Löpning Övrigt 12 inlägg 2372 visningar

Kö vid långlopp !?

Johan F
1975 • Huskvarna
#1
3 april 2013 - 20:36
Gilla
Som nybörjare har jag aldrig tävlat i löpning (ännu). Har en undran angående halvmara och mara. Om man som nybörjare anmäler sig till typ göteborgsvarvet el sthlm maran... där det alltid är MYCKET folk. Hur långt får man i regel gå i början pga för mycket folk?







Fråga 2.
Kan någon person förklara för mig... VARFÖR det blir promenad i början. I min oerfarna hjärna, tänker jag så här: Visst, det är 20.000 personer som springer. Det finns startgrupper som man är satt i pga... antingen tidigare lopp el ev seedningslopp innan tävling. Men i respektive startgrupp, är man väl ändå ganska jämbördig med sina övriga medlöpare i gruppen (!?)... så frågan blir ju... med tanke på detta... HUR kan det då bli stopp, promenad ?



Peder Welin
1971 • Göteborg
#2
3 april 2013 kl 20:49
Gilla
Kö, blir väl av samma anledning som i trafiken, för många vill fram på samma plats och i ungefär samma tempo. Sedan bromsar en (i kurva eller vid vätska eller annat), vilket fortplantar sig ner i ledet mer eller mindre. Och dessutom är ju även seedade led ett visst spann av löptider mellan den snabbaste och långsamaste och dessa ställer ju sig inte direkt i ordning efter förväntad sluttid

I varvet är det i alla fall långsamt varierande långt på banan beroende på startled, säkerligen så även i Stockholm. För vissa löpare blir det väl i stort aldrig fri löpväg framåt pga av att tidigare startade hinns upp. Men det är väl det som är en del i folkfesten, men stör om man har tävlingsmål...
Johan F
1975 • Huskvarna
#3
3 april 2013 kl 20:50
Gilla
Tack för svaret på min 2a fråga.

Någon som vet svaret på min första fråga?
Lingos
1989 • göteborg
#4
3 april 2013 kl 20:55
Gilla
Min erfarenhet är från Göteborgs varvet och LL Ingen gång i någon av dessa.
De första km kan det blir inbromsningar vid kurvor backar men inget mer än så.
Vid vätska ska alla ta det första bordet, spring 10 m till så finns det bord utan folk.
HR
1972 • Stockholm
#5
3 april 2013 kl 20:57 Redigerad 3 april 2013 kl 20:58
Gilla
När startgrupperna (speciellt de senare) har såpass många i sig att föregående grupp knappt hinner tömmas ut ur startfållan innan nästa startar så blir det en snabbt stockning när första ur senare startgrupp hinner ikapp svansen ifrån nästa.

Hade en chockerande masstartsdebut på Stockholm Halvmarathon då jag sprang oseedad och startade i näst sista startgruppen. Vi fick stå still någon minut efter startfållan och sedan GÅ en bit förbi Rosenbad (sträcka?) innan man ens kunde börja springa och sedan blev det trottoarlöpning samt refuglöpning genom tunneln (som var knökad) och det resulterade i ett "uppgivet" lopp med min sämsta miltid någonsin som första mil. Efter det så tappade jag sugen på masstartslopp och lallade runt banan.

Sista fyra km så tänkte jag gasa på lite mer och mötte upp svansen av tidigare grupper som kollektivkroknat mot slutet och fick tempot ytterligare sänkt och då hjälpte inte en dryg kilometerspurt någonstans på slutet. Ångrar givetvis att jag inte tog ut mig på loppet och kämpade hårdare då det fanns folk i min startgrupp (och den sista) som lyckades bita ihop och göra fina tider och min inställning skäms jag för än idag.

Är självklart sugen på att revanschera mig på en halvmara men kommer antagligen välja ett mindre lopp.
Är jag hemma står jag i publikhavet och peppar. :)
Oskar Ullsten
1982 • Köpmanholmen
#6
3 april 2013 kl 20:57
Gilla
Göteborgsvarvet vet jag inte hur det är i, men Sthlm halvmaran sprang jag ifjol.
Jag sprang oseedad så fick dom 2 första km springa sick-sack och rätt aggressivt för att komma förbi folk. Men jag behövde inte gå någonstans.
1974 • Ljungby
#7
3 april 2013 kl 20:59
Gilla
Startade i startgrupp D i Sthlm maraton 2012. Upplevde egentligen bara att jag gick fram till den officiella startplatsen dvs säga mattan där tidtagningen börjar. Sen gick det ganska lätt att komma fram. Men skall väl tilläggas att jag armbågade mig fram ganska långt i startfållan då jag hade sikte på 3:30-ballongerna.
I år är det startgrupp C som gäller.:-)
HR
1972 • Stockholm
#8
3 april 2013 kl 21:03
Gilla
Morgan: jag var i F elller G.
Traumat sitter i så jag kommer inte ihåg vilken. ;)
Vi fick stå still någon minut efter mattan. Jag hade inte armbågat mig fram tillräckligt och det mumlades i leden när det inte rörde på sig. Jag uppskattade värmen och närheten iallafall då man stod i skuggan ett tag.
1969 • Stockholm
#9
3 april 2013 kl 21:04
Gilla
Henrik: Stockholm halvmara är ju en väldigt trevlig bana. Du kan åberopa nästan vilket annat lopp som helst för att komma i rätt startgrupp och i de främre är det väldigt lite trängsel, i princip fritt spår efter tunneln skulle jag säga (och det går inte sakta före det heller). Tycker du ska ge loppet en chans till!
Ulf Olovsson
1975 • Sundbyberg
#10
3 april 2013 kl 21:05
Gilla
Angående din första fråga. Jag har iofs bara sprungit Sthlm maraton en gång men då behövde jag inte gå en meter innan jag kunde börja springa
Anna Nylund
1960 • Boxholm
#11
3 april 2013 kl 21:18
Gilla
Har sprungit Gbg-varvet 2 ggr och Stockholm halvmarathon två ggr. Väljer alla ggr Stockholm om jag ska springa halvmara igen. I Gbg är det ju så alldeles förfärligt mycket folk så man blir alldeles konfys... Och stå i startfållan i evigheter innan man äntligen får starta... Men jag har aldrig behövt gå så långt efter att tidtagningen har börjat utan tycker att det har släppt ganska snabbt. I Sthlm kom löpningen igång tämligen direkt även om man kanske måste hålla ett lite lägre tempo till att börja med.
Johan F
1975 • Huskvarna
#12
3 april 2013 kl 21:33
Gilla
Tack för alla svar. Nöjd och glad! =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.