Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 12377 visningar

Ont i utsida knä

Elin
1987 • Sundsvall
#1
26 april 2013 - 16:03
Gilla
Hej!
Med start sen i mitten av mars har jag kommit ingång med löpningen kontinuerligt (3ggr/vecka). Har löpt tidigare, men väldigt sporadiskt. De senaste åren har jag varierat gym och pass, tränat väldigt regelbundet. Jag har för tre veckor sedan börjat med träningsprogram milen under 50minuter. Har flutit på jättebra!

Tills igår. Körde intervaller. Kände att jag blev stel i benen de sista intervallerna, tänkte att det berodde på att jag blev hann kall emellan intervallerna då jag promenerade 90sek. På nerjoggen dock gjorde det helt plötsligt riktigt ont i benen, avbröt tom till promenad. Igårkväll efter passet gjorde det ont bara jag rörde benen. Under natten koncentrerade det sig till smärta utsida knäskål och det gör fortfarande riktigt ont.

Vad kan det vara? Löparknä? Vad göra? Tänkte vila idag, men tanken var att köra bodypump imorgon lördag och sedan löpa 12m på söndag. Kan jag göra det? Vill du fortsätta med mitt träningsprogram milen under 50 eftersom jag anmält mig till en stafett i juni!
1986 • Karlstad
#2
26 april 2013 kl 16:20 Redigerad 26 april 2013 kl 16:22
1 Gilla
Jag hade diagnosen löparknä, smärtan koncentrerad till utsida knä. Lösning var att massera, vila från löpning och att kavla utsida lår.

Jag rekommenderar dig ändå att uppsöka sjukgymnast för att få bra hjälp med just Ditt ben.
1963 • Bromma
#3
26 april 2013 kl 16:25
Gilla
Tycker också det låter som löparknä (som jag också haft). Generellt råd 1: gör inget som gör ont! Generellt råd 2: boka in dig hos en naprapat! Ofta är de bakomliggande orsakerna andra (och på andra ställen) än där symptomen syns/känns. Det är bra att få hjälp att hitta roten till det onda och också kunna förebygga återfall framöver. För min del har jag lärt mig nya saker om hur min kropp fungerar för varje skada jag har ådragit mig.
1994 • Strängnäs
#4
26 april 2013 kl 17:02
Gilla
Kan även vara PFSS-knä, men sök upp en naprapat :)
1968 • luleå
#5
27 april 2013 kl 11:06
1 Gilla
Jag fick bort mitt löparknä på 3 veckor.
Men oftast beror det på för intensiv träning.
Tänk också på din löpteknik och vad det är för skor du springer i är dom rätt anpassade till dig?
Jag brukar växla mellen två par skor.
Jag vet att det finns olika huskurer och jag har gjort en som funkar. Det du måste göra är att massera 3 gånger per dag och för mig tog det tre veckor att få bort men det kan också ta upp till fem veckor. Det som också är viktigt är när det börja kännas bra fortsätt då lite till. Jag vila ca en vecka från springning och sen smorde jag in ibland före och efter träningen. Korta också ner sträckorna från början tills det börja kännas bättre. Strecha också utsidan genom att sätta bena i kors och lyft armen åt sidan över huvet och håll och inte under en minut åt varje sida. Jag vill helst inte göra någon reklam men det måste jag för att jag ska kunna hjälpa dig.Dom heter hajkräm och ledverksolja. Om du vill veta mera kan du kontakta mig.
Elin
1987 • Sundsvall
#6
27 april 2013 kl 12:38
Gilla
Tack för tips och råd.
Igår stretchade och masserade jag knät i omgångar. Idag känns det bättre.

Om jag testar springer lugnt imorgon och det känns bra, bör jag ändå söka upp en sjukgymnast/naprapat då? Vilket av dem två är bättre att börja med?
1968 • luleå
#7
27 april 2013 kl 17:21
Gilla
pröva att hålla igång massagen i en vecka och ofta ser du att det ger resultat så kanske du inte får några bättre råd från sjukgymnasten.
Det skulle jag ha gjort. Rumpmusklerna tror jag många löpare också glömmer bort att träna så benen få ta mycket belastning. Ett litet sidospår bara
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.