Löpning Övrigt 27 inlägg 34464 visningar

Huvudvärk

Ida
1990 • Borås
#1
27 december 2012 - 23:12
Gilla
Jag har precis börjat träna på gym igen, har inte gjort det på ca 1½ år. Varje kväll efter att jag tränat får jag en sådan fruktansvärd huvudvärk. Förstår inte vad det kan bero på!

Jag står på konditionsmaskiner ca 40 minuter vid nästan varje träningstillfälle, sedan maskiner som jag går igenom. Jag varierar även med simning. Innan jag började på gymmet har jag promenerat 7-8 km någon/några dagar i veckan men inte märkt av någon huvudvärk vad jag kan komma på.

Jag har kollat upp hur mycket jag ska dricka och jag är vanligtvis dålig på att dricka både under träning och all annan övrig tid nämligen. Jag har nu under några veckor försökt att få i mig "rätt" mängd vatten, plus att jag tar en resorb (vätskeersättning) inför eller efter varje träning. Tyvärr utan resultat. Jag äter bra och varierad kost med allt vad kroppen behöver i matväg. Jag äter frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och ibland kvällsmat. Jag känner mig inte trött eller liknande, utan det är "bara" huvudvärken som spökar ordentligt. De dagar jag inte tränat har jag heller ingen huvudvärk alls.

Är det någon som kan veta vad problemet möjligtvis kan bero på? Oerhört tacksam för hjälp!
< < < 1 2 > > >
#2
27 december 2012 kl 23:13 Redigerad 27 december 2012 kl 23:13
Detta inlägg har raderats
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#3
27 december 2012 kl 23:31
Gilla
Högt blodtryck?
Ida
1990 • Borås
#4
28 december 2012 kl 00:52
Gilla
Det vet jag faktiskt inte, men det är aldrig någon som har sagt något om det när de har kollat blodtryck i andra avseenden.

Men hur yttrar sig det och vad finns det att göra åt det i så fall?
Hanna Berg
1987 • Nacka
#5
28 december 2012 kl 06:06
Gilla
Och du känner inte av någon slags stelhet/minskad rörlighet. Tänker att det kan komma från ryggen/nacken, att du helt enkelt blir lite för spänd i tex bröstryggen. Pröva att stretcha ordentligt och göra nån avslappningsövning.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#6
28 december 2012 kl 09:02
Gilla
Trycket kan du gå till Apoteket och kolla. Kan bero på olika saker och kan tex medicineras. Högst troligt är dock som Hanna säger att du är spänd, men det skadar inte att ha koll på blodtrycket. Maskiner kan lätt göra att man spänner sig lättare pga balans och ovana rörelser.
Lennart
1971 • Vallentuna
#7
28 december 2012 kl 09:45
Gilla
Det här kanske inte är till någon hjälp för jag vet inte vad som orsakade huvudvärken eller hur jag blev av med det, men jag tror att jag led av samma sak för 5-6 år sedan.

För 5-6 år sedan fick jag fick ofta ont i huvudet efter träning. En enorm huvudvärk, och jag vet inte vad det berodde på. Då trodde jag också att det hade att göra med vätska (för lite eller för mycket) och jag laborerade med vätskeintaget utan några resultat. Jag undersökte också blodtrycket som visade sig vara normalt.

Dock försvann huvudvärken efter träning med tiden, och så här i efterhand tror jag att kroppen behövde vänja sig vid träning. Jag tror att det var en reaktion i början som försvann med tiden. Jag hoppas att det blir så för dig också. Ett tips kan vara att träna lite lugnare och gradvis vänja kroppen vid hårdare träning.

Jag kan dock fortfarande få exakt samma huvudvärk vid till exempel kraftiga väderomslag. Har du känt av huvudvärk vid väderomslag? Jag upplevde också att huvudvärken efter träning liknade migrän (utan aura). Har du haft migrän? Det kan vara besläktat och där den utlösande faktorn är just träningen.

Sist vill jag säga att det försvann med tiden så ge inte upp och mitt tips är att gradvis vänja kroppen vid hårdare träning.
Annelie
1971 • Skövde
#8
28 december 2012 kl 10:02
Gilla
Hej Ida! Jag har också haft, och har ibland fortfarande, problem med huvudvärk. För mig kommer det ofta när jag har ansträngt mig mer än vanligt; alltså haft högre puls under längre tid än jag brukar. Ibland kan huvudvärken sitta i under flera dagar.

Det jag har identifierat som faktorer som ökar risken att få huvudvärk är stress, mens, vätskebrist och just ökad ansträngning. Jag tror att det blir någon slags obalans i mineralbalansen i kroppen, och då funkar det inte att bara dricka mer (eftersom det inte "fastnar" i kroppen)

Sedan har jag märkt att jag är mer känslig för vätskebrist under vintern eftersom det är så torrt inomhus.

Mina tips till dig är att:
1. Vätska upp kroppen ordentligt innan träningen.
2. Testa att ta det lite lugnare på framförallt konditionsmaskinerna. Genom att sänka pulsen med typ 10 slag så kanske kroppen inte upplever samma stress, som hård träning innebär.
3. Om det finns yoga-klasser på ditt gym så testa det. Jag har upplevt att yogaövningar som fisken och plogen minskar eller förebygger huvudvärk.

Lycka till!
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#9
28 december 2012 kl 10:21
Gilla
Säger som Annelie:
För mig har det handlat om intensitet på pass. Har jag ansträngt mig mycket (OCH kanske spänt mig pga det?) så kommer huvudvärken. Inte lika ofta längre som när jag började springa, så i takt med att kroppen vänjer sig vid träningen så händer det mer och mer sällan.
Ida
1990 • Borås
#10
28 december 2012 kl 10:43
Gilla
Tack för alla svar!

Jag hoppas att det är som ni anar, huvudvärk är inget trevligt att ha 3-4 kvällar i veckan..

En av er nämnde migrän. Jag har själv aldrig haft det även om jag tränat mycket (jag har spelat mycket fotboll förr och även ridit en hel del på högintensiv nivå). Däremot kan båda mina föräldrar få migrän och medicinras för det. Min lillebror, som är tjugo nu, spelar hockey på hög nivå och lider av migrän såpass att han kräks efter träningspass eller liknande. Han behövde inte bara medicin, utan gå till kiropraktior, få akupunktur, massage...

Kan det vara så att jag fått detta på senare år?
Eva Frosth
1952 • Ljusdal
#11
28 december 2012 kl 10:54
Gilla
Hej!
Jag tror att din tanke om migrän är något att kolla upp. Det finns receptfria tabletter på Apoteket alt. boka en läkartid för recept. Vissa blir hjälpta av Diklofinak men själv använder jag tabletter typ Imigran, Sumatriptan är verksamma ämnet.
En duktig massör kan hjälpa att lösa upp spända muskler och på så sätt få igång blodcirkulationen mer kontinuerligt.
Lycka Till med fortsatt träning!
//Eva F
Kristoffer
Sverige
#12
28 december 2012 kl 10:59
Gilla
Har en vän med liknande problem. Hon fick remiss till en neurolog som inte hittade något större fel utan trodde att det berodde på spänningar i nacke och axlar som någon redan varit inne på i denna tråden.

Det som har funkat för henne är att sakta trappa upp träningspassen så att hon körde väldigt lugnt ett tag (några veckor) och sedan lade på mer efter hand. Kan ju tyckas vara en tråkig lösning men det har funkat för henne. Hon kör även med Resorb före passen precis som du men har inte märkt att det gjort någon större skillnad.

Vad gäller migränen så har jag flera vänner som lider av det och jag tror tyvärr att det kan bryta ut lite när som helst i livet. Men jag tror verkligen inte att även om det är det du känner av att du behöver hamna där din bror är. Trappa upp träningen successivt tror jag på även om det är migrän som är ditt problem. Min vän jag skriver om ovan lider också av migrän från och till men det går bra att träna ändå nu.
Ida
1990 • Borås
#13
28 december 2012 kl 11:20
Gilla
Jag är inte jättemycket för tabletter i någon form egentligen, så försöker helst med andra alternativ först för att se om det fungerar. Om inte - så kanske det är enda lösningen. Just nu får jag ju ta ipren varje kväll efter jag tränat..

Vad tror ni det kan vara jag behöver ta det lite mer lugnt med, konditionsmaskinerna eller styrka?
Ida
1990 • Borås
#14
3 januari 2013 kl 23:05
Gilla
Förresten, är det någon som vet om man kan få huvudvärk av att dricka fööör mycket?
Isa
1989 • Helsingborg
#15
3 januari 2013 kl 23:56
Gilla
Dricka för mycket=rubbar elektrolytbalansen (natrium,kalium), dessa är inblandade i många viktiga funktioner i kroppen, hjärta, nervsystem, blodtryck, etc. Kan leda till bla natriumbrist o då säkerligen huvudvärk.
Vet inga exakta mängder, men det ska rätt mkt till för att det ska bli mycket för mycket för att vara farligt, såklart ska man dricka under dagen och fylla på efter träning fast man bör komma ihåg att ju mer desto bättre gäller inte !

Vad tränar du för styrka? Är det mkt enformiga rörelser i maskiner? Inga andra symtom än huvudvärk; ljuskänslighet, yrsel, illamående?
Ida
1990 • Borås
#16
5 januari 2013 kl 16:19
Gilla
Min kropp är inte alls van vid att jag dricker mycket. Jag har aldrig heller gjort.. Men nu gör jag det för att jag är rädd att få huvudvärk för att jag dricker för lite när jag tränar..

Jo, nu när du säger det så har jag haft ett himla illamående på förmiddagarna. Såpass så jag fick göra gravtest som visade negativt. Har fortfarande det, men förstår inte varför? Jag kan ibland ha yrsel också, men är inte ljuskänlig vad jag vet. Vad tänker du på?
Ida
1990 • Borås
#17
5 januari 2013 kl 16:22
Gilla
Och jag tränar motion i form av promenader samt maskiner på gymmet (cykel, crosstrainer, löpband) och även styrketräning, mest maskiner men även fria vikter. Jag har ca 8 maskiner och kör nautilusmetoden (1x8-12).
1968 • Kapp
#18
5 januari 2013 kl 17:41
Gilla
Hur mycket dricker du då?
Isa
1989 • Helsingborg
#19
5 januari 2013 kl 18:58
Gilla
yrsel/illamående/ljuskänslighet är andra ganska typiska symtom på migrän, drabbar inte alla. Migrän brukar komma "anfallsvis".

Ditt träningsupplägg låter det inget fel på så länge du inte känner dig helt urlakad, du kan ju prova att minska intensiteten ngt och se hur det känns.
Nu pratar jag bara utifrån mig själv, men jag försöker undvika maskiner så mkt som möjligt iochmed att rörelserna blir ensidiga (tränar jag arm, bröst etc, så leder ibland ställningen till att jag spänner mig i nacke/axlar vilket mkt lätt ger mig huvudvärk). Men det är ju olika för alla. Själv får jag även lätt huvudvärk av luften/värmen på gymmet =P
Markus Örn
1981 • Stockholm
#20
5 januari 2013 kl 19:00
Gilla
Testa att dricka Resorb efter träning. Det brukar hjälpa mig de gånger jag haft huvudvärk i samband med träning.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.