Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 59380 visningar

Överansträngd bål/magmuskel, någon som har tips??

Lotta Andersson
1971 • Stockholm
#1
22 oktober 2012 - 20:03
Gilla
Hej!
Jag behöver er hjälp! Har lyckats överanstränga magmuskeln eller den djupa bålmuskelaturen. Sitte långt ner och gör ont när jag springer och när jag gör vissa typer av övningar för magen. Skadan är konstaterad av sjukgymnast/naprapat och jag har vilat (hm inte från annan träning som cykling, styrketräning och ridning men inget har gjort ont) i två veckor och kört en voltarenkur. Var överlycklig över att kunna börja springa idag men den lyckan varade inte länge när det började göra ont nästan på en gång :(.

Någon som har samma erfarenhet? Några tips? Hur lång tid kan det ta att läka?
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#2
22 oktober 2012 kl 20:06
Gilla
Är det höftböjarmuskel/inre lårmuskel? Jag hade stora problem i våras, det tog 2 månader inna jag kom igång.
Lotta Andersson
1971 • Stockholm
#3
22 oktober 2012 kl 20:51
Gilla
Nej det är den nedre magmuskeln, i höjd med där höftböjaren/ljumsken (eller kanske mer i höjd med höftbenet) sitter men på magen. Sjukgymnasten har klämt igenom där och det är lite muskelknutor..buuu :( Tuffa intervaller och för hårt bålstabilitetsprogram för en nybörjarlöpare (dock vältränad och bra bålstyrka). Usch två månader låter inte kul men skador tar ju tid, det är inte första skadan jag har men är ovan att ha problem med magmuskelaturen... Höftböjaren är inte att leka med om den blir skadad.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#4
22 oktober 2012 kl 20:55
Gilla
Korta snabba intervaller var också orsaken till mina problem. Gör jag aldrig om. Eftersom jag mest tävlar på marasträckan kör jag aldrig tempo snabbare än tröskelpuls nu för tiden. Funkar.
Jag hade så stora problem att jag inte kunde nysa utan att rulla ihop mig, svårt att gå nedför en trottoarkant, kunde inte fösa ett par skor åt sidan. Tufft.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#5
22 oktober 2012 kl 21:46
Gilla
Det är omöjligt att ge några tips då du inte reggat en träningsminut vad jag kan se. Ofta får jag själv dock problem genom att jag blivit så kort i någon muskel att det gör ont. Sådanna problem går då alltid bort genom töjning eller exentrisk träning och rörelse övningar. Men magmuskel problem har jag aldrig haft och risken kan vara att du drar sönder något om du börjar slita och dra i det.
Lotta Andersson
1971 • Stockholm
#6
22 oktober 2012 kl 22:10
Gilla
Sorry att jag inte reggat någon träning... men tränat har jag gjort :) Och reggat i träningsdagbok. Söker man på problemet hittar jag nästan ingenting, skumt för någon mer måste väl ha fått samma problem? Riktigt så illa som för dig är det inte Staffan. Oftast gör det enbart ont vid belastning, inte hela tiden. Äh jag säger som Paolo Roberto: "smärta är vekhet som ska ut ur kroppen" ... känns lite bättre då :)
1952 • Varberg
#7
23 oktober 2012 kl 08:54
Gilla
Först gäller det att kolla om det sitter i muskulatur i buken eller i muskler som går ned på lårbenet. Smärtar det vid hosta/nysning talar det för bukmuskel och man kan även försiktigt prova att spänna muskulaturen i en situp-rörelse i olika vinklar. Lårbenets muskler kan testas med att stretcha höften i olika vinklar.
Om det sitter i bukmuskulaturen kan det vara ett sk sportbråck som är återkommande bristningar i en bukmuskel och inte ett egentligt bråck. Vanligast vid sport med kraftigt vrid som ishockey, fotboll, tennis mm men kan även komma vid hård löpning som Staffan beskriver. Blir en dragkamp mellan lårets adduktorer och bukmuskulaturen.
Det man behöver utesluta för din del är ett ljumskbråck och som kvinna kan det då vara ett femoralbråck som inte behöver synas/kännas. För detta behövs undersökning av kirurg.
Har du belastat hårt vid något tillfälle som kan kopplas till skadan? Kan du känna någon utbuktning när du krystar?
Lotta Andersson
1971 • Stockholm
#8
23 oktober 2012 kl 19:39
Gilla
Det är definitivt bukmuskeln. Sjukgymnasten har kännt igenom och jag känner själv att det är där, det känns (kändes, är bättre nu) vid nysning, svårt för att göra situps/sittande rodd sit-ups/ligga raklång på golvet och sträcka armar+ben ovanför golv, den typen av magövningar som tar längst ner i den djupa bålmuskelaturen. Har kört core (mage/rygg) klasser 2-3 gånger i veckan i snart 10 år så jag har lite koll på min bål :)
Började löpträna i juni (har som sagt aldrig löptränat någonsin men cyklar tex 15-25 km/dag och tränar mkt) och har sedan dess sprungit 3 ggr i veckan, sprungit tjejmilen och topploppet. Haft ett upplägg från löpcoach (på distans så ingen har kollat av mitt löpsteg) med intervaller och distanspass. Kört många roliga intervallpass på friidrottsbana, snabba (10 sek impuls, 100 m och 1 min) och lite längre (upp till 5 min). Kan inte koppla något tillfälle till att det skulle ha gjort mer ont utan det har kommit smygandes. Körde tex Topploppet med delvis smärtande bål som blev färre mot slutet men jag gav inte upp och matade på max, kom in på 56.15 och en puls på 180, genomsnittlig puls på 170 i loppet...var nära kräkstadiet då. Efter det så blev inte bålen bättre.
Vad är sportbråck? Och vad gör man??
1979 • Nyköping
#9
23 oktober 2012 kl 20:55
Gilla
Har haft liknande problem ont vid löpning,Nysning och bålträning. I mitt fall var det bäcken som låg fel.
Sjukgymnasten rätta till problemet.

1952 • Varberg
#10
24 oktober 2012 kl 09:57
Gilla
@Lotta: Du verkar ha bra kroppskoll så du borde kunna lokalisera smärtområdet bra.
Orsaker till sportbråck har jag beskrivit ovan. Smärtorna beror på återkommande bristningar i en av bukmusklerna utan att det behöver bildas något egentligt bråck. Man kan känna det ganska tydligt när man försöker sig på situp speciellt sned sådan. Om man ska fortsätta med sport på elitnivå krävs oftast operation och gärna kirurg med speciell erfarenhet av detta. Om det blir ett bråck eller om det är ett inguinalbråck eller femoralbråck är det bara operation som hjälper.
Jag har kommit fram till att det är detta som stört mig sedan i mars och det startade i samband med annan sportaktivitet med vridrörelse. Det har smärtat mer eller mindre vid löpning, men tydligt inte suttit i drivlinan eftersom det då inte skulle ha gått att springa så pass bra som det ändå gått. Bukmusklerna används ju framförallt för att stabilisera upp kroppen och hålla inälvorna på plats.Typiskt är smärtor när man vänder sig i sängen och det kan även vara besvär från lårets adduktorer på samma sida.
Min erfarenhet är att låta det vara ifred så mycket som möjligt vilket innebär att minska på den andra aktiviteten som orsakat det, inte belasta det med situps eller stretching (blir nya bristningar), inga intervaller eller tokspurtar i löpning utan bra effektiv teknik. Core i form av rygg som plankan och träning/stretching av höftmuskler verkar bra och ett långt tidsperspektiv.
Uppkomstmekanismen vid löpning skulle kunna vara vid maxansträngning då man kan få motsvarande dragkamp mellan adduktorer och bukmuskler.
Slutligen igen - om det är ett riktigt bråck och det börjar plötsligt göra jätteont krävs akut kirurgisk bedömning.

Lotta Andersson
1971 • Stockholm
#11
24 oktober 2012 kl 21:48
Gilla
Tack för era inlägg :) hoppas på att det inte är något bråck utan bara överansträngning som går över. Tage du har helt rätt i beskrivningen av hur det gör ont när man vänder sig i sängen, kan vakna av att det gör ont :( Vad är lårets adduktorer?

Kan det funka att jobba med kyla/värme? När benhinnorna var ömma körde jag med 10 sek varmt, 10 sek kallt vatten i duschen i 2 min, det hjälpte mycket. Dock inte praktiskt att köra på bålen så jag har testat att använda kylpåse (sån glykolpåse) och vetekudde växelvis för att få samma effekt, känns bättre men ingen aning om det är rätt...

Jo nog har jag tagit i allt... är ju väldigt mycket tävlingsmänniska och gillar allt som går fort så jag har nog maxat lite för ofta. Sen fundera jag lite över det Tobias skrev med bäcken som låg fel. Jag är sned i bäcknet (eller någonstans där) har ridit hela livet och vet att jag belastar snett när jag behöver ta i/ är trött. Kanske värt att få min löpteknik kollad, tips i så fall på vart man går?
1952 • Varberg
#12
25 oktober 2012 kl 09:22
Gilla
@Lotta: Lårets adduktorer är de muskler som jobbar för att föra låret inåt så stretchen är rakt utåt.
Det liknar mycket ett sportbråck och då är min erfarenhet att låta det vara ifred. Många åkommor kan man träna mot smärta, men inte detta. Om du gör en övning där du märker att det gör ont under tiden eller efteråt så är det bara att backa för då går det sönder igen. Det är en återkommande skada i den tunna relativt svaga bukmuskeln så döljer man smärtan förlänger man bara förloppet. Styrketräning som jag skrev ovan och löpning med bra teknik som skonar bukmuskeln. Kör bara längre sträckor och hoppa över tokspurter så kan du nog sätta bra tider ändå. Räkna med långt tidsperspektiv. Allt detta som sagt OM det är den diagnosen.
Lotta Andersson
1971 • Stockholm
#13
25 oktober 2012 kl 21:08
Gilla
Tack för all hjälp :) Ok får nog hålla mig från att inte löpa, power walkade till jobbet 7 km i morse och testlöpte lite, det gick inte så bra. Men promenera mkt raskt går bra.
Lotta Andersson
1971 • Stockholm
#14
15 november 2012 kl 20:34
Gilla
Tänkte uppdatera er på läget med bålen. Har varit till en till sjukgymnast som upptäckte att jag var kort i höftböjaren och utsidan av lårmuskeln, tensus eller vad den nu heter. Så en massa stretch själv och hos henne. MEN inte alls bra än. Har dock fuskat lite och använt bålen vid cirkelträning mm. Men nu ska jag inte göra det tills den blir bra. Har testat vattenlöpning två gånger och det är ju klockren rehab! Väl värt att testa. Lite "småläskigt" att ta sig iväg till bassängen utan koll på vad man ska göra, hur ska västen sitta, hur ska man göra i vattnet, VART ska man vara för att inte vara ivägen etc. Men det gick så bra :)
1952 • Varberg
#15
16 november 2012 kl 09:26
Gilla
@Lotta:
Om det är ett sportbråck du har vilket jag tycker verkar ganska troligt så ska du absolut undvika alla övningar där bukmuskeln spänns. Situps är no-no. Detta leder bara till att den går sönder igen och tyvärr kan den inte läka på ett bra sätt så det blir ett ständigt upprepande. Övrig coreträning som rygg är bra och stretch som du gör och då speciellt lårets adduktorer.
Anders S
1973 • Göteborg
#16
22 juni 2017 kl 11:12
Gilla
Lotta! Jag verkar ha en liknande skada. Hur har det gått för dig? :-)
1957 • Drammen
#17
22 juni 2017 kl 14:43
Gilla
Samme her. Har hatt økende problemer i 7 måneder og har nå hatt 3 uker uten løping. Går til trykkbølgebehandling (støtvågsbehandling) hos sjukgymnast, men det tar tid å bli av med problemet.
Peter Sääf
1975 • Halmstad
#18
7 juli 2017 kl 11:51
Gilla
Någon som kommit tillrätta med detta? Har haft ökande problem med smärta i låga magmuskeln samt stramhet ner i adduktorerna, som trots en dryg månads löpvila inte vill ge med sig.

Enligt sjukgymnast behöver jag stärka upp sätesmuskulaturen för att avlasta och jag har börjat med övningar för detta. Är dock bekymrad över att jag trots lång vila fortfarande inte är smärtfri.

Bör jag kolla med läkare och undersöka möjligheterna till kortisoninjektion?
1957 • Drammen
#19
7 juli 2017 kl 22:41
Gilla
Dette tar tid.... Jeg har nå hatt 6 uker uten løping, gjør øvelser og blir stadig litt bedre. Frustrerende, for jeg kan ikke en gang kjøre ellipsemaskin uten at det merkes. Blir mye intervalløkter på sykkelrulle og styrketrening. Er spent på om du får råd om kortison. Jeg har fått beskjed om at det ikke er mulig av min sjukgymnast, men er villig til å prøve alt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.