Söderhamn
#19
9 oktober 2012 kl 08:03
Gilla
Hej

Jag hade samma problem förra våren. För mig tror jag det kan ha varit stressrelaterat. Gick till en ÖNH-läkare och tog prover som inte gav något men jag hade ju ont. ÖNH-läkaren gav iallafall klartecken till att träna och 2 pass senare så var halsontet borta. Då hade jag inte tränat på flera månader.

Det började nog med en infektion eller sjukdom som tog lång tid på sig. Sen tror jag stressen över att inte kunna träna (och annan stress) gjorde att jag gick och spände mig just över käke och hals.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#20
9 oktober 2012 kl 09:14
Gilla
Vad intressant att höra om omeprazol, hade aldrig kunnat tänka mig att halsont kunde bero på läckande magsyra... Jag har väldigt ofta ont i halsen men har under det senaste halvåret tränat ändå, annars skulle det ju inte bli någon träning. Som tur är har jag i de flesta fall inte blivit sämre vilket kan tyda på att det handlar om magsyra. Jag ska genast köpa omeprazol!! Bra tips och lycka till Anna!!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.