Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 18287 visningar

smärtor baksida lår och skinka

1962 • soest, nederländerna
#1
15 maj 2013 - 00:20
Gilla
Jag springer rätt mycket. Alltid med en utmaning: backar, intervaller, tempo eller med XCO w&r. Förutom detta gör jag rätt tung kraftträning för hela kroppen. Också benen. För 8 dagar sedan fick jag otrolig smärta i muskeln placerad i nedre delen av skinkan och i mitten på baksida lår. Så fort jag försöker springa är smärtan hemsk och och börjar dessutom krampa. Har också problem med att sitta, speciellt med ett ben över ett annat. Smärtan är svår. Det går att cykla. Kan ta del av spinning om jag inte har för högt motstånd i klätringarna. Det är på båda benen, men mycket värre i det högra. Har jag på något sätt överbelastat benen? Har försökt med stretching, vila, lätt spinning... men fortfarande smärtor efter 8 dagar. Är det någon som upplevt det och vet vad det handlar om? Tacksam för hjälp.
1981 • Örebro
#2
15 maj 2013 kl 09:28
Gilla
Det låter nästan som en mindre bristning? Men samtidigt osannolikt att det skulle uppstått på båda sidor samtidigt.

Gissar en del nu, men kanske en mindre bristning på höger ben och rent allmänt att du kört för hårt under en period så att de båda är "utslitna". Utmattningen innan är ju en sådan sak som kan ge upphov till en bristning.
Tom
1968 • Oslo
#3
15 maj 2013 kl 23:31
1 Gilla
Det er nog dina hamstrings som är överansträngd. Det är vanligt när man börjar springa intervaller och backar. Piriformis kan ochså vara involverad. Oavsett måste musklerna mjukast opp. Det bästa er nog att få profesionell massage. Men det går att göra det själv ochså. Här är en video jag tyckar er god:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=45cROOEUaoM

Själv har jag en tennisboll på kontoret, i sofaen och i bilen. Det gör att jag inte glömmar att sitta på den. Men så smärtsamt som du har det, ville jag börjat med en foam roller (evt. PET-flaska eller lignande).
1962 • soest, nederländerna
#4
16 maj 2013 kl 15:11
Gilla
Tusen tack Johnny en Tom,

jag tror inte att det är en bristning, eftersom det hade varit enannan typ av smärta Detta är en mer krampaktig smärta. Jag har väl sprungit i backar och intervaller ett par år, så jag tror inte att det enbart är dt som ligger bakom. kanske i kombination med nya styrketräningsövingar..?
Jag är superglad för tipsen och skall pröva dem direkt.!
1975 • Göteborg
#5
16 maj 2013 kl 16:14
Gilla
Hmm. Inget illa ment, men när du skriver "Har försökt med stretching, vila, lätt spinning... men fortfarande smärtor efter 8 dagar" är det första jag tänker - förväntar du dig verkligen effekt på bara en vecka, samtidigt som du fortsätter träna?

Smärta är en signal att ta på allvar. Det kan vara en långsamt ökande överbelastning som tippat över. Det kan vara slitage och skada. Svårt att säga, men träna dig inte igenom smärtan. Det är aldrig en bra idé.

Försök springa och träna ibland utan högt satta utmaningsmål. Löpning i t ex lågpuls är både utmärkt träning och ren rehab för kroppen. Finns en lång tråd på jogg om det. Det måste inte spruta svett ur porerna för att räknas som kvalitativt.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
16 maj 2013 kl 17:14
Gilla
Testa att inte "träna" utan promenera lugnt någon dag, övergå sedan till jogg efterhand. Det verkar som du överansträngt baksida lår. Ev kan du gå på spinning om du sitter i pos 1 och inte lägger på motståndet mer än till "lätt".
Ta gärna ett besök hos en massör för att mjuka upp musklerna.
1962 • soest, nederländerna
#7
16 maj 2013 kl 23:50
Gilla
Tack Stephan och Lars. Tålamod både i vad gäller tiden och rörelsen. Jag är ingen ´lågpuls-människa´och vet att det är en av mina brister när det gäller träning. Jag följde tråden på jogg.se över lågpulsträning och kanske är det bra, att jag nu helt enkelt mer eller mindte tvingas att arbeta in det i min träning.
Spinning går bra i alla positioner, utom i sittande klättring.
Vad gäller Toms förslag om början till Piriformis,kan det stämma. Sökte på en artikel i jogg.se över piriformis och symptomen stämmer rätt bra. Ofta kommer det från för korta höftböjare, vilket stämmer för mig. De har blivit kortare på mig sista tiden p.g.a. intensiv tränning med core.
Tack vare er har jag nu en fin plan.
1. Toms övningar
2. Lågpulsträning.
3. spinning som alternativ till löpningen ett tag.
4. stretching av Piri+muskeln och höftböjarna.
5. Tålamod!!!!!!!

Tack
#8
12 juni 2014 kl 16:40
Gilla
Känner igen dina besvär har själv dragits med detta i 18 mån. Jag var hos en idrottsläkare som sa att det var Ischiadicum Bursit. Svårt att bli av med dessvärre. Skall be att få en cortisoninjektion för nu känner jag att det är nog det som kanske kan hjälpa.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.